Connect with us

Srbija

SPREMA SE “MITROVIĆEV ZAKON”: Zbog smrti beloglavih supova, zabrana leta u zaštićenom području Uvca!

Published

on

U Specijalnom rezervatu prirode “Uvac” nedavno je zbog niskog leta helikoptera šest mladunaca beloglavog supa, strogo zaštićene vrste ptica, od straha pobeglo iz gnezda i upalo u kanjon, a spasena su samo tri.

Zahvaljujući snimcima, kojima se sam pohvalio, otkriveno je da je vlasnik televizije Pink i jedan od ljudi najbližih režimu Aleksandra Vučića – Željko Mitrović – upravo tada preletao Uvac svojim privatnim helikopterom, zbog čega su mnogi s razlogom posumnjali da je upravo on odgovoran za ovu katastrofu.

Nakon ovog incidenta direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije objavio je da je predložio da se na sastanku s nadležnim organima krajem ove nedelje razmotri uspostavljanje uslovno zabranjene zone letova vazduhoplova iznad Specijalnog rezervata prirode “Uvac”.

Zavod za zaštitu prirode Srbije je demantovao informacije medija da je Direktoratu za civilno vazduhoplovstvo dao odobrenje za letove u tom području, i istakao da je protiv preleta zaštićenih područja što je utemeljeno u Zakonu o zaštiti prirode i Pravilniku o proglašenju i zaštiti strogo zaštićenih i zaštićenih divljih vrsta.

Katastrofa u Specijalnom rezervatu prirode Uvac. Ovih dana je helikopter leteo oko gnezda u koloniji beloglavih supova u…

Geplaatst door Fond za zaštitu ptica grabljivica op Maandag 3 augustus 2020

Direktorat civilnog vazduhoplovstva je na sastanak u petak, 14. avgusta, pozvao predstavnike ministarstava odbrane, unutrašnjih poslova, saobraćaja i Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Izvor: RINA
Foto: Uvac / Wikimedia Creative Commons / Sasapokimica

Advertisement