Chicago
66°
Sunny
5:16 am8:21 pm CDT
Feels like: 66°F
Wind: 7mph ENE
Humidity: 64%
Pressure: 30.05"Hg
UV index: 0
MonTueWed
79/61°F
70/59°F
72/57°F

Published 1 month ago

By Serbian Times

ČASNO: Udruženje novinara Srbije proglasilo Asanža za počasnog člana, traži od Amerike da odustane od optužbi!

Udruženje novinara Srbije (UNS) proglasilo je novinara Džulijana Asanža za počasnog člana udruženja, podržavajući inicijativu predsednika Italijanskog sindikata novinara (FNSI) Vitorija de Trapanija i Evropske federadije novinara (EFJ), saopštio je UNS.

U Deklaraciji koju su ranije u Rimu pročitali predstavnici FNSI-ja supruzi Džulijana Asanža, Steli Moris, pozivaju se evropske vlade da aktivno rade na tome da obezbede oslobađanje Asanža.

„Mi, dole potpisani evropski sindikati i udruženja novinara, pridružujemo se IFJ – u i pozivamo američku vladu da odustane od svih optužbi protiv Džulijana Asanža i dozvoli mu da se vrati kući svojoj ženi i deci“, navodi se u Deklaraciji, koju potpisuje i UNS.

Kako se navodi u saopštenju, FNSI je Steli Asanž uručio člansku kartu Džulijana Asanža.

Taj sindikat je pokrenuo celokupnu inicijativu i prvi dodelio počasno članstvo Asanžu, dodaju iz UNS-a.

Asanž (52) je urednik, izdavač i aktivista iz Australije gde je 1996. godine osuđen zbog hakovanja. Osnovao je „Vikiliks“ 2006. godine, a ta organizacija je privukla pažnju 2010. godine kada je objavila seriju obaveštajnih informacija američke vojske. SAD su pokrenule krivičnu istragu protiv „Vikiliksa“ i izdat je evropski nalog za hapšenje Asanža koji je od 2019. u pritvoru u Velikoj Britaniji gde čeka odluku o tome da li će biti izručen u SAD.

PROČITAJTE JOŠ:

DANIJEL SIMIĆ SA PRVE LINIJE: Rusija je ispala glupa u Ukrajini, Putin sada može da uradi samo jednu stvar (VIDEO INTERVJU)

SRBIJO, BUDI PONOSNA! Naš Aleksa je jedini dva puta biran za studenta godine na čuvenom Prinstonu!

“SRBIJA JE BOLJA ZA ŽIVOT OD AMERIKE!” Branka i Milan su rođeni u Čikagu ali su nedavno ostavili sve i došli da žive u Beograd! (VIDEO)

Izvor: Danas
Foto: Danas

YOU MAY LIKE

PODRŠKA IZ PARIZA: Francuska teniserka igra u patikama sa srpskom trobojkom i hramom Svetog Save! (FOTO)
"DEPORTUJTE GA, NIJE GA BRIGA": Britanac napisao šokantan tekst o Novaku Đokoviću i Kosmetu!
RODIO SE KAO SULEJMAN, SADA JE DUŠAN: Nisam prešao u pravoslavlje, samo sam mu se vratio!
OGLASIO SE ROLAN GAROS: Evo da li će Nole biti kažnjen zbog poruke "Kosovo je srce Srbije"!
MESTO GDE JE BOG ŽIV: Patrijarh Pavle pre 30 godina spasao srpski manastir u Americi, danas u njega po lek dolaze oboleli od kancera! (FOTO GALERIJA)
"NIJE BIO TAKAV, PROMENIO SE U PUBERTETU": Ispovest majke dečaka koji je izvršio masakr u školi!
MLADI SRBIN NA TRAGU VELIKOG IZUMA: Vidak je doktorand i dobitnik nagrade "Mihajlo Pupin", njegov trojanski konj mogao bi biti lek za rak! (FOTO)
PONOSNO PREDSTAVLJA OTADŽBINU: Jokić govorio o Srbiji, popularnosti u Somboru, pa zbunio odgovorom o Kalemegdanu! (VIDEO)