Connect with us

događaji

DANAS SLAVIMO SRETENJE: U Srbiji se obeležava Dan državnosti polaganjem venaca i dodelom odlikovanja!

Published

on

Dan državnosti Srbije – 15. februar, biće obeležen danas polaganjem venaca i cveća na spomenik voždu Karađorđu Petroviću u Orašcu, kao i dodelom odlikovanja zaslužnim pojedincima i ustanovama koje će uručiti predsednik Aleksandar Vučić.

U Orašcu će u podne, kod spomenika Karađorđu, biti obeležen dan kada je 1804. godine pokrenut Prvi srpski ustanak a tom dogadjaju će prisustvovati premijerka Srbije Ana Brnabić i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Na Oplencu će ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitnaja Darija Kisić Tepavčević položiti venac na sarkofag vožda Karađorđa, dok će u Beogradu predsednik Aleksandar Vučić uručiti odlikovanja.

PROČITAJTE JOŠ:

INTERVJU, GLUMAC JACK DIMICH (VIDEO): Zašto su Amerikanci dočekali “Daru” “na nož” i ko stoji iza svega!

INTERVJU, GLUMAC ZLATAN VIDOVIĆ: Baba mi je pričala kako je Sava četiri godine bila crvena od Jasenovca (VIDEO)

SLOVENSKI APOSTOLI: Ko su bili Ćirilo i Metodije, tvorci slovenske pismenosti

Generalni sekretar predsednika Suzana Paunović položiće venac na Spomenik neznanom junaku na Avali, a Dan državnosti će biti obeležen i svečanom akademijom u Staroj skupštini u Kragujevcu.

Gradska uprava Kragujevca je najavila da će na akademiji govoriti ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović i gradonačelnik Nikola Dašić. Potom će biti izveden komad “Zaveštanje” po tekstu Vladimira Đorđevića, u režiji Dragana Jakovljevića.

Dan državnosti obeležava se u znak sećanja na Sretenje 1804. godine kada je u Orašcu podignut Prvi srpski ustanak, kojim je pokrenuta borba za oslobodjenje i postavljeni temelji moderne srpske države.

Izvor: Nova.rs Foto: Centar za obrazovanje i kulturu Božidarac

Advertisement