Connect with us

događaji

“VIZANTIJSKI MOZAIK”: Veliko priznanje za našu pijanistkinju Jasminu Kulaglić u Belgiji!

Published

on

Koncertna pijanistkinja i profesorka klavira Jasmina Kulaglić, Beograđanka rođenjem a već više decenija stanovnik Pariza, dobila je posebno priznanje belgijskog muzičkog magazina “Kreščendo” za zvuk, libreto, repertoar i interpretaciju kompozicija Svetislava Božića na CD-u “Vizantijski mozaik”.

“Ciklus koji je Jasmina izvela na albumu “Vizantijski mozaik” čini devet kompozicija posvećenih pravoslavnim manastirima na Balkanu, i odlična je mešavina inspirisana vizantijskim improvizacijama ali i tradicionalnim srpskim pesmama” preneo je svoje impresije Karlo Šrajber, kolumnista ovog renomiranog magazina koji prati dešavanja u oblasti klasične muzike.

“KOMPOZICIJE KOJE POVEZUJU DUHOVNOST ISTOKA I ZAPADA”: Jasmina Kulaglić na sceni

On je naveo da je oduševljen originalnošću kojom ove kompozicije povezuju duhovnost Zapada i Istoka, a posebno snažnu emociju su na njega ostavila “Metohijska pojanja”, “Poslednja ljubav u Carigradu” i “Konji svetog Marka”.

Šrajber dodaje da slušaoci Božićevih kompozicija, u izvođenju pijanistkinje Jasmine Kulaglić, mogu osetiti “sav užas rata i bombardovanja Beograda 1999. godine (“Posle jednog rata sa malo nade kroz kišu”) ali i emocije nade, ljubavi i mira (“Sećanje predaka”)”.          

PPOTPISIVANJE CD-A: Jasmina Kulaglić u Belgiji

Kompletan utisak ovom CD-u daje i naslovna strana na kojoj se nalazi freska Beli anđeo, deo kompozicije “Mironosice na Hristovom grobu” crkve Vaznesenja Hristovog manastira Mileševa iz 13. veka, zadužbine kralja Vladislava, unuka Stefana Nemanje. Z

Zanimljivo je da je prvi satelitski prenos video signala između Evrope i Amerike 1963. godine sadržao sliku Belog anđela, kao simbol mira i hrišćanske poruke o ljubavi, veri i nadi. Ista slika je, pored slika Kineskog zida i čovekovog osvajanja Meseca, poslata u svemir kao poruka planete Zemlje nekim mogućim vanzemaljskim civilizacijama.

Tekst: Serbian Times Foto: Privatna arhiva

Advertisement