Connect with us

Srbija

NIKOLA TESLA – LOŠ ĐAK? Malo poznati detalji naučnikovog života tokom studija u Gracu

Published

on

U ličkom selu Smiljan, u ponoć između 9. i 10. jula 1856. godine, dočekan žestokom grmljavinom, rodio se Nikola Tesla… Školovanje je započeo u rodnom mestu, gde je proveo najbezbrižnije godine svog života, a kasnije na Visokoj realnoj gimnaziji u Karlovcu. Mladog Teslu morila je činjenica da će nakon toga morati da nastavi porodičnu tradiciju i da postane sveštenik. Ta činjenica mu nije davala mira budući da su ga iskreno zanimale prirodne nauke.

Po završetku karlovačke gimnazije, na raspustu, vrativši se u Gospić mladi Tesla se razboleo od kolere. U to vreme ova opaka bolest odnosila je veliki broj života.

“U jednom od samrtnih trenutaka za koje su mislili da su mi poslednji, otac je uleteo u moju sobu. Još uvek pamtim njegovo bledo lice dok je pokušavao da me razveseli, nesigurnim glasom. Rekoh mu:

-Možda bih mogao da se oporavim ako mi dopustiš da studiram tehniku.
-Ići ćeš u najbolju tehničku školu na svetu, odgovorio je svečano, a znao sam da tako i misli.”

Kako je i usledio čudesan oporavak, kao što mu je otac i obećao Nikola Tesla je 1875. godine upisao Višu tehničku školu u Gracu, koja je u to vreme okupljala najbolje studente iz jugoistočne Evrope i severne Italije.

View this post on Instagram

BUĐENJE GENIJA!💡⁠MALO POZNATI ŽIVOT NIKOLE TESLE U GRACU ⁠ 🤔 Verovatno već znate gotovo sve o Nikoli Tesli, ali da li Vam je poznato kako je započela njegova neverovatna karijera?⁠ ⁠ 🎓 Nakon mature, Nikola Tesla je dve godine (od 1875. do 1877. godine) pohađao Tehničku visoku školu u Gracu (današnji Tehnički univerzitet u Gracu), koja je u to vreme okupljala najbolje studente iz jugoistočne Evrope i severne Italije. ⁠ ⁠ 📚 Tu je Tesla od početka izuzetno marljivo učio, svakodnevno od 3 časa ujutru do 23 časa uveče. Cenio je svoje profesore iz Graca, a oni su ubrzo uočili njegovu genijalnost.⁠ ⁠ ⚡Odlučujuću promenu u Teslinom životu predstavlja manja rasprava sa profesorom Pešlom koja se ticala načina funkcionisanja nove gram-mašine. Profesor Pešl je iz Pariza dobio mašinu jednosmerne struje, koju je koristio u jednoj vežbi 1877. godine: uz pomoć četkica mašine, koja je korišćena poput motora, nastalo je kovitlanje iskri i glasni zvuci. ⁠ ⁠ 🗨️ Tesla je primetio da motor može da se koristi i bez četkica. Profesor Pešl je odgovorio: "Gospodin Tesla će postići velike stvari, ali to sigurno ne. To bi bilo kao da se sila koja deluje pravolinijski, poput gravitacije, pretvori u kružno/krivolinijski delujuću silu. To bi se moglo uporediti sa perpetuum mobile – nemogućom idejom."⁠ ⁠ 💡 Iako je Tesla isprva bio zadivljen autoritetom profesora, više ga nije napuštala misao da za ovaj problem mora postojati rešenje. Tesla je inače položio predmet tehničke fizike ocenom "odličan".⁠ ⁠ 📸 @tugraz1811⁠ ⁠ #nikolatesla #genije #naucnik #dannauke #dannauke2020⁠ ⁠ #austrijskikulturniforum #iz_van_tradicije⁠ ⁠#austriacultureinternational #austrijausrbiji

A post shared by Austrijski kulturni forum (@austrijskikulturniforum) on

Na tim, toliko željenim studijama, Tesla je iskazao više nego potrebnog interesovanja za savladavanje predmeta. Na taj način je želeo da svome ocu pokaže kako nije pogrešio što mu je dozvolio da se posveti izučavanju tajni matematike, fizike i mašinstva.

Isprva je izuzetno marljivo učio, svakodnevno od tri časa ujutru do 23 časa uveče.⁠ Spavao je veoma malo, svega četiri sata dnevno i sve slobodno vreme provodio u učenju. Čitao je sve što mu dođe pod ruku – 100 tomova Volterovih spisa, na primer.

Pročitao sam mnogo knjiga, a sa 24 godine sam mnoge znao i napamet. Posebno Geteovog Fausta – pisao je Tesla godinama kasnije o sebi iz tog perioda.

Međutim, i genije kao što je bio Tesla prošao je kroz period kada ga “knjiga nije mnogo interesovala”. Teslina marljivost i interesovanje su se nakon nekog vremena umanjili i zbog toga mu je bila umanjena i stipendija. Tesla se (neistinito) opravdavao time da leži bolestan u lečilištu.

Kada je u zimskom semestru 1877/1878 ispisan zbog neplaćanja, pokušao je da nastavi studije na drugom mestu, te je preko Maribora i Budimpešte došao do Pariza. ⁠Na Tehničkoj školi u Gracu nikada nije diplomirao, niti je dobio ocene za poslednji semsetar. Može se reći da je zapravo izbačen!

Teslina duboka povezanost sa Gracom je međutim, ostala.

Povodom dodele počasnog doktorata 1937. godine, Tesla je napisao dirljivi telegram:⁠

“…da prihvatim neprocenjivi počasni dokument od Vaše Visoke škole u kojoj sam pod vođstvom izvanredno uzornih i očinski naklonjenih učitelja, jasnim pojmovima umanjio svoje neizmerno neznanje. Ovim plemenitim ljudima dugujem znatan deo mog stvaralaštva; …

View this post on Instagram

ODLIKOVANJE ZA TESLU – ČAST ZA GRAC ⁠ ⁠ 💡Nikola Tesla je nakon mature dve godine (1875-1877) pohađao Tehničku visoku školu u Gracu (današnji Tehnički univerzitet u Gracu). Isprva je izuzetno marljivo učio, svakodnevno od tri časa ujutru do 23 časa uveče.⁠ ⁠ 😴 Teslina marljivost i interesovanje su se nakon nekog vremena umanjili i zbog toga mu je bila umanjena i stipendija. Tesla se (neistinito) opravdavao time da leži bolestan u lečilištu. Kada je u zimskom semestru 1877/1878 ispisan zbog neplaćanja, pokušao je da nastavi studije na drugom mestu, te je preko Maribora i Budimpešte došao do Pariza. ⁠ ⁠ 💬 Teslina duboka povezanost sa Gracom je međutim, ostala. Povodom dodele počasnog doktorata 1937. godine, Tesla je napisao dirljivi telegram:⁠ ⁠ "…da prihvatim neprocenjivi počasni dokument od Vaše Visoke škole u kojoj sam pod vođstvom izvanredno uzornih i očinski naklonjenih učitelja, jasnim pojmovima umanjio svoje neizmerno neznanje. Ovim plemenitim ljudima dugujem znatan deo mog stvaralaštva; …". ⁠ ⁠ "Stari duh istrajno živi u Vašim slušaonicama. Neka Vaša čuvena, tradicijom ovenčana i neprevaziđena ustanova i u narednim stolećima deluje u stalno napredujućem duhu, u cilju napretka i širenja nauke i za dobrobit čovečanstva."⁠ ⁠ ⚡I danas Nikola Tesla nastavlja da deluje na Tehničkom univerzitetu u Gracu: jedna laboratorija na Institutu za tehniku visokog napona nazvana je po njemu i studenti mogu i danas da istražuju najvažnije eksperimente ovog pionira tehnike i da se upoznaju sa revolucionarnim razvojem u području naizmenične struje i tehnike visoke frekvencije.⁠ ⁠ 📸 @tugraz1811⁠ ⁠ #nikolatesla #naucnik #tugraz #izumitelj ⁠ #austrijskikulturniforum #iz_van_tradicije⁠ ⁠#austriacultureinternational #austrijausrbiji⁠

A post shared by Austrijski kulturni forum (@austrijskikulturniforum) on

Stari duh istrajno živi u Vašim slušaonicama. Neka Vaša čuvena, tradicijom ovenčana i neprevaziđena ustanova i u narednim stolećima deluje u stalno napredujućem duhu, u cilju napretka i širenja nauke i za dobrobit čovečanstva.”

I danas Nikola Tesla nastavlja da “deluje” na Tehničkom univerzitetu u Gracu – jedna laboratorija na Institutu za tehniku visokog napona nazvana je po njemu i studenti mogu i danas da istražuju najvažnije eksperimente ovog pionira tehnike i da se upoznaju sa revolucionarnim razvojem u području naizmenične struje i tehnike visoke frekvencije.⁠

Izvor: Istorijski zabavnik Foto: Wikimedia commons

Advertisement