Connect with us

Amerika

BROJNI SPORAZUMI, NIJEDAN NOVI RAT: Tramp nominovan za Nobelovu nagradu za mir!

Published

on

Član norveškog parlamenta predložio je američkog predsednika Donalda Trampa za Nobelovu nagradu za mir 2021. godine, zbog posredovanja u postizanju sporazuma između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata, što je drugi put da je nominovao američkog lidera za to priznanje.

Norveški Nobelov komitet, koji svake godine bira dobitnika nagrade među stotinama nominovanih pojedinaca, odbio je da komentariše nominaciju.

“Predlažem ga zbog doprinosa miru između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata. To je jedinstveni dogovor”, izjavio je za agenciju Rojters Kristijan Tibring-Gjede, poslanik desničarske Stranke progresa.

Predsednik Tramp na Tviteru se zahvalio svima koji su mu čestitali na nominaciji.

Bela kuća je saopštila da je Sporazum “Abraham”, kako je nazvan dogovor Izraela i UAE, “razlog za optimizam na Bliskom istoku.”

“Mirovni sporazum je dokaz smele diplomatije i vizije predsednika Trampa I njemu je čast da bude razmotren od strane Nobelovog komiteta”, saopštila je Bela kuća.

Tibring-Gjede, koji je 2019. Nominovao Trampa za Nobelovu nagradu za mir za diplomatske napore sa Severnom Korejom, rekao je da je najnovija nominacija takođe motivisana povlačenjem američkih vojnika iz Iraka.

Prošle godine, Tramp je ocenio da zaslužuje da mu se dodeli Nobelova nagrada za mir za rad na pitanjima Severne Koreje i Sirije, ali se požalio da verovatno nikada neće dobiti to priznanje. Bivši predsednik Barak Obama dobio je Nobelovu nagradu za mir svega nekoliko meseci po dolasku na vlast, nakon čega je otvorio čitav niz novih ratnih žarišta na Bliskom Istoku i u Severnoj Africi.

Proces nominacija za ovogodišnju nagradu završio se 31. januara a ime pobednika biće saopšteno u Oslu 9. oktobra.

Izvor: GlasAmerike
Foto: Printscreen YouTube / ABC News

Advertisement