Connect with us

Srbija

STRAŠNA USPOMENA: NATO bombe sa osiromašenim uranijumom i dalje leže u čačanskoj zemlji!

Published

on

Tokom bombardovanja 1999. godine, ciljevi NATO agresora bili su vojni, infrastrukturni i privredni objekti koji su od vitalnog značaja za Moravički okrug. Ti ciljevi gađani su sa raketama koje u sebi sadrže osiromašeni uranijum gde je samo na teritoriji Moravičkog okruga bačeno je 273 bombe, mnoge od njih još uvek nisu izvađene, a sećanja mnogih učesnika u tom ratu i dalje ne blede.

„Na fabriku “Sloboda” palo je 54 bombe, četiri do dana današnjeg još nisu izvađene, a cilj je bio da se razruše bitni objekti u državi, jer su tzv. krmače sa glavama osirumašenog uranijuma koje deluje posle izvesnog vremena, kasetne bombe bačene su u Bresnici, Tavniku i delu Кnića gde je izručen kontejner bombi. Sećam situacije kada smo sedeli u Štabu i čovek iz Bresnice donosi u rukama kasetnu bombu”, rekao je Brane Drobnjak, komandant tadašnjeg okružnog Štaba civilne zaštite gostujući u Dnevniku zapadne Srbije.

Drobnjak se osvrnuo na trenutke kada su iz fabrike Milan Blagojević i PКS Lateks izvlačene opasne materije kako bi se zaštitili ljudski životi.

Ruska vakcina #SputnikV registrovana je u 56 zemalja sveta sa ukupnom populacijom preko od 1.5 milijarde ljudi!

Posted by Serbian Times on Thursday, March 25, 2021

„Opasne materije koje su se izlivale su izvučene na vreme, a najteži deo posla bilo je bombardovanje Slobode i žrtve. Medicinski radnici su tada kao i sada, u vreme pandemije, bili na visini zadatka. Imali smo informacije šta će biti bombardovano, odnosno ko je poleteo, znali smo da će biti bombardovan repetitor na Ovčaru, trebala je pored pošte u Užicu biti gađana i pošta u Čačku. Naknadno smo dobili informaciju da je francuski pilot kada je video masu naroda ispred pošte, bombe izručio u Jadransko more “, kazao je Drobnjak.

Najteža sećanja iz vremena bombardovanja vezana su za izgubljene živote mladih ljudi, jer je 18 lica iz Čačka izgubilo život na Кosovu.

„I danas me sećanja drže kao da se juče desilo, pamtim svako uplašeno lice roditelja, koji su strahovali da će svaki čas neko doći u njihovo dvorište i doneti crne vesti. Mi smo išli kroz jedno selo kako bi javili porodici da mu je sin od 19 godina poginuo. Otac poginulog vojnika išao je iz bašte kukajući i tražeći šibicu da sve zapali”, istakao je Drobnjak.

On je dodao da je opština Gornji Milanovac svim vojnicima palim za slobodu podigla biste i da bi te primere trebalo svaka opština da primeni jer to heroji zaslužuju.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RINA
Foto: Printscreen YouTube / Milan Radulovic

Advertisement