Connect with us

Dijaspora

TAKO SE VOLI DOMOVINA: Preko 70 odsto dijaspore želi da ulaže u Srbiju!

Published

on

Sedamdeset odsto pripadnika srpske dijaspore izrazilo je spremnost da investira u svojoj zemlji, a 74 odsto ispitanika iz matice i dijaspore smatra da bi naši sunarodnici iz rasejanja trebalo da imaju makar ravnopravan, ako ne i povlašćen status prilikom investiranja u Srbiji i Republici Srpskoj, pokazalo je istraživanje sociologa, psihologa i komunikologa iz Srbije, zemalja u regionu i srpske dijaspore kojim je koordinirala Teslina naučna fondacija iz SAD i Srbije.

Veoma velika većina ispitanika (93 odsto) izrazila je uverenje da bi deca naših ljudi, a koja su rođena u inostranstvu, trebalo da imaju ista prava na školovanje u matici, kao i deca građana Srbije a njih više od 87 odsto misli da dijaspora treba da ima pravo glasa u matičnoj zemlji.

Više od 70 procenata ispitanika do sada nije glasalo na izborima u Srbiji iz zemlje u kojoj boravi. Uporedo sa regulisanjem biračkog prava, 90,8 odsto anketiranih misli da je potrebno ponovo oživeti rad Skupštine dijaspore koja bi trebalo da ima svoje predstavnike u Narodnoj skuštini Srbije, ali
i da se našim sunarodnicima u dijaspori omogući elektronsko glasanje, što je stav 85 odsto ispitanika.

Rezultati annkete rađeni su na uzorku od 10% do sada prikupljenih upitnika, odgovora naših sunarodnika i iz matice i dijaspore, od kojih se velika većina na neki način angažovala u povezivanju naših ljudi i organizacija širom sveta i koji su dali doprinos predstavljanju srpske kulture i nacionalnog identiteta.

Upravo u vezi sa tim, gotovo svi anketirani, tačnije njih 94,5 odsto, dele mišljenje da bi dijaspora i matica trebalo da aktivno učestvuju u pripremi budućeg Nacionalnog programa Srbije i svih Srba sveta, kojim bi bili obuhvaćeni nacionalni interesi Srbije i Republike Srpske.

Кao važan deo plana jačanja saradnje matice i dijaspore je svakako i formiranje Ministarstva dijaspore u Srbiji i Republici Srpskoj, što je potvrdilo i 91,2 odsto naših ispitanika. Takođe, oni misle da je potrebno da se Srbija uključi u organizaciju srpskih klubova u regionu i dijaspori, o čemu govori i stav preko 94 odsto anketiranih.

Iz svega ovoga, može se zaključiti da su uspešnije one zemlje koje imaju odličnu saradnju sa dijasporom u odnosu na one koje nemaju, čega je svesno više od 95 odsto ispitanika.

Skoro sto procentno, tačnije 98,9 odsto, mišljenje građana matice i dijaspore je da je neophodno veće uključivanje dijaspore u otvaranje ”mini biznisa” sa investicijama iz dijaspore, sa državnim garancijama i mogućnošću prava na penzionisanje za povratnike koji su investirali u maticu.

Samim tim 78 odsto anketiranih misli da je sređivanje dokumentacije za dijasporu prioritet u javnim službama matične zemlje, dok 66,1 odsto njih da bi povratnici iz dijaspore uz pravo na penziju, morali da imaju pravo na uvoz bez carina i poreza.

Nešto manje od polovine (46,6 odsto) ispitanika ne zna dovoljno na kom nivou je saradnje verskih institucija u matici i dijaspori, ali se svi slažu koliko je važna uloga Srpske pravoslavne crkve u jačanju jedinstva naroda i države, a samim tim i u jačanju saradnje matice sa dijasporom.

Svoje viđenje mogućnosti za saradnju matice i dijaspore na ovoj onlajn konferenciji izneli su Nikolina Milatović Popović, vd zamenika direktora Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, novinar i publicista Marko Lopušina, Jovana Ružičić, osnivač Centra za mame i mreže „Repats Srbija“, povratnici iz Amerike Boris Šimurina i Tereza Кrofvord, naša sunarodnica iz Toronta Juliana Pandurević, inicijator peticije u vezi sa filmom „Dara iz Jasenovca“, profesor univerziteta u Meksiku dr Višeslav Simić, predsednik pokreta GEPS i profesor Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu dr Jovan Filipović, osnivač i predsedavajuća Srpsko-američke glasačke alijanse prof. dr Olga Ravasi, profesor filozofije na Fakultetu političkih nauka u Beogradu dr Časlav Кoprivica, glavni urednik Informativne službe Srpske pravoslavne crkve prezviter Oliver Subotić,
predsednik Tesline naučne fondacije SAD Nikola Lončar, kao i mnogobrojni
predstavnici organizacija Srba u matici, regionu i širom dijaspore.

Projekat istraživanja „Teslin narod – Matica i dijaspora na istom putu“ podržala je i sufinansirala Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije a potpuni uvid u celokupno istraživanje svi zainteresovani će uskoro imati na zvaničnoj veb platformi Teslin narod (teslaspeople.com) gde će moći dodatno da se informišu i saznaju kompletne rezultate po oblastima istraživanja.

Кonferenciju Teslin narod u celosti možete pogledati OVDE.

Izvor: Teslin narod
Foto: Pixabay

Advertisement