Connect with us

Istorija

I ENGLESKA IMA SVOJ BEOGRAD: Pozorište koje već 62 godine nosi ime srpske prestonice jedno je od najvećih u Ujedinjenom Kraljevstvu!

Published

on

“Od Beograda stvaramo teatar sa uverenjem da će obogatiti naše zajednice i fundametalno promeniti život ljudi na bolje” poruka je na sajtu Beogradskog teatra u Koventriju u Engleskoj, koji svoje temelje i ime na tom mesto drži već 62 godine.

Beogradski teatar u Engleskoj sagrađen je 1958. godine kao deo rekonstrukcije grada Konvertija nakon Drugog svetskog rata. Ime je stekao u znak zahvalnosti prestonici Srbije na donaciji drva za građu, koja su iskorišćena za izgradnju dvorane.

Pozorište je renovirano 2007. godine i sa preko 1000 mesta u auditorijumu važi za najveći teatar sa svojom produkcijom u Britaniji.

Prepoznatljivo je po svojoj hrabroj umetničkoj politici koja zadovoljava ukuse različite publike u Koventriju, ali i okolini.

– Nastojimo da posvedočimo o iskustvima naše zajednice, nađemo jedinstvan glas “Beograda” u regionalnom kontekstu i da privučemo vodeće pozorišne umetnike. Ukratko, da ponovo uspostavimo viziju, radikalizam i internacionalizam koji je obeležio otvaranje teatra 1958. godine – poručuju iz ovog teatra.

Izvor: Blic Foto: Facebook

Advertisement