Connect with us

Amerika

U KANADI NEMA SLUČAJEVA ZARAŽENIH SRBA: Ambasador otkrio koja pokrajina je najugroženija, kakve mere su na snazi i do kada će trajati

Published

on

“U Kanadi nema policijskog časa, ali je na snazi vanredno stanje, granice su zatvorene, od čega je najvažnije što je zatvorena granica sa SAD i tu prelaze samo kamioni za snabdevanje. Mere su jako slične kao i kod nas, ne rade javne ustanove, škole, univerziteti, pozorišta, bioskopi, sve je zatvoreno…”, kaže ambasador

Prema poslednjim saznanjima koja ima ambasador Srbije u Kanadi Mihailo Papazoglu, među našim građanima u Kanadi, kojih je 150.000, nema zaraženih virusom korona, a dobro su i zaposleni u konzulatima Toronto, Klagari, Vankuver i Otavi, kao i članovi njihovih porodica.

Papazoglu je za Tanjug kazao da, na žalost, podaci o zaraženima i preminulima u Kanadi nisu dobre i u tom smislu naveo da ima preko 21.000 obolelih, a da se smatra da ih ima i do četiri, pet puta više, kao i 530 preminulih.

Prema njegovim rečima, vrhunac pandemije u Kanadi očekuju oko 1. maja, tako da se dani do kraja aprila smatraju ključnim za poštovanje mera.

Prve znake opuštanja očekuju tek tokom leta, a za Otavu je već potvrđeno, dodaje Papazoglu, da će vanredno stanje trajati do 1. jula.

“Ono što je specifično za Kanadu jeste da se svakih četiri, pet dana duplira broj obolelih. Najviše je u provinciji Kvebek, koja je i najviše pogođena, gotovo polovina od broja obolelih se nalazi u Kvebeku”, rekao je Papazoglu.

Virus korona je u Kanadi ušao i u zdravstvene ustanove, ali ono što situaciju dodatno pogoršava jeste što u staračkim domovima, kojih je mnogo više nego kod nas, ima veliki broj zaraženih .

“Ima i veliki broj obolelih zdravstvenih radnika, međutim najteža je situacija u staračkim domovima”, kazao je ambasador.

Kada su u pitanju mere koje je sprovela kanadska Vlada, Papazoglu kaže da su jako slične onima koje imamo u Srbiji, s tim što u Kanadi nema policijskog časa.

“U Kanadi nema policijskog časa, ali je na snazi vanredno stanje, granice su zatvorene, od čega je najvažnije što je zatvorena granica sa SAD i tu prelaze samo kamioni za snabdevanje. Mere su jako slične kao i kod nas, ne rade javne ustanove, škole, univerziteti, pozorišta, bioskopi, sve je zatvoreno…”, kaže ambasador.

Ono što je specifično za Kanadu je da postoji karantin od 14 dana ukoliko se ide iz provincije u provinciju, znači i unutar Kanade su na snazi mere samoizolacije za one koji prelaze iz jedne provincije u drugu, ispričao je Papazoglu.

Kako kaže, Kanađani se uglavnom pridržavaju navedenih mera, ali ima i slučajeva kažnjavanja, dok s druge strane ima i kritika na relativno kasno uvođenje mera, kao i da se restriktivno sprovodi politika testiranja i da se dugo čeka na rezultate.

“Prvi slučaj zabeležen je 27. januara, ali mere prevencije i zaštite su krenule tek od druge nedelje marta. I ovde ima određenih nestašica zaštitnog materijala”, ispričao je Papazoglu i dodao da su u prvom trenutku nedostajali testovi, a i laboratorije su relativno sporo obrađivale te testove.

Mihailo Papazoglu: U Kandi je nanredna istuacija

“To se ubrzava, ali još uvek u velikim sredinama ide jako sporo i čeka se i do nedelju dana na rezultate. Još uvek je na snazi mera samoizolacije nakon što se kod nekih otkrije lakši oblik bolesti”, kaže ambasador.

Međutim, navodi da je za pohvalu paket ekonomskih mera koje su izglasane u Kanadi i navodi da se sa tim merama ide dvostrano.

Ide se prema ljudima koji su izgubili posao, a ima ih jako puno, oko milion ljudi je izgubilo posao u proteklih mesec dana što se smatra 15 odsto od ukupno zaposlenih. Očekuje se da će nezaposlenost biti oko 15 odsto, a u pojedinim krajevima i do 25 odsto. Paket pomoći ide i prema poslodavcima koji nisu otpustili svoje zaposlene“, kazao je Papazoglu.

Ističe i da su velika sredstva izdvojena za pokušaj da se napravi vakcina iz krvne plazme i antitela onih koji su prezdravili virus koronu.

“To je još uvek u fazi testiranja, nema rezultata, ali ovde je situacija takva da su i građanstvo i Vlada shvatili ozbiljnost situacije, da se radi o krizi istorijskih razmera, koja se upoređuje sa naporima iz Drugog svetskog rata ili u ekonomskom smislu sa krizom Velike depresije iz tridesetih godina prošlog veka“, navodi Papazoglu.

Kada su u pitanju građani Srbije u Kanadi, osim što ponavlja da prema poslednjim saznanjima nema zaraženih, Papazoglu kaže da je Ambasada odmah na početku napravila trijažu prijavljenih koji su želeli da se vrate u Srbiju.

Kako kaže, jedan broj naših građana je uspeo da se vrati redovnim letovima, međutim od kako su zatvoreni aerodromi i u Kanadi i u Srbiji, to više nije bilo moguće, pa je organizovan humanitarni let za oko četrdesetak osoba.

“Njih smo vratili humanitarnim letovima u Srbiju, prvo od Toronta do Frankfurta, pa od Frankfurta do Srbije. Rađena je trijaža po prioritetima, bilo je i starijih osoba i studenata i među njima neki kojima je isticao boravak”, ispričao je Papazoglu.

Dodaje da trenutno nema prioritetnih ili urgentnih slučajeva, kao i da je i iz Srbije i okolnih zemalja, preko Beograda, oko stotinak građana Kanade vraćeno u Kanadu.

IZVOR: Agencije FOTO: Ambasada/Pixabay

Advertisement