Chicago
36°
Partly Cloudy
6:48 am7:05 pm CDT
Feels like: 30°F
Wind: 9mph NE
Humidity: 81%
Pressure: 30.07"Hg
UV index: 0
FriSatSun
45/36°F
39/28°F
45/34°F

Published 8 months ago

By Antonije Kovačević

SKANDAL U AMERICI: Jedina srpska politička organizacija pozvala Srbe da glasaju protiv srpskog kandidata Brnovića!

Amerika ove godine definitivno neće dobiti Srbina za senatora. To je postalo jesno već sinoć, kada su objavljeni preliminarni rezultati unutarstranačkih izbora Republikanske partije u Arizoni, na kojima je Mark Brnović, kandidat za senatora ove američke države, bio na trećem mestu, posle prebrojanih 62% glasova.

Jutrošnji rezultati, nakon prebrojanih 78% glasova, samo su to potvrdili.

Ono što je, međutim, zanimljivo, jeste da se Srpsko-Američka Glasačka Alijansa (Serbian-American Voters Alliance, SAVA), jedina srpska politička organizacija u Americi, pozvala svoje članstvo, kao i sve Srbe u SAD, da glasaju za Brnovićevog konkurenta – Blejka Mastersa.

U svojoj kampanji, koja je vođena pod sloganom “Glasovi Srba Amerikanaca se moraju čuti” (Serbian American Voices must be heard!) SAVA je slala mejlove u kojima je pozivala Srbe da glasaju protiv Srbina Marka Brnovića, usput naglašavajući da je njegov proivkandidat Masters u velikoj prednosti po istraživanjima javnog mnenja.

O ovome nas je obavestio jedan ugledni pripadnik srpske zajednice, koji je juče, na dan izbora u Arizoni, dobio mejl iz dva dela, koji ovde imate prilike da vidite…

U pokušaju da saznamo zbog čega je SAVA pozivala pripadnike srpske dijaspore da glasaju protiv Brnovića i da li je to zaista odraz volje, raspoloženja i interesa naše zajednice u SAD, juče smo kontaktirali Olgicu Ravassi, predsednika Srpsko-Američke glasačke alijanse, ali nam ona ni posle 24 sata nije odgovorila na postavljena pitanja.

Trampova volja jača od interesa Srba u Americi?

U nemogućnosti da to čujemo od gospođe Ravassi, pokušali smo sami da izvučemo zaključak…

Naime, pretpostavka je da su SAVA i njena predsednica odlučili da podrže Mastersa zato što je dotični pred izbore dobio podršku bivšeg predsednika Donalda Trampa, sa kojim se Brnović sukobio 2021.godine, posle predsedničkih izbora, jer nije želeo da kao državni tužilac Arizone bez dokaza podnosi prijave za izbornu krađu.

Ravassi, koja je pre osnivanja SAVA-e jedno vreme vodila grupu za podršku upravo Trampu na predsedničkim izborima 2020. godine, pod imenom “Serbs for Trump”, očigledno je pokušala da odigra na sigurnu kartu, jer su na dosadašnjim unutarstranačkim republikanskim izborima u Americi pobedili skoro svi kandidati koje je podržao bivši predsednik SAD.

Politički korisno i koristoljubno svakako, a da li je to zaista ono što želi srpska zajednica, to je već druga stvar, koja očigledno ne brine toliko SAVA-u i Ravassijevu.

PRIVATNI INTERESI ISPRED INTERESA AMERIČKIH SRBA; Olgica Ravassi, predsednica organizacije SAVA

Valja ovde podsetiti da je Mark Brnović prethodno već dobio podršku mnogih uglednih Srba, između ostalog i vladike Longina, koga je posetio u novembru prošle godine, te da je nedavno u Čikagu održao vrlo posećenu i uspešnu promociju, kada je prikupljan i novac za njegovu kampanju.

Na kraju se pomenuti Masters, za koga su navijali Tramp i SAVA, zaista našao na prvom mestu među kandidatima republikanaca za senatora, sa osvojenih 39% glasova, na drugom mestu je završio Džim Lamon sa 28,8%, a Brnović tek kao treći, sa 18,3%.a za Blejka Mastersa.

POBEDA TRAMPOVOG KANDIDATA: Blejk Masters će biti kandidat republikanaca za senatora Arizone na izborima u novembru

Možda, zapravo vrlo verovatno da Brnovich ne bi pobedio ni da je SAVA slala pozive u njegovu korist, ali se postavlja pitanje kakva je uloga i smisao tzv.srpskih organizacija poput SAVA-e, koje padaju na ovakvim ispitima patriotizma, birajući sitne privatne interese na uštrb interesa zajednice…

Brnovich izgubio zbog sukoba sa Trampom

Prvoplasirani na izborima i skoro sigurno republikanski kandidat za senatora Arizone na izborima u novembru, Blejk Masters, dobio je u kampanji krila i podršku od strane bivšeg predsednika Donalda Trampa, što je bilo presudno da u trci pobedi Brnovića i ostale.

Čini se da je Mark Brnović svoju “smrtnu presudu” potpisao kada se pre godinu i po dana politički razišao sa eks predsednikom, kada je odbio da podnese krivične prijave vezane za navodnu krađu izbora u Arizoni, na kojima je Tramp prepustio Belu kuću Bajdenu.

Nedostatak Trampove podrške je očigledno bio i najveći razlog za loš plasman Brnovića, koji se na početku predizborne trke najbolje kotirao među kandidatima za senatora.

A među ostalim razlozima svakako najvažniji su oni koji se tiču novca, pošto su dva prvoplasirana kandidata potrošila mnogo više na kampanju od njega, što je i razumljivo, s obzirom da se i Masters i Lamon tretiraju kao milioneri.

Tekst: Antonije Kovačević Foto: SAVA, Promo, Facebook

YOU MAY LIKE

MLADI NIŠLIJA POGINUO U AMERICI: Izgubio život u udesu, prijatelji prikupljaju novac da vrate telo u Srbiju! (FOTO)
SRPSKA PREMIJERA KOJA JE OBORILA ČIKAGO S NOGU: Priča o ljubavi obično udavi, a ova nas je oduševila! Pogledajte zašto... (FOTO+VIDEO)
UŽIČANKA SLAVICA POSTALA SVETSKA PUTNICA: Obišla 43 zemlje, a zbog jedne stvari joj je Tajland najveće razaočaranje!
KO NE SLUŠA TIFU, SLUŠAĆE OLUJU: Bijelo dugme održalo koncert za pamćenje u Čikagu, pevali i oni koji ne govore srpski
VRHUNAC, PO NAŠKI: Srpska reč za orgazam je nešto najlepše što ćete čuti danas!
SVI SE PLAŠE SRPSKE "DANCING LADY": Misteriozna Beograđanka koja igra u narodnoj nošnji postala svetski fenomen!(VIDEO)
RATNI VETERAN BAJDENU U LICE: Poslali ste milione u smrt u Iraku i Avganistanu, ne možete da budete predsednik! (VIDEO)
EKSKLUZIVNO, MAJA VOLK: Kako sam pobedila rak i kojom sam hranom produžila karijeru Novaku Đokoviću! (VIDEO)