Chicago, IL
63°
Clear
5:26 am8:07 pm CDT
Feels like: 63°F
Wind: 0mph NW
Humidity: 74%
Pressure: 29.82"Hg
UV index: 0
6 am7 am8 am9 am10 am
61°F
63°F
64°F
68°F
72°F
SunMonTueWedThu
68°F / 57°F
82°F / 63°F
81°F / 61°F
72°F / 55°F
73°F / 57°F

Published 1 year ago

By Antonije Kovačević

PUSTINJSKI SRBI ČUVAJU VERU PREDAKA: A sve više Amerikanaca prima pravoslavlje u crkvi Svetog Save u Finiksu (VIDEO)

Srbe u Sjedinjenim Američkim Državama možete naći bukvalno svuda, u svih 50 država, pa čak i usred pustinje, među kaktusima i stenama, kakav je slučaj u Arizoni.

Ne postoji precizan podatak kada je prvi Srbin došao u ovu američku državu, ali se zna da je prva parohija i crkva osnovana još 1880.godine u rudarskom gradu Bizbiju, dok je ona najveća, Svetog Save u Finiksu, formirana od drugog talasa, tzv. posleratnih iseljenika 1958. godine.

Pokrenula ju je mala kolonija imigranata koja se, kako je zabeleženo, okupljaa u kući izvesnog “đede Dodiga”. Crkvena sala je sagrađena 1961. godine, a pored nje se 1974. uzdigla i prelepa crkva. Godine 1997. počela je gradnja Doma kulture sa školskim učionicama, kancelarijama, bibliotekom i knjižarom.

I tako sve do današnjeg doba, kada se svake nedelje u crkvi u kojoj služi sveštenik Dragomir Tuba okupi se nekoliko stotina vernika, da bi se za velike praznike, Vaskrs i Božić, te za tradicionalni Srpski festival, ovde sjatilo i po nekoliko hiljada Srba i pravoslavnih vernika drugih nacionalnosti.

Crkva Svetog Save zanimljiva je i po tome što u njoj spas i smisao nalaze i pravoslavlju se okreću i ljudi drugih religija, katolici, protestanti, koji sve češće dolaze u hram, a neki od njih su se već krstili.

Pogledajte kako su Srbi u Arizoni sačuvali svoj jezik, veru i tradiciju u reportaži koju je snimio naš urednik Antonije Kovačević…

AUTOR/VIDEO: Antonije Kovačević

Za više ekskluzivnih intervjua i zanimljivih reportaža iz života srpske i balkanske dijaspore u Americi i širom sveta zapratite naš Youtube kanal Serbian News USA jednim klikom na OVAJ LINK!

PROČITAJTE JOŠ:

“PRAVOSLAVLJE JE JEDINA PRAVA RELIGIJA”: Japanac, crnac i Meksikanac se spremaju za krštenje u srpskoj crkvi u Americi (VIDEO)

EKSKLUZIVNO, UNUK ČUVENOG ČETNIČKOG VOJVODE POMAŽE SRBE U AMERICI: Divac mi je zahvalio jer je moj deda spasao život njegovom (VIDEO)

YOU MAY LIKE