Chicago
66°
Clear
5:16 am8:21 pm CDT
Feels like: 66°F
Wind: 5mph ENE
Humidity: 73%
Pressure: 30.02"Hg
UV index: 0
MonTueWed
77/61°F
68/57°F
70/57°F

Published 1 month ago

By Serbian Times

RADIŠA(68) JE CEO ŽIVOT BIO MAŠINOVOĐA: Svoj posao je toliko voleo da se oprobao kao glumac u mnogim domaćim filmovima! (FOTO)

Radiši Petrović (68) iz Lapova, koji je radni vek počeo kao ložač parnih lokomotiva, a završio kao mašinovođa dizel vuče, ništa nije bilo teško u životu, jer, kako kaže, “kad jednom udahneš dim lokomotive, više ne možeš bez njega”.

Miris znoja, ugalj na licu i dim su za njega bili lepota koju ne može da opiše. Iako je voleo i zvuk dizel-motora, više je voleo parne lokomotive, jer je loženje parnjače bilo jedna vrsta umetnosti. Poseban doživljaj bio je kada lepo našteluje regulator, pa se dim
pruža duž celog voza.
Jedva je čekao krivinu, da bi mogao da se divi tom prizoru.

Počeo sam da ložim u 24. godini. Zavisno od težine voza, tovario sam od 5 do 10 tona uglja. To je ogromna gomila uglja koja mora da se izbaci za 4 sata. Morao sam da pazim i
da u ložište ne nabacim mnogo uglja, jer ne bi lepo sagorevao, ne bi imalo pare, pa voz ne bi mogao da se kreće. Zato je loženje parne lokomotive jedna vrsta umetnosti. Uvek
sam pratio dimnjak. Kada bi prestao da kulja crni dim, znao sam da moram opet da nabacujem ugalj – s puno žara u očima priča Petrović.
Posao mu jeste bio težak, ali je druženje s kolegama bilo lepo, plata je bila odlična, a dobijao je i premiju na uštedi uglja.

Najlepše mi je bilo kada su vozili ljubitelje železnica. Zaustavljali bi voz da bi putnici fotografisali prirodu.

Najupečatljiviji mu je bio Kriveljski most. U njegovom podnožju kuće su bile kao čaše. Voleo je i kada bi se u vozu održavale kulturne manifestacije, a najviše kada bi pesnici govorili svoje stihove.

“Romantika”, muzejski voz i turistička atrakcija ŽTP-a Beograd, sa vagonima iz tridesetih godina prošlog veka, koje je vukla parna lokomotiva, za mene je bila najveća atrakcija. Počela je da saobraća 31. maja 1996. na relaciji Beograd – Sremski Karlovci.

Kretala se brzinom od 60 do 80 kilometara na sat. Pored uživanja u prirodi, putnici su voleli da se voze njome zbog mirisa dima, koji je i za njih imao posebnu draž. Meni je omogućila i da upoznam sve naše eminentne glumce, jer sam u nekoliko filmova bio mašinovođa, a imao sam i epizodne uloge – seća se Petrović.

Prilikom snimanja scene iz filma “Jesen stiže, Dunjo moja” u kojoj glumac Branislav Trifunović, koji igra Savu Lađarskog, povlači ručicu za zaustavljanje voza, sada
pokojni glumac i režiser Ljubiša Samardžić rekao mu je da izgovori: “Savo, šta to radiš?” Petrović mu je sugerisao da mašinovođa ne zna imena putnika. Samardžić je shvatio da je u pravu i pitao ga šta bi on rekao.
“Barabo jedna, šta radiš to?”

Režiser je prihvatio njegovu sugestiju. Scenu su snimali čitav dan, jer kad god je trebalo to da izgovori, Petrović bi se nasmejao. Onda su vraćali voz na stanicu u Vršcu i ponovo snimali. Kako su se navozali, a nisu snimili taj kadar, u film je ubačena rečenica koju je Petrović izgovorio u kafani dok su se dogovarali oko te scene.

Film “Belo odelo” snimali smo 60 dana. “Romantikom” je upravljao moj kolega Životije Blagojević Cica, a ja sam se pojavio u jednoj sceni. Glumio sam pijanca koji sedi na stolici, postavljenoj na šinama, sa flašom piva u ruci. Kada je Laza Ristovski komandovao mirno, ustao sam i sklonio sam se s pruge. Voz je prešao preko stolice i
polomio ju je. Posle smo je ubacili u ložište. Mile Jeremić, legenda domaće scenografije, bio je ljut, jer je ona korišćena u bezbroj filmova. E, ovo joj je bio poslednji, prokomentarisao sam – s osmehom veli naš sagovornik.
U sećanju mu je ostao i film “Crna mačka, beli mačor” u kome je bio mašinovođa. U Jasenovu, koje je u filmu predstavljalo bugarsku granicu, cele noći su snimali scenu, u kojoj bugarski carinik broji cisterne.

Nikako nisu mogli da snime škripu rampe na kojoj je bio “obešen” glumac. Na kraju je taj ton snimljen u Lapovu. Sada radi u pečenjari jednog restorana. I opet mu se, veli, život vrti oko vatre i mora da prilagođava njenu temperaturu. Ali, železnica ima posebno mesto u njegovom životu, pogotovu što je i njegov otac Ljubomir bio ložač. Čak mu je broj mobilnog telefona identičan broju mađarske dizel-lokomotive.

PROČITAJTE JOŠ:

DANIJEL SIMIĆ SA PRVE LINIJE: Rusija je ispala glupa u Ukrajini, Putin sada može da uradi samo jednu stvar (VIDEO INTERVJU)

SRBIJO, BUDI PONOSNA! Naš Aleksa je jedini dva puta biran za studenta godine na čuvenom Prinstonu!

“SRBIJA JE BOLJA ZA ŽIVOT OD AMERIKE!” Branka i Milan su rođeni u Čikagu ali su nedavno ostavili sve i došli da žive u Beograd! (VIDEO)

Izvor: Novosti
Foto: Privatna arhiva/Novosti

YOU MAY LIKE

PODRŠKA IZ PARIZA: Francuska teniserka igra u patikama sa srpskom trobojkom i hramom Svetog Save! (FOTO)
"DEPORTUJTE GA, NIJE GA BRIGA": Britanac napisao šokantan tekst o Novaku Đokoviću i Kosmetu!
RODIO SE KAO SULEJMAN, SADA JE DUŠAN: Nisam prešao u pravoslavlje, samo sam mu se vratio!
OGLASIO SE ROLAN GAROS: Evo da li će Nole biti kažnjen zbog poruke "Kosovo je srce Srbije"!
MESTO GDE JE BOG ŽIV: Patrijarh Pavle pre 30 godina spasao srpski manastir u Americi, danas u njega po lek dolaze oboleli od kancera! (FOTO GALERIJA)
"NIJE BIO TAKAV, PROMENIO SE U PUBERTETU": Ispovest majke dečaka koji je izvršio masakr u školi!
MLADI SRBIN NA TRAGU VELIKOG IZUMA: Vidak je doktorand i dobitnik nagrade "Mihajlo Pupin", njegov trojanski konj mogao bi biti lek za rak! (FOTO)
PONOSNO PREDSTAVLJA OTADŽBINU: Jokić govorio o Srbiji, popularnosti u Somboru, pa zbunio odgovorom o Kalemegdanu! (VIDEO)