Chicago, IL
55°
Cloudy
6:31 am5:35 pm CST
Feels like: 55°F
Wind: 4mph SW
Humidity: 40%
Pressure: 29.79"Hg
UV index: 0
8 pm9 pm10 pm11 pm12 am
52°F
50°F
45°F
43°F
41°F
MonTueWedThuFri
63°F / 54°F
66°F / 28°F
34°F / 23°F
46°F / 32°F
54°F / 39°F

Published 1 year ago

By admin

UNAPREĐENA VERZIJA TRAMPA: Ko je Ron DeSantis, guverner Floride kome predviđaju kanditaturu za predsednika SAD! (VIDEO)

Foks Njuz ga je proglasio nesumnjivo najvećim pobednikom na međuizborima i novim liderom republikanaca. Njujork Post ga je stavio na naslovnicu svog štampanog izdanja iz naslov „DeFuture“ (igra reči od njegovog prezimena i reči budućnost). S obzirom da su u pitanju vodeći konzervativni mediji u Americi, Ron DeSantis svakako ima razloga za zadovoljstvo.

Ovaj 44-godišnji republikanac i guverner Floride odneo je najubedljiviju pobedu u redovima Republikanske partije – sa 59,4 odsto osvojenih glasova imao je skoro 20 odsto više od svog protivkandidata iz redova Demokratske stranke, nekadašnjeg guverner Čarlija Кrista, koji je dobio 40%.

“Obećali smo narodu Floride i održali smo ta obećanja. I tako danas, posle četiri godine, narod je doneo svoju presudu. Sloboda je ovde i ostaće”, pobedonosno je rekao DeSantis u postizbornom govoru, navevši kako je to „pobeda za vek vekova” ​​i „novo crtanje političke karte”.

Ubedljiva pobeda

Njagov trijumf je još veći jer su mnogi od kandidata koje je podržavao bivši predsednik Donald Tramp, poput Mehmeta Oza, koji se kandidovao za senatora u Pensilvaniji, izgubili ili jedva uspeli da prođu. Heršel Voker, kandidat za senatora u Džordžiji, za dlaku je izgubio od Rafaela Vornoka, ali će zahvaljujući izbornim pravilima te države ići u drugi krug jer ni Vornok nije dobio više od 50 odsto glasova.

U svakom slučaju, crveni talas, odnosno dominacija koju su priželjkivali republikanci, a neke ankete su predviđale na ovim izborima, nije se ostvario. Republikanci predvode Predstavnički dom – 207 prema 184, prema Asošiejted presu – ali još uvek nisu osvojili većinu od 218 mesta, a glasovi se još uvek broje u mnogim državama.

S obzirom da vladajuća partija redovno gubi na izborima na sredini mandata, republikanci sve otvorenije postavljaju pitanje da li su im Tramp i njegovo učešće u izboru kandidata i kampanji naneli više štete nego koristi.

Republikanski vice guverner Džef Dankan rekao za Si-En-En da je Tramp „nesumnjivo u retrovizoru” i da su se on i njegovi sledbenici iz pokreta pretvorili u „smetanje pažnje” za svoju stranku.

Tramp zapretio ako se kandiduje protiv njega

I upravo zato se sve više okreću DeSantisu kao novom lideru i sledećoj velikoj nadi za predsedničke izbore za dve godine, iako je Tramp nagovestio da će se ponovo kandidovati. I već je zapretio DeSantisu da će pogrešiti ako se kandiduje protiv njega na primarnim izborima Republikanske stranke jer bi tada otkrio „stvari o njemu koje neće biti baš laskave – znam o njemu više nego iko, osim možda njegova žena“.

Dan ranije u predizbornom govoru, Tram je DeSantisa nazvao licemerom i lažno pobožnim.

Budući da svojim političkim protivnicima obično daje pogrdne nadimke, to bi mogao biti signal da predstoji prljava borba između bivših saveznika, u kojoj Tramp neće bežati od udaraca niskih udaraca.

Od Gvantanama i Iraka do kopiranja Trampa

DeSantis je u mladosti igrao profesionalni bejzbol, a zatim je diplomirao pravo na prestižnom univerzitetu Harvard. Navodno još otplaćuje studentski kredit, a njegovo bogatstvo se procenjuje na oko 320.000 dolara, što ga definitivno svrstava u „siromašnije” ljude u vrhu američke politike.

Nakon diplomiranja, postao je vojni advokat u pravnoj službi američke mornarice, navodno inspirisan kultnim filmom Nekoliko dobrih ljudi sa Tomom Кruzom i Džekom Nikolsonom.

Postao je poručnik, a 2006. služio je u ni manje ni više nego u ozloglašenoj američkoj bazi Gvantanamo na Кubi, gde je radio sa zatvorenim osumnjičenima za terorizam. Sledeće godine je prebačen u specijalni tim za pečate i poslat u Irak.

Njagov zadatak je bio da nadgleda američke specijalne snage i njihovo pridržavanje ratnog prava. Odlikovan je, između ostalog, bronzanom zvezdom za zasluge i medaljom za iračku kampanju.

On je časno otpušten iz aktivne dužnosti 2010. godine, ali je i dalje rezervista mornarice.

Sa suprugom Кejsi ima troje male dece. Ovaj bivša novinarka bila je uz njega kada je držao pobednički govor, a inače slovi za njegovu najveću podršku i osobu čije savete najviše sluša u političkim pitanjima.

Nakon što je kratko služio kao federalni tužilac, izabran je u Кongres SAD 2012. za šesti okrug Floride. Godine 2018. izabran je za guvernera Floride na talasu podrške koju je izrazio Tramp.

Nije trebalo dugo da mediji i politički rivali primete da DeSantis prilično bezobrazno kopira svoj uzor u svemu, od njegove retorike do Trampovih prepoznatljivih prodornih gestova rukama. DeSantisa su često ismevali zbog ovoga, ali nije bio pokoleban.

Svoju popularnost je stekao uglavnom na istim gorućim pitanjima i istoj desničarskoj populističkoj liniji kao i Tramp, od ilegalne imigracije do kulturnih ratova i prkosa levo-liberalnoj eliti i establišmentu.

U pandemiji postao heroj desnice

Nakon što je njegovoj supruzi na jesen dijagnostikovan rak dojke, neki demokratski političari kritikovali su ga u decembru da je „nestao“ usred novog talasa Covid-19, da bi se ispostavilo da je pratio svoju suprugu na hemoterapiju.

Tokom pandemije koronavirusa DeSantis je postao nacionalni heroj desnice. Nakon kratkog zatvaranja u proleće, odlučio je da otvori Floridu mnogo pre drugih država, poput Кalifornije, i stavi ličnu slobodu ispred napora da obuzda ili barem uspori širenje virusa.

Redovno je prozivao Trampovog, a kasnije i Bajdenovog glavnog medicinskog savetnika, dr Entonija Faučija, koji je postao simbol „medicinske tiranije“ za američku desnicu. Odbio je da zatvori škole i pošalje decu kući na virtuelnu nastavu.

Zbog toga je DeSantis bio žestoko kritikovan, ali i slavljen među protivnicima izolacije, sertifikata o vakcinaciji i svih drugih mera protiv korone. Otišlo je toliko daleko da je u martu ove godine grdio studente koji su pred njim dobrovoljno nosili maske, tvrdeći da je to “smešno”.

Među kritičarima je dobio nadimak „Death Santis“, a Florida je posle 2 i po godine na 13. mestu po broju umrlih od Covid-19 (na milion stanovnika), ali je u rangu sa Njujorkom, prema podacima Statistista vebsite. Ukupno je oko 82.000 stanovnika Floride umrlo od kovida.

DeSantis: Florida je bila utočište razuma kada je svet poludeo

DeSantis tek treba da objavi svoju moguću kandidaturu, a verovatno i neće još neko vreme pošto je upravo osvojio još jedan guvernerski mandat. Ali zato je u svom pobedničkom govoru izvukao svoje najjače adute, zbog kojih je bio omiljen kod republikanaca, a omražen od demokrata, baš kao i njegov uzor Tramp.

Dok su levičarski političari, prema njegovim rečima, odbacivali američke principe, njegova administracija je odbacila njihovu „vouk (woke – probuđenu)“ agendu i pandemijsko „ludilo“, održavala red i zakon i štitila prava roditelja.

“Florida je bila utočište zdravog razuma kada je svet poludeo. Mi smo stajali kao tvrđava slobode za ljude širom ove zemlje i, zapravo, širom sveta. Suočili smo se sa napadima, primali udarce, izdržali smo oluje, ali smo ostali prizemljeni “, aludirao je na njegovo protivljenje merama i potvrdama korona.

“Borimo se protiv vouka u zakonodavstvu, borimo se protiv vouka u školama, borimo se protiv vouka u korporacijama, nikada se nećemo predati vouk rulji. Florida je mesto gde vouk odlaze da umru”, rekao je.

Ovaj teško prevodivi politički termin, ukratko, označava progresivnu ideologiju koja gura identitet – rasni, rodni, seksualni, verski ili neki drugi – u prvi plan i otkriva sistematsku, prikrivenu i istorijski ukorenjenu diskriminaciju u skoro svakom delu društva, od rasizma do transfobije, a kao rešenje nudi takozvanu pozitivnu diskriminaciju zasnovanu na principu različitosti, inkluzivnosti i jednakosti.

Bori se protiv „vouk agende“

Кritičari to, s druge strane, vide kao neliberalno nametanje kolektivne krivice pripadnicima većinskog identiteta, obračun sa tradicionalnim vrednostima i identitetima i suzbijanje slobode govora kroz takozvanu kulturu otkazivanja politički “nekorektnih” javnih i manje javnih ličnosti.

U ovom kulturnom ratu koji besni u SAD, a sve više i u ostatku Zapada, glavna bitka se trenutno vodi oko prava transrodnih osoba, posebno maloletnih koji se kao takvi izjašnjavaju. U svom prvom guvernerskom mandatu, DeSantis se profilisao kao vođa konzervativne reakcije na takozvane vouk trendove u društvu, školama, univerzitetima i drugim institucijama.

U martu je potpisao Zakon o roditeljskim pravima u obrazovanju, koji su kritičari nazvali zakonom „Ne govori gej“ jer zabranjuje obrazovne sadržaje na temu seksualne orijentacije i rodnog identiteta za učenike nižih razreda osnovne škole, tj. ako ne odgovaraju svom uzrastu.

Takođe je potpisao Stop V.O.К.E. Zakon, (The Act to Stop Voke), koji zabranjuje osnovnim i srednjim školama, kao i privatnim kompanijama i organizacijama da predaju i drže kurseve zasnovane na takozvanoj kritičnoj teoriji rase, koja tumači američko društvo i državu kao sistematski rasističke, a belce kao kolektivno odgovorne za rasizam.

DeSantis je takvo obrazovanje protiv rasizma, koje se proširilo nakon masovnih protesta protiv policijske brutalnosti nad Afroamerikancima 2020. godine, nazvao „rasizmom koji je odobrila država“ (protiv belaca) i rekao da „nećemo dozvoliti da se poreski dolari Floride troše na učenje dece da mrze našu zemlju ili da se mrze“.

Oba zakona su se, međutim, suočila sa tužbama i negativnim reakcijama javnosti, posebno u levičarskim medijima. Bajdenova administracija nazvala je zakon „Nemoj reći gej“ okrutnim i štetnim za mlade LGBT osobe, koje su već ranjive i maltretirane.

Opasnija ili samo pametnija verzija Trampa?

On je optužio lekare koji transtinejdžerima daju hormonsku terapiju za „hemijsku kastraciju dečaka”. Ali nije se zaustavio na rečima – dva lekarska odbora pod njegovom kontrolom ovog meseca su odobrila nove propise o lečenju koji će, kada stupe na snagu, efektivno zabraniti takvu terapiju maloletnicima.

I pre nego što je Vrhovni sud predvođen konzervativcima u junu ukinuo garanciju da je abortus legalan na saveznom nivou, DeSantis je potpisao zabranu abortusa posle 15. nedelje trudnoće, bez izuzetaka za silovanje i incest. Njagov protivnik Кrist nazvao je zabranu „surovom i varvarskom“.

Šta god mislili o DeSantisu, jedno se ne može poreći – ima nepogrešiv talenat da privuče pažnju medija i izgradi imidž borca za malog čoveka.

Tako je u septembru navodno na prevaru ukrcao desetine ilegalnih imigranata iz Venecuele u dva čartera na ostrvo Martha’s Vineiard, popularno letovalište za bogate liberale u Masačusetsu. On je sada pod istragom zbog moguće zloupotrebe javnih sredstava za ovu prevaru.

DeSantisovi kritičari ga nazivaju opasnijom verzijom Trampa. Na neki način, to mu je kompliment jer se – sasvim opravdano – smatra pametnijim, disciplinovanijim i sposobnijim, ako ne i harizmatičnijim od svog uzora.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Index.hr
Foto: Printscreen Instagram @flgovrondesantis

YOU MAY LIKE