Chicago, IL
46°
Cloudy
6:04 am7:35 pm CDT
Feels like: 43°F
Wind: 10mph N
Humidity: 93%
Pressure: 30"Hg
UV index: 0
11 pm12 am1 am2 am3 am
46°F
46°F
46°F
46°F
48°F
FriSatSunMonTue
57°F / 36°F
50°F / 37°F
59°F / 43°F
63°F / 52°F
61°F / 37°F

Published 2 years ago

By Antonije Kovačević

GORI NEBO OKO TAJVANA! Kina poslala 27 aviona u tajvanski vazdušni prostor, počela odmazda zbog posete Pelosi! (VIDEO)

Kineski ratni avioni ušli su malopre u zonu protivvazdušne odbrane Tajvana u znak odmazde zbog posete predsednice američkog Predstavničkog doma Nensi Pelosi Tajvanu, što je razbesnelo Peking.

Saopšteno je da je 27 borbenih aviona, uključujući 16 aviona ruske proizvodnje Su-30, prešlo u to područje, što je izazvalo odbrambene mere Tajpeja. Prema saopšrenju ministarsva odbrane Tajvana kao odgovor su podignuti i lovci ove zemlje.

Nensi Pelosi, predsednica Predstavničkog doma Sjedinjenih Država, posetila je u utorak Tajvan uprkos tome što je Kina pretila SAD posledicama.

Kina gleda na Tajvan kao na deo svoje zemlje u otcepljenoj provinciji, a kineski predsednik Si Đinping očajnički želi da zvanično zauzme ostrvo, rekavši da će ga anektirati silom ako bude potrebno, prenosi Miror

Godine 1949. Tajvan i Kina su se podelili nakon što su komunisti pobedili u građanskom ratu na kopnu.

Zatim je 2016. Kina prekinula svaki kontakt sa vladom Tajvana nakon što je tajvanski predsednik Cai Ing-ven odbio da podrži tvrdnju Pekinga da ostrvo i kopno zajedno čine jednu kinesku naciju.

Kineski državni list Global Times rekao je da bi poseta gospođe Pelosi mogla da katalizuje proces „ponovnog ujedinjenja“ Tajvana sa Kinom. A Kina je pojačala svoje vojno prisustvo kako bi pokušala da primora ostrvo da prihvati kinesku vlast.

U poslednjem porastu tenzija širom Tajvanskog moreuza, Tajvan je rekao da je poslao avione i rasporedio raketne sisteme da „prati“ kineske aktivnosti u svojoj zoni za identifikaciju protivvazdušne odbrane.

Generali Tajpeja rekli su u sredu da ne traže borbu sa Kinom, ali da je „neće bežati“ ni od nje.

U saopštenju su rekli: „Odlučni smo da podržavamo naš suverenitet, slobodu i demokratiju“.

Izvor upoznat sa tajvanskim bezbednosnim planiranjem rekao je Rojtersu da 22 aviona koji su prešli srednju liniju nisu odletela predaleko u nezvanični tampon sa kineske strane.

Ministri spoljnih poslova grupe Asocijacija nacija Jugoistočne Azije (ASEAN) veoma su zabrinuti zbog rastućih tenzija u vezi sa Tajvanom, izjavio je danas zvaničnik iz predsedavajuće zemlje Kambodže.

Pelosi je postala najviši američki zvaničnik u poslednjih 25 godina koji je posetio ostrvo.

Izvor: Kurir.rs/Mirror Foto: Shutterstock

YOU MAY LIKE