Connect with us

Uncategorized

ZVALI SU GA BELA SMRT: Sa više od 542 potvrđena ubistva, ovo je najveći snajperista svih vremena (FOTO)

Published

on

Finac Simo Hajha, poznat kao “Bela smrt”, jedan je od najvećih snajperista svih vremena. Sa 542 potvrđena ubistva, Hajha je sejao strah među sovjetskim jedinicama u stodnevnom ratu 1939. na 1940. godinu.

Ni jedan snajperista u istoriji nema više potvrđenih pogodaka od “Bele smrti”, a naročito je poštovan jer je ovu neverovatnu brojku dostigao za 100 dana, što znači da je dnevno ubijao nešto više od 5 neprijateljskih vojnika.

Hajha je bio specijalizovan za finsku pušku m/28/30, verziju ruskog snajpera Mosin-Nagant M91, i pucanje iz ležećeg položaja ili niskog stava, zbog čega je uz belu kamuflažu bio skoro potpune neprimetan u snegu. Jednom prilikom je ispričao kako je, dok je bio na poziciji, držao sneg u ustima kako para od disanja ne bi odala njegovu poziciju.

Pre vojnog angažmana, Hajha je bio zemljoradnik, zbog čega je bio izuzetno snažan i izdržljiv, i lovac, što je doprinelo njegovoj neprevaziđenoj preciznosti i osećaju za pozicioniranje.

Njegova karijera završila se nakon što ga je metak pogodio u lice, raznevši mu deo obraza i donju vilicu. Hajha je preživeo ovaj hitac, a kada se probudio posle nedelju dana kome otkrio je da je rat gotov, a da je on nacionalni heroj.

Kada su ga 1998. godine pitali da li se kaje što je ubio toliko ljudi, odgovorio je: “Vršio sam dužnost kako mi je rečeno, najbolje što sam mogao”. Preminuo je 2002. godine prirodnom smrću u 96. godini života.

Izvor: Serbian Times
Foto: Wikimedia Creative Commons

Advertisement