Chicago
43°
Fair
6:51 am7:03 pm CDT
Feels like: 34°F
Wind: 14mph SSW
Humidity: 50%
Pressure: 30.14"Hg
UV index: 0
WedThuFri
52/39°F
43/34°F
39/36°F

Published 2 weeks ago

By Serbian Times

ŠTA SE KRIJE U SPORNOJ TAČKI 4: Kosovo može u Ujedinjene nacije samo pod jednim uslovom!

Kosovo neće težiti članstvu u Ujedinjenim nacijama bez eksplicitne saglasnosti svih pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN – Francuske, Velike Britanije, Amerike, Rusije i Kine. Ovo se navodi u dokumentu do kojeg je ekskluzivno došao list “Nova”, a koji su sačinile diplomate koje rade na Mapi puta za implementaciju Evropskog sporazuma o Kosovu. Na ovaj način pokušava se naći rešenje za protivljenje Srbije da se saglasi sa prijemom Kosova u sve međunarodne organizacije, dakle i u UN, a što se tumači kao neformalno priznanje nezavisnosti.

Saglasnost Srbije na prijem Kosova u sve međunarodne organizacije predviđeno je tačkom 4 predloga sporazuma i glavna je zamerka naše države. List „Nova“ je prenosi odgovore evropskih diplomata na ovu primedbu Srbije, a koji će biti deo Mape puta za implementaciju sporazuma.

Priznanje kao uslov za ulazak u EU

U dokumentu pod nazivom “Sporazum o putu normalizacije između Kosova i Srbije – Sprovođenje člana 4” navodi se da je ovaj predlog inspirisan Osnovnim ugovorom o dve Nemačke iz 1972, te da se ne radi o međusobnom priznavanju, već o mirnom suživotu i saradnji.

“Savezna Republika Nemačka nikada nije priznala Nemačku demokratsku Republiku i obrnuto. Međutim, Osnovni ugovor iz 1972. omogućio je da dve Nemačke prihvate realnost postojanja one druge. To je omogućilo i zapadnim zemljama da razviju odnose sa NDR. Ako Srbija i Kosovo nastave sa odlučnošću da se pridruže Evropskoj uniji, uskoro će doći do potpune normalizacije kroz međusobno priznavanje. Za sada su suživot kroz saradnju i mirne odnose, bez obzira na razlike, jedino što međunarodna zajednica traži od Srbije i Kosova”, navodi se u dokumentu koji su evropske diplomate sačinile kao dodatak Mapi puta za implementaciju Evropskog sporazuma.

Kad je reč o neslaganjima oko tačke 4, navodi se sledeće:

“Srpske vlasti tvrde da to što se Srbija ne protivi članstvu Kosova u UN predstavlja kršenje osnovnog stava Srbije da ne prizna Kosovo kao suverenu i nezavisnu zemlju. Po njihovom mišljenju, članstvo u UN je isključivo za suverene i nezavisne države, dakle, saglasnost podrazumeva indirektno priznanje. To nije nužno slučaj”.

U prilog tome navode se primeri Ukrajine i Belorusije, kao i slučaj Izraela.

PROČITAJTE VIŠE:

Samo uz saglasnost stalne petorke

Zatim se ističe da Srbija treba da bude svesna svojih ograničenja i da njeno protivljenje nije nužno prepreka za prijem Kosova u Ujedinjene nacije.

“Članstvo Kosova u UN zavisi isključivo od formalne saglasnosti pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN. Kosovo neće težiti članstvu u UN bez eksplicitne saglasnosti stalne petorke”.

Na ovaj način, kako navode evropske diplomate, priznaje se važnost Rusije i Kine kao geopolitičkih igrača, a simboličan je gest prema Moskvi i Pekingu. Smatraju da se na ovaj način izlazi u susret osetljivosti Srbije u vezi sa članstvom Kosova u UN i ističu da Kosovo ne dobija ništa ako teži članstvu u UN bez izričitog pristanka stalne petorke.

U zaključku se navodi da Srbija svojim konstruktivnim pristupom stiče naklonost Zapada, ali i da može da trpi ozbiljne posledice.

Izgubićete i Kosovo i podršku Zapada

“U vezi sa poslednjom tačkom, Srbija treba da bude svesna da je u promenljivim geopolitičkim okolnostima i rastućim tenzijama između Zapada i Istoka, vrlo brzo moguće doći do sporazuma o stabilizaciji. Članstvo Kosova u UN moglo bi da se završi u ovom aranžmanu. Srbija bi u tom scenariju izgubila sve, i Kosovo i preko potrebnu podršku Zapada. Ovaj jednostavan dodatak sporazumu, koji ne navodi ništa osim očiglednog, mogao bi postati polisa osiguranja Srbije”, zaključuje se u dokumentu.

Podsetimo, na nedavnom sastanku u Briselu, kojem su prisustvovali srpski predsednik Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti, obe strane su prihvatile Evrospki sporazum o Kosovu.

Kurti je nakon sastanka rekao da je bio spreman da potpiše, ali da je srpska strana to odbila da uradi.

Dan kasnije Vučić je o ovme govorio u razgovoru za RTS. On je tada rekao da je problem upravo u tački 4, koja podrazumeva prijem Kosova u sve međunarodne organizacije. Na pitanje da li to podrazumeva i Ujedinjene nacije, Vučić je odgovorio:

“Podrazumeva, zato nisam potpisao” i dodao da je rešenje u implementaciji, odnosno Mapi puta koja je u izradi, a koja treba da propiše način na koji će obe strane sprovesti dogovor.

POVEZANE TEME:

LAVROV O ZAJEDNICI SRPSKIH OPŠTINA: Zapad obmanjuje Srbe isto kao Rusiju sporazumima iz Minska!

“NA KOSOVU SE UBIJA SLOBODA GOVORA!”: Srbin osuđen na godinu dana zbog izjave, advokat tvrdi: Prvi put u evropskoj istoriji!

ESKOBAR OPOVRGAO GLASINE: Evropski predlog ne pominje priznanje Kosova, sledi težak period!

Izvor: Nova.rs
Foto: Printscreen Instagram @buducnostsrbijeav

YOU MAY LIKE

DŽEJ LO DOLAZI U BEOGRAD! Pevačica doleće privatnim avionom na proslavu srpskog milionera, dobiće 200.000 evra za dva sata!
MLADI NIŠLIJA POGINUO U AMERICI: Izgubio život u udesu, prijatelji prikupljaju novac da vrate telo u Srbiju! (FOTO)
“OD MENE STE HTELI DA SAVIJEM KIČMU, PRED MUŽEM PITU”: Ko je devojka koja je optužila Ramba Amadeusa za zlostavljanje!
SRPSKA PREMIJERA KOJA JE OBORILA ČIKAGO S NOGU: Priča o ljubavi obično udavi, a ova nas je oduševila! Pogledajte zašto... (FOTO+VIDEO)
PUSTINJSKI SRBI ČUVAJU VERU PREDAKA: A sve više Amerikanaca prima pravoslavlje u crkvi Svetog Save u Finiksu (VIDEO)
KO NE SLUŠA TIFU, SLUŠAĆE OLUJU: Bijelo dugme održalo koncert za pamćenje u Čikagu, pevali i oni koji ne govore srpski
“SAMO SKINI TO, MOLIM TE”: Milioner putnici u avionu ponudio 100.000$, pod jednim uslovom!
EKONOMSKI KOLAPS STIŽE U EVROPU: Sunovrat velike švajcarske banke izazvao paniku, preti nova kriza!