Chicago
32°
Sunny
6:38 am7:12 pm CDT
Feels like: 25°F
Wind: 9mph ENE
Humidity: 53%
Pressure: 30.32"Hg
UV index: 0
ThuFriSat
52/48°F
61/37°F
41/30°F

Published 2 weeks ago

By Antonije Kovačević

PUSTINJSKI SRBI ČUVAJU VERU PREDAKA: A sve više Amerikanaca prima pravoslavlje u crkvi Svetog Save u Finiksu (VIDEO)

Srbe u Sjedinjenim Američkim Državama možete naći bukvalno svuda, u svih 50 država, pa čak i usred pustinje, među kaktusima i stenama, kakav je slučaj u Arizoni.

Ne postoji precizan podatak kada je prvi Srbin došao u ovu američku državu, ali se zna da je prva parohija i crkva osnovana još 1880.godine u rudarskom gradu Bizbiju, dok je ona najveća, Svetog Save u Finiksu, formirana od drugog talasa, tzv. posleratnih iseljenika 1958. godine.

Pokrenula ju je mala kolonija imigranata koja se, kako je zabeleženo, okupljaa u kući izvesnog “đede Dodiga”. Crkvena sala je sagrađena 1961. godine, a pored nje se 1974. uzdigla i prelepa crkva. Godine 1997. počela je gradnja Doma kulture sa školskim učionicama, kancelarijama, bibliotekom i knjižarom.

I tako sve do današnjeg doba, kada se svake nedelje u crkvi u kojoj služi sveštenik Dragomir Tuba okupi se nekoliko stotina vernika, da bi se za velike praznike, Vaskrs i Božić, te za tradicionalni Srpski festival, ovde sjatilo i po nekoliko hiljada Srba i pravoslavnih vernika drugih nacionalnosti.

Crkva Svetog Save zanimljiva je i po tome što u njoj spas i smisao nalaze i pravoslavlju se okreću i ljudi drugih religija, katolici, protestanti, koji sve češće dolaze u hram, a neki od njih su se već krstili.

Pogledajte kako su Srbi u Arizoni sačuvali svoj jezik, veru i tradiciju u reportaži koju je snimio naš urednik Antonije Kovačević…

AUTOR/VIDEO: Antonije Kovačević

Za više ekskluzivnih intervjua i zanimljivih reportaža iz života srpske i balkanske dijaspore u Americi i širom sveta zapratite naš Youtube kanal Serbian News USA jednim klikom na OVAJ LINK!

PROČITAJTE JOŠ:

“PRAVOSLAVLJE JE JEDINA PRAVA RELIGIJA”: Japanac, crnac i Meksikanac se spremaju za krštenje u srpskoj crkvi u Americi (VIDEO)

EKSKLUZIVNO, UNUK ČUVENOG ČETNIČKOG VOJVODE POMAŽE SRBE U AMERICI: Divac mi je zahvalio jer je moj deda spasao život njegovom (VIDEO)

YOU MAY LIKE

SRBIN KAMIONDŽIJA PREŽIVEO STRAŠNU NESREĆU U AMERICI: Aleksandru davali samo 10% šansi da preživi, ali on je uspeo, tri ćerke ga čekaju da se vrati kući!
DIRLJIVA ISPOVEST ANE IZ ČIKAGA: Prešla je težak put da bi ostvarila svoje snove - postala majka i glumica (VIDEO)
"NE UŽIVAM VIŠE U KOŠARCI, IMAM PUNO PROBLEMA": Luka Dončić neprepoznatljiv, otvorio dušu i iskreno priznao! (VIDEO)
GUDELJ JE 5 MINUTA BIO KLINIČKI MRTAV: Lekari spasili život srpskom fudbaleru, evo u kakvom je sada stanju!
USTAŠAMA U INAT: Hrvatska poslanica pocepala „srpsko stablo“ i postala heroj dana!
PONOS DIJASPORE: Srpkinja iz Las Vegasa proglašena za najlepšu tinejdžerku Amerike! (FOTO, VIDEO)
UHAPŠEN OTAC MONSTRUM SA ZVEZDARE: Policija uhvatila muškarca koji je ćerku (8) držao u kadi!
ANA JE SUPER-MAMA: Barata svim vrstama oružja, ima petoro dece i sva imaju neobična srpska imena! (VIDEO)