Chicago
72°
Partly Cloudy
6:41 am6:43 pm CDT
Feels like: 72°F
Wind: 11mph NE
Humidity: 75%
Pressure: 30.04"Hg
UV index: 1
TueWedThu
72/63°F
66/63°F
66/59°F

Published 3 months ago

By Serbian Times

PUTIN OTKRIO: Rusija dala milijardu evra Vagneru, evo šta će biti sa paravojnom grupom! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da je Rusija u potpunosti finansirala privatnu vojnu kompaniju “Vagner” Jevgenija Prigožina, koja je u subotu organizovala oružanu pobunu.

-Želim da istaknem i želim da svi znaju to: ceo “Vagner” je u potpunosti finansirala država. Iz Ministarstva odbrane, iz državnog budžeta, mi smo u potpunosti finansirali ovu grupu – rekao je Putin na sastanku sa zvaničnicima Ministarstva odbrane Rusije.

On je naveo da su od maja 2022. do maja 2023. ruske vlasti isplatile “Vagneru” 86,262 milijarde rubalja, što je oko milijardu evra.

Putin prethodno ispred Kremlja obratio pripadnicima ruske vojske, Nacionalne garde, bezbednosnih snaga i svima drugima kako bi im se zahvalio što su pomogli u održavanju reda u zemlji tokom oružane pobune “Vagnera”.

-Zaustavili ste građanski rat, dejstvovali ste precizno i usklađeno – rekao je Putin.

On je naveo da “narod i vojska nisu bili uz pobunjenike”.

-Danas, ovde, na istorijskom Sabornom trgu Moskovskog Kremlja, pripadnici Oružanih snaga Rusije, Ruske garde, Federalne službe bezbednosti, Ministarstva unutrašnjih poslova, Federalne službe obezbeđenja, vojnici i oficiri pravi su branioci Otadžbine, koji su u teškom času za zemlju, zajedno sa svojim drugovima stali na put smutnji, čiji bi rezultat neminovno bio haos – ocenio je predsednik Rusije.

Putin je naveo da Rusija tokom pobune “Vagnera” nije morala da povlači jedinice iz zone specijalne vojne operacije, kako Moskva naziva rat u Ukrajini.

PROČITAJTE VIŠE:

Dan ranije, Putin je u večernjem obraćanju poručio je da je namerno dopustio da subotnja pobuna Vagnerove grupe potraje 24 sata kako bi izbegao krvoproliće, kao i da je ona ojačala nacionalno jedinstvo.

Osim toga, Putin je naglasio da će odgovorni za oružanu pobunu koja je njegovu zemlju bacila u haos biti “izvedeni pred lice pravde”.

Institut za proučavanje rata (ISW) analizirao je taj poslednji istup ruskog lidera, navodeći da je Jevgeniju Prigožinu i pobunjenicima, odnosno Vagnerovcima dao tri izbora.

“Putin je zapovednicima i borcima u Vagneru dao prostora da se distanciraju od Prigožinove oružane pobune, navodeći da ‘znamo da su velika većina boraca i zapovednika Vagner grupe takođe ruske patriote, odate svom narodu i državi.”

Putin je izjavio da Vagnerovi borci koji žele da nastave da “služe Rusiji”, mogu da potpišu ugovor s ruskim Ministarstvom odbrane ili drugim ruskim bezbednosnim službama, penzionišu se i odu kući ili u Belorusiju (verovatno da budu s Prigožinom).

Putin je pohvalio rad zapovednika vagner grupe verovatno u nastojanju da ih zadrži dok se Vagner grupa integriše u Ministarstvo odbrane. Sposobnost Ministarstva odbrane da zadrži što više Vagnerovih trenutnih zapovednika tokom procesa integracije i potčinjavanja verovatno je ključna za održavanje borbene efikasnosti i morala Vagnerove grupe”, piše ISW.

Ovaj think-tank takođe navodi da je Putin mogao da uhapsi rukovodioce Vagnera zbog izdaje, ali umesto toga ponudio im je oprošta, što ukazuje na njegovu potrebu za obučenim i efikasnim ljudstvom.

POVEZANE TEME:

PRIGOŽIN SLETEO U MINSK! LUKAŠENKO: Vojska Belorusije u stanju pune borbene gotovosti!

BRITANCI NE VERUJU PRIGOŽINU: Vagner iz Belorusije može da ugrozi Kijev, sprema li se novi juriš?

KO JE JEVGENIJ PRIGOŽIN: Od robijaša, do tajkuna, gospodara rata i izdajnika Rusije!

Izvor: Mediji
Foto: Printscreen Twitter

YOU MAY LIKE