Chicago, IL
68°
Sunny
5:25 am8:08 pm CDT
Feels like: 68°F
Wind: 12mph NNE
Humidity: 52%
Pressure: 30.01"Hg
UV index: 8
2 pm3 pm4 pm5 pm6 pm
68°F
66°F
66°F
66°F
66°F
MonTueWedThuFri
84°F / 64°F
82°F / 64°F
73°F / 57°F
75°F / 57°F
70°F / 59°F

Published 2 years ago

By Antonije Kovačević

ANALIZA BBC-A: Rat za Tajvan nikad nije bio izgledniji, a evo i zašto…

Bi-Bi-Sijev dopisnik iz Pekinga Stiven Mekdonel (Stephen McDonell) objavio je zanimljivu analizu eskalacije sukoba između Kine i SAD-a zbog posete Nensi Pelosi (Nancy Pelosi) Tajvanu.

“Problem s eskalacijom je da je teško povući se. Sad kad je predsednica Zastupničkog doma američkog Kongresa uspela posetiti Tajvan, što je čini najviše rangiranom američkom dužnosnicom koja je to uradila u 25 godina, neće li i ostali poželeti to da urade u budućnosti?

Sad kad je Kina najavila velike vežbe s bojevom municijom tako blizu Tajvanu, zašto to ne bi ponovila? Svaki put kad kineski borbeni avioni prelete blizu Tajvana u sve većem broju, postavlja se novi standard “normalnosti”. Ne budu li sledeći put kineski avioni leteli tako blizu, kakvu poruku šalje Peking?

Ne tako davno, kineski plan za Tajvan uključivao je angažman. Mladi ljudi iz Kine putovali su diljem Tajvana, otoka koji Kina smatra svojim teritorijem. Biznisi iz Tajvana otvarali su podružnice širom Kine.

Kineski dužnosnici koji žele rat potajno su oduševljeni posjetom Pelosi

“No, kineski pristup Tajvanu pod predsednikom Si Đinpingom (Xi Jinping) postao je puno zlokobniji. Na Tajvan se vrši puno više pritiska”, navodi BBC-jev dopisnik.

Oni s militarističkim tendencijama u višim ešalonima kineske Komunističke partije zasigurno su potajno pozdravili posetu Nensi Pelosi Tajvanu. On im je, naime, omogućio zaoštravanje odnosa i vojnih igara oko Tajvana u pripremi za, kako oni to vide, neminovni dolazak dana kad će Kina silom zauzeti otok.  

Najveći izazov za regionalnu stabilnost je činjenica da je javna pozicija svih ključnih aktera o Tajvanu smešna. Gotovo da se radi o golemoj igri u kojoj se svi pretvaraju, ali taj privid postaje sve teže održati.

I Kina i SAD se pretvaraju

Kina se pretvara da je Tajvan i dalje dio njene teritorije, iako otok sam prikuplja svoje poreze, glasa za vlastitu vladu, izdaje vlastite pasoše i ima vlastitu vojsku. Amerika se pretvara da ne tretira Tajvan kao nezavisnu zemlju, iako joj prodaje napredno oružje i, povremeno, šalje svoje visoke funkcionere u posete koje itekako izgledaju kao službene.

Sve je očiglednije da ne treba puno da se ova površna predstava, osmišljena da garantuje status quo, potpuno raspadne. Opasnost za svet leži u tome da u Pekingu ima onih koji bi htjeli da se upravo to dogodi, navodi BBC-jev dopisnik.

Kineska Komunistička partija već decenijama kroz strogo kontrolisane medije širi sličnu retoriku o Tajvanu, ali ideja o ratu čiji je cilj osvajanje otoka nikad nije bila realna. To više nije slučaj, ističe McDonell.

Svakim danom smo sve bliže ratu, a sve dalje od mira

Među sugovornicima BBC-jevog dopisnika prisutno je uvjerenje da Si Đinping želi zauzeti Tajvan u svom mandatu, što bi mu donelo status besmrtnika, odnosno lidera koji je uspeo ujediniti državu.

Hong Kong, grad koji je decenijama predstavljao problem za Kinu, već je stavljen pod kontrolu Pekinga i to pre nego što su to mnogi očekivali. Za par meseci Si bi trebao ući u istorijski, treći mandat. To bi moglo malo smanjiti pritisak, navodi McDonell.

Naime, sad kad može ostati na vlasti koliko god želi, za razliku od ranijih lidera poput Mao Cedonga koji je bio ograničen samo na dva mandata, Si verojatno neće osjećati pritisak da što prije napadne Tajvan.

No, činjenica je da smo svakim danom sve bliže tom danu, a sve dalje od mira, zaključuje se u analizi.

Izvor: BBC/Index Foto: War On the rocks

YOU MAY LIKE