Connect with us

Amerika

NJUJORK ODAJE POČAST GENIJU: Teslina laboratorija postaje muzej

Published

on

U Vardenklifu, jedinoj preostaloj laboratoriji Nikole Tesle će na 112 godina star rekonstruisan dimnjak biti postavljena i kruna dimnjaka, a sve to još je jedan korak ka cilju – osnivanju Teslinog muzeja na Long Ajlendu, rekao je za Tanjug direktor laboratorije Teslinog naučnog centra Vordenklif Mark Alesi.

Dimnjak od crvene cigle, težak više od dve tone, za Teslu je lično projektovao arhitekta Stenford Vajt, čije je delo između ostalih i drugi njujorški Medison skver garden.

„Rekonstrukcija dimnjaka bila je veliki izazov, dovela je i do neočekivanog otkrića vezanog za Tesline tunele na kome stručnjaci još rade. Postavljanjem krune dimnjaka, napravljen je veoma važan korak na očuvanju laboratorije i Teslinog dela“, rekao je Alesi.

Nakon otkrića neobične cigle i luka konsultovani su istoričari, arhitekte i inženjeri koji su otkrili nišu čija se svrha i moguće veze sa tunelima koje je Tesla izgradio ispod Vordenklifa u okviru eksperimenata bežičnog prenosa energije još istražuju, dodali su iz centra Vordenklif (Tesla Science Center at Wardenclyffe).

Dimnjak, a posebno kruna od kovanog gvožđa, bili su u kritičnom stanju, a nakon pauze zbog koronavirusa, obnova početa u februaru nastavljena je u junu, rečeno u centru.

Prema rečima Alesija, cigla, svi neoštećeni delovi ponovo su upotrebljeni za pravljenje dimnjaka, a u skidanju, sortiranju, slaganju, učestvovala je lokalna zajednica ponosna i posvecena očuvanju Long Ajlenda, Tesline laboratorije i svetske istorije koju je Tesla upravo tu ispisao.

„Rekonstrukcija dimnjaka ogroman je korak u našoj misiji obnavljanja Tesline jedine preostale laboratorije i težnji ka njenom pretvaranju u muzej, inovativan upravo kao što je i Tesla bio“, rekao je Alesi pred današnju svečanost na koju je Tanjug pozvan.

Izvor: RTS Foto: Facebook / Science Center

Advertisement