Chicago, IL
45°
Clear
6:30 am5:36 pm CST
Feels like: 43°F
Wind: 5mph NNE
Humidity: 57%
Pressure: 29.86"Hg
UV index: 0
6 am7 am8 am9 am10 am
43°F
43°F
41°F
43°F
46°F
TueWedThuFriSat
66°F / 27°F
32°F / 23°F
46°F / 32°F
52°F / 39°F
61°F / 46°F

Published 2 years ago

By admin

NEMAČKI KANCELAR ŠOLC NA KIM: Srbija da prizna Kosovo ukoliko želi u Evropsku uniju!

Nemački kancelar Olaf Šolc ocenio je da bi konačni sporazum Кosova i Srbije trebalo da ima priznanje nezavisnosti Кosova, prenosi Kljan Kosova.

Šolc kaže da je nezamislivo da dve zemlje koje se ne priznaju budu deo Evropske unije.

“Jasno je da će se sporazumom konačno rešava pitanje priznanja Кosova, onda je nezamislivo da dve zemlje koje ne priznaju jedna drugu da budu deo EU. Za Кosovo je važno da dijalog sa Srbijom, uz posredovanje Evropske unije, ide napred”, rekao je Šolc na zajedničkoj konferenciji za novinare sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

Nemački kancelar je, između ostalog, rekao da izaslanik EU za dijalog Kosovo – Srbija Miroslav Lajčak ima punu podršku Nemačke.

Kaže i da je održan razgovor, u maju u Berlinu, i da su tada pokrenuta pojedinačna pitanja, za koja se nada da će uslediti konkretni napredak, na primer, kada je reč o energetici.

“To je nešto gde na je kraju potreban veliki pragmatizam, za rešenje velike teme budućnosti. Želimo podstaći pristupni proces, a za to je potrebno rešenje između te dve zemlje”, ponovio je on, uz najavu da će na jesen ponovo oživeti Berlinski proces, i da će lidere regiona pozvati na sastanak u Berlin.

Kako prenosi “Ljajmi”, Šolc je rekao da je važno da dijalog Kosova sa Srbijom napreduje kao preduslov za investicije i članstvo u EU i da Beograd i Priština moraju pronaći političko rešenje koje doprinosi regionalnoj stabilnosti.

“Agresija na Ukrajinu zahteva pozicioniranje”

Nemački kancelar je u Prištini poručio da “ko želi u EU mora da prihvati čitav režim koji je vezan za Uniju, što znači sve sporazume, stavove o demokratiji, otvorenosti društva, zajedničku politiku prema drugim zemljama, kao i režim sankcija prema Rusiji”.

Rekao je i da ruska agresija na Ukrajinu zahteva jasno pozicioniranje. Upitan “da li Srbija mora da se odluči između EU i Rusije, to jest za sankcije “umesto da dalje profitira od ruskog gasa”, Šolc je naglasio da “niko u pristupnom procesu ne treba da ima bilo kakve iluzije i da je jasno da je put ka Evropi put ka Evropi”.

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, Šolc je kazao da trenutna dešavanja na tlu Evrope pokazuju koliko su važni mir i stabilnost.

“Važno da se dogovori sveobuhvatni sporazum koji će doprineti regionalnoj stabilnosti. Dijalog je put koji Kosovu otvara dalju evropsku perspektivu. Konstruktivno ponašanje je zbog toga u interesu svih građana Kosova, a politički dogovor je najvažniji preduslov za investicije, radna mesta i perspektivu za mlade”, podvukao je on.

O “Otvorenom Balkanu”

Posebno je naglasio da region mora da napreduje u stvaranju zajedničkog tržišta, kao i da će se zalagati u EU za podsticanje pristupnog procesa zemalja Zapadnog Balkana, ističući da je važno da EU pokaže da ozbiljno želi pristupni proces i da svi imaju realnu šansu koji se trude da ispune uslove.

Naglasio je da je stav cele nemačke vlade da treba podržati pristupni proces EU na Zapadni Balkan.

Preneo je da je video da je u Evropi pristupni proces Balkana ponovo u fokusu, i da su sada neke zemlje, koje su do skoro bile uzdržanije, pozitivnije prema približavanju zemalja regiona EU.

Upitan za “Otvoreni Balkan”, Šolc je kazao da je za Nemačku veliki prioritet uspostavljanje zajedničkog tržista na Zapadnom Balkanu, i da postoje četiri oblasti iz Berlinskog procesa u kojima želi da se što pre postigne dogovor i da se realizuju.

“Svi žele u EU, a u njoj važe prava slobode svakako, zato bi trebalo pre toga biti moguće da se te slobode ostvare među zemljama regiona. To ne bi bila loša ideja”, objasnio je on.

“EU mora da radi svoj posao”

Dodao i da je sa Kurtijem razgovarao o Berlinskom procesu, ukidanju viza za građane Kosova, te situaciji u Ukrajini.

“Pored naših odnosa, razgovarali smo o viznoj liberalizaciji koja nedostaje i o stavu Kosova protiv ruske agresije u Ukrajini. Kosovo kao pouzdan partner stoji na strani međunarodne zajednice. Razgovarali smo o Berlinskom procesu, želim da ga oživimo zajedno sa našim partnerima ove godine i ove jeseni će biti konferencija u Berlinu”, rekao je Šolc

Istakao je i da je ukidanje viza za građane Kosova proces koji treba da ide napred.

“EU mora da radi svoj posao. Uporno se bavim ovim aspektom”, rekao je Šolc.

Nemački kancelar je rekao i da mu je drago što je u poseti Kosovu, kao prvom mestu na njegovoj turneji po Balkanu.

“Ovo pokazuje koliko su naši odnosi bliski”, naglasio je Šolc.

Kurti upire prstom u Srbiju

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za medije, kurti je kazao da je, zbog tesnih odnosa Rusije i Srbije na Kosovu dalje potrebno prisustvo NATO. Takođe, preneo da je odbrambeni budžet na Kosovu povećan za 55 odsto na nešto iznad jedan odsto BDP-a.

Ocenio je da je poseta Šolca istorijska jer dolazi u vreme važno za Evropu i svet, ali i dva dana pred godišnjicu ulaska NATO snaga posle intervencije na Kosovu.

Zahvalio se Nemačkoj na podršci za članstvo u Savetu Evrope, i ponovio da Priština namerava da podnese zahtev do kraja godine za prijem u članstvo Programa NATO Partnerstvo za mir.

Kada je reč o dijalogu sa Beogradom, Kurti tvrdi da se Priština pokazala kao “kreativna i konstruktivan strana”, ali da Srbija blokira rešenja koja nude.

“To se pokazalo i kod poslednjeg sastanka oko energetike za četiri opštine na severu Kosova”, tvrdi on.

Apelovao je na sve države Zapadnog Balkana da se postigne sporazum o slobodi kretanja i medjusobnog priznavanja diploma.

Kurti je istakao da jedva čeka da se ponovo oživi Berlinski proces.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Blic
Foto: Printscreen YouTube / faz

YOU MAY LIKE