Connect with us

Amerika

VAŽNO ZA SVE GRAĐANE ILINOJA: Počinje isplata 300 dolara sedmično, evo kako da je dobijete

Published

on

Novi paket pomoći, osmišljen s ciljem da nadoknadi zarade izgubljene usled koronavirusa – The Lost Wages Assistance (LWA) – omogućio je dodatne isplate građanima koji su podnelu zahtev za naknadu za nezaposlene, za građane koji su ostali bez posla, ili oni koju usled globalne pandemije nisu bili u mogućnosti da normalno obavljaju poslovanje.

Građani koji su podneli zahtev u saveznoj državi Ilinoj, a ispunjavaju propisane kriterijume, primiće novčanu naknadu u iznosu od 300 dolara sedmično. Kako se navodi u propisima LWA, novac će biti isplaćivan retroaktivno od 1. avgusta 2020. godine.

Isplate u okviru programa Pomoć za nezaposlene usled epidemije, odnosno Pandemic Unemployment Assistance (PUA), najavljene su da će početi od 13. septembra ove godine.

Građani koji ispunjavaju kriterijume za PUA nisu u obavezi da prolaze kroz proces prijave, već će, kako je saopšteno iz komisije za zapošljavanje, “naknade po automatizmu biti isplaćene građanima koji dobijaju 100 dolara, ili do 378 dolara naknade za osiguranje u slučaju nezaposlenosti“. Ovaj program trajaće do 27. decembra, odnosno do isporuke svih raspoloživih sredstava.

Oni koji nisu sigurni kako da ostvare pravo na najavljene naknade, mogu pronaći odgovore na svoja pitanja, kao i najnovije informacije, logujući se na svoje korisničke profile na servisu Illinois Department of Employment Security (IDES).

Iako IDES još uvek ne može da garantuje da će nadalje primati finansijska sredstva za isplate u okviru navedenih programa, odeljenje je podnelo zahtev za produžetak paketa pomoći.

Američki predsednik Donald Tramp odobrio je pakete pomoći saveznim državama izvršnom uredbom potpisanom 8. avgusta, dok je prethodnog meseca tražio da se produže rokovi za isplate pogodnosti na saveznom nivou za sve nezaposlene, pošto je planirani paket pomoći u iznosu od 600 dolara istekao.

Federalni paket pomoći za državu Ilinoj takođe je odobren, nakon što je guverner Dž.B. Pricker podneo zahtev.

Izvor: IDES
Foto: Pixabay

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement