Chicago
36°
Ведро
6:56 am4:21 pm CST
Осећај: 28°F
Ветар: 10mph SW
Влажност: 74%
Притисак: 29.94"Hg
УВ индекс: 0
ЧетПетСуб
50/39°F
43/39°F
45/37°F

Published 1 godina ranije

By Antonije Kovačević

VUČIĆ: Šolc oštro zatražio uvođenje sankcija Rusiji! Prvi put da nam neko iz Evrope kaže da će priznanje Kosova biti uslov za EU!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, nakon sastanka sa nemačkim kancelarom, da je Olaf Šolc “na decidan i oštar način tražio od Srbije da se priključi sankcijama protiv Ruske Federacije”, kao i da je prvi put od nekoga iz Evropske Unije čuo da će međusobno priznanje Srbije i Kosova biti uslov ulaska u EU..

Vučić je rekao da je Šolca upoznao i sa svim neispunjenim obavezama Prištine iz Briselskog sporazuma. Šolc je kazao da Nemačka podržava Srbiju u procesu pristupanja Evropskoj uniji, da očekuje da Srbija uvede sankcije Rusiji, kao i da očekuje pomak u pregovorima sa Prištinom.

„Kancelar je na decidan i oštar način tražio od Srbije da se priključi sankcijama protiv Ruske Federacije, odnosno da podrži restriktivne mere koje je EU protiv njih već donela, ja sam govorio o našoj poziciji i o specifičnosti situacje oko KiM, energetike, ali i tradicionlanih odnosa s Ruskom Federacijom, govorili smo i o predstojećoj zimi“, kazao je Vučić na konferenciji za novinare.

Vučić je rekao i da je ovo bio njihov treći razgovor. Srbija i Nemačka, kazao je, sve bolje sarađuju po pitanju ekonomije, a nemačke firme zapošljavaju 77,000 ljudi u Srbiji.

Sa nemačkim kancelarom, govorio je, kaže, i o predstojećoj zimi.

“Ukazao sam mu na sve teškoće i probleme s kojima se već danas suočavamo, bio je veoma ljubazan, fer i ponudio pomoć Nemačke u pronalaženju rešenja za krizu koju već osećamo, a koju ćemo tek da osetimo u smislu izgradnje energetskih kapaciteta koji bi trebalo da nas povežu sa ostatkom regiona, da omogućimo različite načine za diversifikaciju energenata”, rekao je.

“O dijalogu sa Prištinom, napredak je potreban, pozivam sve političke lidere da se dođe do pomaka, da se sklopi niz malih koraka koji u zbiru dovode do normalizacije odnosa. Podržavamo aktivnosti Miroslava Lajčaka. Nema smisla ugroziti budućnost BiH”, rekao je Šolc.

Na pitanje nemačkih medija, šta ako Srbija ne prizna Kosovo, kancelar je odgovorio:

“Nemački stav po pitanju Kosova je jasan. Sada je važno da se svi posvete tom procesu i da ćemo dobiti izveštaj o tom napretku. Da se ne odlažu sastanci”.

Vučić se nadovezao:

“Da biste vi razumeli, mi ne reagujemo na taj način na pritisak kojim nam neko nešto preti. Ne bih danas o tome. Danas smo čuli da se traži međusobno priznanje. Nikada pre to nismo čuli iz Evrope. Danas prvi put na konferenciji (u Prištini)”.

“Koliko god vi volite teritorijalni integritet Ukrajine, izvinite, ali Srbi mnogo više voli teritorijalni integritet Srbije”, dodao je Vučić.

Na pitanje nemačkih medija zašto Srbija nije uvela sankcije Rusiji, Vučić je odgovorio:

“Da objasnim, Srbija je nedvosmisleno izrazila stav u UN, osuđujući napad na Ukrajinu. Što se tiče pravne i političke prirode sukoba, stav Srbije je jasan. Što se tiče sankcija, mi imamo drugačiji stav. Kontrapitanje da vam postavim: U čemu je razlika kad neko bez odobrenja UN izvrši agresiju na Srbiju i na Ukrajinu”?!

“I po pitanju Kosova u UN mi imamo podršku Ruske Federacije. A o energentima da i ne govorim”, zaključio je Vučić.

Izvor: Agencije Foto: Instagram / @BudunostSrbijeAV

YOU MAY LIKE