Chicago, IL
45°
Clear
6:30 am5:36 pm CST
Feels like: 43°F
Wind: 5mph NNE
Humidity: 57%
Pressure: 29.86"Hg
UV index: 0
6 am7 am8 am9 am10 am
43°F
43°F
41°F
43°F
46°F
TueWedThuFriSat
66°F / 27°F
32°F / 23°F
46°F / 32°F
52°F / 39°F
61°F / 46°F

Published 3 years ago

By admin

TRAŽI PODRŠKU KONGRESA: Tramp odobrio dodatnih 300 milijardi dolara pomoći!

Prve gotovinske isplate američkim domaćinstvima od 1.200 dolara koštaće federalni budžet oko 300 milijardi dolara

Američki predsednik Donald Tramp pozvao je Kongres da odobri novi paket pomoći u iznosi od 1.200 dolara za američke građane, preraspodelom 300 milijardi dolara neiskorišćenih sredstava za pomoć usled pandemije koronavirusa.

“Imamo 300 milijardi dolara na računu koji nismo iskoristili. Voljan sam da taj novac podelim, u skladu sa odlukom Kongresa, i da to iskoristim kao podsticajni novac koji ide pravo američkom narodu”, rekao je Tramp na konferenciji za štampu.

Iako je Trump naveo kako razmišlja o jednostranom preusmeravanju sredstava, saopšteno mu je da mu je potrebno odobrenje Kongresa.

Tramp nije precizirao tačan izvor finansija, ali je verovatno u pitanju neiskorišćeni novac za poslovne zajmove, koji su zakonodavci odobrili krajem marta u Zakonu o nezi od 2,2 milijarde dolara.

U okviru podsticajnog paketa, Kongres je dodelio Ministarstvu finansija 500 milijardi dolara, sa 454 milijarde dolara namenjenih za pokrivanje gubitaka na programima zajmova Federalnih rezervi. Do sada je 259 milijardi dolara tog finansiranja ostalo neutrošeno.

„To je novac koji imamo – novac koji smo napravili i novac koji nismo potrošili. Voleo bih da ga dam američkom narodu kao vrlo moćan podsticaj“, rekao je Tramp.

“Verujem da postoji mogućnost da to izvedem samoinicijativno, ali mislim da bi bilo prikladno da se konsultujem i zamolio bih Kongres da to odobri. To je vrlo jednostavno odobrenje. Doslovno , to je odobrenje u jednoj rečenici, a demokrate bi to trebalo da učine. Republikanci će to učiniti. Bilo bi im drago da to učine.”, dodao je Tramp.

Prve novčane isplate američkim domaćinstvima u iznosu od 1.200 dolara koštaće oko 300 milijardi dolara, prema proceni Instituta za ekonomsku politiku.

Obe političke stranke podržavaju davanje još jedne gotovinske isplate od 1.200 dolara za odrasle i 500 dolara za decu – što znači da bi četvoročlana porodica mogla dobiti do 3.400 dolara, ukoliko ispunjava uslove gotovo identične prethodnim kriterijumima za podsticaj – međutim pregovori o pomocći su propali tokom prve nedelje avgusta kada se dve stranke nisu mogle dogovoriti koliko paket pomoći treba da iznosi.

Demokrate su prihvatile sumu od 2 biliona američkih dolara, od ukupno 3 biliona predviđenih američkim Zakonom o Herojima, koji je Kongres usvojio u maju. Ipak, predsednik i republikanci žele da iznos zadrže na nivou od oko jednog biliona dolara, usled rastuće zabrinutosti oko državnog deficita.

Demokrate sada kažu da će razgovarati sa republikancima jedino ako pristanu na iznos od 2 biliona dolara.

Još jedna tačka spora između dve stranke jeste koliko treba da iznosi federalna pomoć milionima Amerikanaca bez posla. Demokrate smatraju da se beneficije od 600 dolara sedmično moraju produžiti do kraja godine, dok republikanci tvrde da to demotiviše Amerikance da se vrate na svoja radna mesta, ukoliko su im plate manje od ponuđenog iznosa.

Novi podaci koje je objavila vlada, pokazuju da je američka ekonomija u avgustu stvorila dodatnih 1,4 miliona novih radnih mesta, dok je stopa nezaposlenosti pala na 8,4 odsto.

Iako američka privreda već četiri meseca uzastopno beleži milionski rast broja radnih mesta, do sada je vraćeno nešto manje od polovine od 22 miliona radnih mesta izgubljenih tokom pandemije. Oko 11,5 miliona Amerikanaca više je bez posla nego u februaru.

Izvor: Fox Business
Foto: Printscreen YouTube / CNBC Television

YOU MAY LIKE