Connect with us

Srbija

USTANAK NA STAROJ PLANINI: Meštani Rakite i aktivisti onesposobili cevi za mini-hidroelektrane! (VIDEO)

Published

on

Aktivisti pokreta “Odbranimo reke Stare planine” i inicijative “Ne davimo Beograd” probili su u subotu, 15. avgusta cev iz Rakitske reke postavljene radi izgradnje mini hidroelektrane (MHE), čime su onesposobili njen rad.

U selu Rakita na jugoistoku Srbije okupilo se nekoliko stotina aktivista iz različitih krajeva Srbije, ali i zemalja u okruženju koji se, uz meštane ovog sela, protive izgradnji MHE.

“Probili smo cev. Nismo mogli da ih vadimo jer je za to potreban bager, radile su brusilice, lopate, čekići i izbrusili smo je tako da to nikad neće raditi”, rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) predsednik pokreta “Odbranimo reke Stare planine” Aleksandar Jovanović Ćuta.

Tokom “akcije”, policija nije intervenisala, a incidenata nije bilo.

Rešenjem Ministarstva zaštite životne sredine od 4. januara 2019. godine investitoru je zabranjeno izvođenje radova na izgradnji MHE u selu Rakita i naloženo mu je da teren sanira i vrati u prethodno stanje, odnosno da oko 300 metara već postavljene cevi izvadi iz korita reke.

Aktivisti pokreta “Odbranimo reke Stare planine” ukazali su da su, više od godinu dana kasnije, cevi i dalje na istom mestu.

Uklanjanje cevi MHE u Rakiti / Printscreen YouTube / Magare

“Zato je Mesna zajednica Rakita donela odluku o uklanjanju cevi iz korita Rakitske reke o svom trošku tokom radne akcije, a troškove će naplatiti od investitora u sudskom postupku”, naveo je pokret “Odbranimo reke Stare planine” u najavi akcije.

Oni su dodali da je obaveštenje o akciji uklanjanja cevi od strane meštana i dobrovoljaca upućeno Opštini Babušnica, Ministarstvu zaštite životne sredine i Ministarstvu građevinarstva saobraćaja i infrastrukture.

Nezadovoljni meštani sela Rakita, smeštenog između Stare i Suve planine, su od početka gradnje, jula 2017. godine, organizovali seriju protesta, kao i pokušaja blokade gradilišta.

Takođe, i predstavnicima vlasti su uputili više zahteva da reaguju povodom dešavanja u Rakiti.

Protestima su se priključili i ekološki aktivisti koji su spontano počeli da se okupljaju na lokacijama na Staroj i Suvoj planini na kojima je započeta gradnja MHE.

Izvor: Radio Slobodna Evropa
Foto: Printscreen Twitter / Južne Vesti

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement