Connect with us

događaji

POLICIJA RASTURILA VENČANJE U ČIKAGU: Ortodoksni Jevreji morali da prekinu svadbu koja se izlila na ulice (VIDEO)

Published

on

Prošle nedelje policija je prekinula svadbenu ceremoniju u delu Čikaga zvanom West Ridge, koja je privukla pažnju i izazvala osudu aldermana (gradskog odbornika) ali i jevrejskih verskih vođa sa tog područja, koje je jedno od najvećih žarišta korona virusa u celoj državi Ilinois.

Jevrejska ortodoksna svadbena ceremonija održana je u aveniji North Francisko popodne 23. aprila, a na njenom vrhuncu desetine gostiju okupilo se u dvorištu kuće i na ulici, plesalo i zabavljalo se, o čemu svedoče i video snimci događaja.

“Policija je pozvana u blok i pomogla je da se rastera gomila ljudi”, izavila je odbornik Debra Silverstajn. Policija Čikaga saopštila je da je dobila dva poziva u vezi sa javnom bezbednošću na venčanju, rekao je portparol odelenja.

“Apsolutno sam užasnuta”, napisala je Silverstajn na Facebooku o venčanju. „Sebična okupljanja ljudi, bilo da se slavi ili moli Bogu, ne samo da šire loš glas o našoj zajednici, već šalju naše komšije i voljene u bolnicu ili mrtvačnicu”.

Podaci objavljeni 6. aprila pokazuju da je poštanski broj West Ridge 60645 imao najveći broj slučajeva koronavirusa u gradu. Od ponedeljka, na ovom području je 580 potvrđenih slučajeva, što ga čini sedmim najvećim žarištem koronavirusa u Čicagu, prema podacima iz Odeljenja za javno zdravstvo Ilinoisa.

U pismu vernicima West Ridge-a, Rabinski savet u Čikagu zgražavali su se onih koji su se okupili na venčanju i pozvali komšije da ostanu u zatvorenom.

“Ovo je bila neopravdana i opasna greška”, piše u pismu. „Ovo slavlje bilo je strašno kršenje javnih bezbednosnih standarda. To je bilo prvo takvo kršenje i mi smo posvećeni tome da osiguramo da će biti i poslednje. “

Ceremonija venčanja trebalo je da bude intimna porodična stvar, a komšije i prijatelji trebali su svratiti do kuće kako bi paru poželeli dobro, rekao je prisutni rabin iz West Ridgea i zatražio da ga ne imenuju.

Ali umesto toga ljudi su parkirali automobile i okupili se pored kuće, rekao je rabin. Video događaja prikazuje svatove kako plešu na prednjem travnjaku kuće uz muziku koja svira u pozadini.

Skup je raspušten nakon otprilike 10 minuta, rekao je rabin.

Izvor: Block Club Chicago Foto/Video: Privatna arhiva

Advertisement