Connect with us

aktuelno

ZAVRŠENA PRVA RUNDA U VAŠINGTONU: Da li je Vučiću traženo da prizna Kosovo ili ne? Svaka strana ima svoje tumačenje… (VIDEO)

Published

on

Šta se tačno dogodilo na prvoj rundi sastanka između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Avdulaha Hotija, odnosno delegacija Beograda i Prištine u Beloj kući, nemoguće je reći sa sigurnošću.

Koplja su se, međutim, u medijima i u izjavama srpskog tima lomila oko misteriozne “tačke 10 sporazuma”.

Obe strane obavezuju se na međusobno priznanje i zaštitu etničkih manjina – piše u tački 10 dokumenta koji je danas predstavljen predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, rečeno je Tanjugu u delegaciji Beograda u Vašingtonu.

Pun citat, kako ga je objavila novinarka Ksenija Pavlović Mekatir na svom Tviter nalogu, glasi ovako:

“Obe strane obavezuju se na međusobno priznanje i zaštitu etničkih manjina i restituciju imovine, rešavanje statusa lica bez državljanstva i pristaju na otvaranje kancelarija zaduženih za zaštitu i godišnje izveštavanje o pravima manjina”.

Isto to rekao je ministar finansija Siniša Mali, koji je izjavu da novinarima ispred Bele kuće, dok je sastanka još bio u toku. Tom prilikom je dodao da se na predsednika Vučića vrši ogroman pritisak da prihvati taj sporazum sa spornom tačkom.

NIKAD GORI PAPIR: Dramatičan nastup Siniše Malog kasnije ublažio predsednik

“Dobili smo nikada gori papir od kada su krenuli pregovori sa Prištinom. Bilo je 16 tačaka na papiru, na stolu, od kojih 10 tačka podrazumeva međusobno priznanje“, rekao je Mali.

Ipak, specijalni savetnik za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel je na Tviteru u svom maniru odgovorio pomenutoj novinarki, negirajući da je pitanje međusobnog priznanja bilo na stolu.

LAŽ…Grenel demantovao tvrdnje novinarke da je od Srbije traženo priznanje Kosova

Isto za Novu.rs nezvanično potvrđuju izvori uključeni neposredno u organizaciju ovog sastanka na visokom nivou, koji su nas uputili na Grenelov tvit kao “potvrdu” ovog stava američke strane u razgovorima.

Ipak, predsednik Vučić je i sam novinarima rekao da je dokument sa ovom tačkom bio na stolu, da je u međuvremenu “sporna” tačka odbačena, te da se pregovori o finalnom ekonomskom sporazumu i dalje nastavljaju. On je takođe rekao da Grenel “nije mislio baš tako” kada je demantovao da je bilo razgovora o međusobnom priznanju.

…ILI ISTINA: Novinarka nakon toga ponovo potvrdila svoj prethodni status

Ko govori istinu u ovom trenutku nemoguće je reći, jer i sam predsednik (ali i premijer Hoti) kaže da nije moguće iznositi detalje dokumenata dok su oni još u fazi dogovora. Čini se, ipak, da je ovde u pitanju igra interpretiranja formulacije, koja bi mogla ali ne i morala da znači međusobno priznanje (mutual recognition), kako se direktno navodi u citatu.

Da li se misli na međusobno priznanje statusa manjina Srbima i Albancima (što bi bio uži kontekst formulacije) ili država (onaj na koji ukazuje srpska delegacija), nemoguće je reći.

Nakon sastanka delegacija Beograda i Prištine u Beloj kući, predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se novinarima uživo iz Vašingtona. Tom prilikom izjavio je da nema te vrste bojazni da će potpisati bilo koji dokument gde stoji priznanje nezavisnosti Kosova. Dodao je i da ne može da garantuje da će se sutra sastati sa predsednikom SAD Donaldom Trampom, ali se, kaže, nada tome.

Dodao je da sada pregovaraju o tri dokumenta koja ne mogu da pokažu, jer nisu kod njih, “iako ih znaju napamet”.

Svaki put kad smo mi pomislili da smo imali napredak i da smo se nešto dogovorili, uvek se vratimo unazad zato što se oni sete tog prvog papira”, nastavio je lider Srpske napredne stranke.

Vučić je rekao i da je najvažnije to što “u daljim dokumentima te odredbe (o međusobnom priznanju) više nema”.

Prvi dokument koji smo dobili je nosio naslov ekonomska normalizacija. Taj papir je bio užasno težak. Imao je oko 15 tačaka, jedna od njih je bila ona o kojoj se govori celi dan. To nije novost, to je američka politika,” kazao je Vučić na početku govora, i dodao da takva tačka ne bi trebalo da stoji u dokumentu za ekonomsku normalizaciju i da nisu hteli to da prihvate.

Sastanku je u jednom trenutku pristupila i Ivanka Tramp, ćerka predsednika Donalda Trampa.

Sutra se očekuje nastavak pregovora i finalni dokument koji bi trebale da potpišu obe strane.

Izvor: Nova.rs Foto:

Advertisement