Connect with us

aktuelno

UKRAJINCI NADIRU U HERSON: Rusi se utvrdili na istočnoj obali Dnjepra, srušen jedini most! (FOTO, VIDEO)

Published

on

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je završilo povlačenje svojih trupa sa zapadne obale reke Dnjepar u ukrajinskoj južnoj oblasti Herson. Ministarstvo je saopštilo da je povlačenje završeno jutros u 5.00 i da vojska za sobom nije ostavila ništa od opreme.

Ruska vojska povukla se i iz grada Herson, jedine regionalne prestonice koju je Moskva zauzela tokom invazije na Ukrajinu.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da Moskva nastavlja da posmatra Hersonsku oblast kao deo Rusije.

Mediji izveštavaju da se delimično srušio Antonovski most, jedina bliska veza zapadne obale Djepra, gde nadiru ukrajinske snage, i istočne, koju kontrolišu Rusi god grada Hersona.

Već oštećeni most navodno je miniran. Jedna ukrajinska televizija je objavila snimke na kojim se vidi da mostu nedostaju čitavi delovi. Najbliži naredni most udaljen je od Hersona više od 70 kilometara.

Ruske trupe drže ukrajinske snage potisnute na udaljenosti od 30 do 40 kilometara od prelaza preko Dnjepra, izjavio je danas portparol ruskog ministarstva odbrane general poručnik Igor Konašenkov. On je na brifingu za novinare rekao da ruske trupe koriste artiljeriju, avijaciju i mine da bi držale ukrajinske snage na 30 do 40 kilometara od prelaza preko Dnjepra, preneo je TASS.

Neposredno pre ruskog saopštenja, kancelarija ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog opisala je situaciju u Hersonskoj oblasti kao „tešku“. Ukrajinske trupe nadiru ka gradu iz koga su se Rusi povukli.

U izveštaju se navodi da je Rusija granatirala neka sela i gradove koje su ukrajinske snage povratile poslednjih nedelja tokom svoje kontraofanzive u oblasti Herson.

Zelenski je u redovnom sinoćnjem obraćanju kazao da su ukrajinske snage ponovo zauzele više od 40 okruga oko grada Hersona, upozorivši da su ruske snage za sobom ostavile „hiljade neeksplodiranih bombi i municije“.

Oko 170.000 kvadratnih kilometara zemlje prekriveno je minama, kazao je.

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov rekao je u intervjuu Rojtersu u četvrtak da će biti potrebno “najmanje sedam dana da se Rusija povuče iz grada”. Rusi i dalje u regionu imaju 40.000 vojnika, a obaveštajni podaci pokazuju da su njene snage ostale u gradu i oko njega, rekao je Reznikov.

Pokrajina Herson jedna je od četiri ukrajinske regije koje je ruski predsednik Vladimir Putin anektirao krajem septembra, što je većina zemalja osudila kao nelegalan čin.

Strateški značaj Hersona

Rusija je u prvim danima juriša potpuno osvojila kompletnu Hersonsku oblast. Vojnog otpora gotovo i da nije bilo. Regionalna prestonica Herson, u kojoj je ranije živelo oko 280.000 ljudi, bila je zauzeta početkom marta. Na amaterskim snimcima videlo se kako ukrajinski civili tamo protestuju protiv ruskih vojnika. Većina stanovnika govori ruski.

Nijedan drugi region Ukrajine nije bio tako brzo okupiran. Do danas je nejasno kako se to dogodilo i to je jedno od bolnih pitanja za kijevsku vladu.

Sa oko 28.500 kvadratnih kilometara, Hersonska oblast velika je skoro kao Belgija. Karakterišu je stepe – velike, široke površine dokle pogled seže. Strateški je to verovatno najvažniji region južne Ukrajine, jer izlazi na dva mora: Azovsko na istoku i Crno more na zapadu.

Što je još važnije, jedina kopnena veza sa Krimom prolazi kroz Hersonsku oblast. To je kapija ka poluostrvu koje je Rusija anektirala 2014. godine. I ta kapija je tokom ruske invazije uglavnom ostala otvorena. Nijedan most nije dignut u vazduh, što je moglo da zaustavi marš. Velike ruske formacije mogle su da napreduju stotine kilometara na sever od Krima.

Verovatno najvažniji cilj Rusije bio je Severnokrimski kanal. On počinje u Novoj Kahovki, oko 80 kilometara istočno od Hersona, a završava se u Kerču na Krimu. Poluostrvo ima problem sa nestašicom vode i ono se još od sovjetskih vremena preko tog kanala snabdeva slatkom vodom iz Dnjepra.

Ukrajina je, nakon aneksije poluostrva, zaustavila dotok vode. To je izazvalo probleme za poljoprivredu Krima kojoj je voda preko potrebna. Ruske trupe digle su u vazduh branu izgrađenu 2014. i ponovo pustile vodu.

Istovremeno, zauzimanjem Hersona i drugih gradova u donjem toku Dnjepra, ruska vojska je blokirala za Ukrajinu važan plovni put ka Crnom moru.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Serbian Times / Agencije
Foto: Printscreen Twitter

Advertisement