Chicago
39°
Sunny
6:41 am7:10 pm CDT
Feels like: 32°F
Wind: 15mph N
Humidity: 74%
Pressure: 30.17"Hg
UV index: 4
TueWedThu
46/36°F
41/27°F
48/46°F

Published 2 weeks ago

By Serbian Times

UPRKOS KRAHU DVE BANKE: Bajden tvrdi da je novac građana u bankama siguran!

Predsednik Džo Bajden u ponedeljak je poručio Amerikancima da je finansijski sistem zemlje stabilan, posle brzog i zapanjujućeg kolapsa dve banke koji je izazvao strah od veće krize.

“Amerikanci mogu da imaju poverenja da je bankarski sistem siguran”, rekao je Bajden u obraćanju iz Bele kuće. “Vaši depoziti će biti tu kada budete želeli da ih podignete.”

Američki regulatori su u petak zatvorili Banku Silicijumske doline (SVB) nakon što su deponenti počeli da masovno povlače novac u isto vreme. To je drugi najveći krah neke banke u američkoj istoriji, posle banke Vašington Mjučual 2008. Posledice su bile brze – Signačur banka, sa sedištem u Njujorku, je takođe doživela krah.

Predsednik, koji je govorio malo pre otvaranja berze na Vol stritu, rekao je da će se postarati da odgovorni snose posledice, i založio za bolji nadzor i regulaciju većih banaka. Takođe je obećao da poreski obveznici neće snositi troškove za finansijske gubitke banaka. Naglasio je da će depoziti svih klijenata banaka biti zaštićeni, ali da to ne važi za investitore.

“Svesno su preuzeli rizik a kada se rizik ne isplati, investitori gube novac. Tako funkcioniše kapitalizam”, rekao je predsednik. Takođe je poručio da menadžeri banaka treba da budu otpušteni.

“Ako neku banku preuzme Federalna korporacija za osiguranje depozita (FDIC), ljudi koji upravljaju tom bankom ne bi trebalo da tu više rade”, poručio je.

Bajden je rekao da će depoziti mušterija biti pokriveni sredstvima koje banke standardno uplaćuju u fond američke vlade za takve vanredne sitaucije. Predsednik je ignorisao pitanja reportera o razlozima za krah banaka, ali finansijski eksperti kažu da je obe banke pogodio rast kamatnih stopa, koje je negativno uticao na tržišnu vrednost značajnih delova njihovih sredstava, kao što su obveznice i hartije od vrednosti pokrivene hipotekom.

Finansijski novinar Vilijam Kohan izjavio je za TV mrežu ABC da bi bez intervencije vlade došlo do ozbiljnog povlačenja novca iz drugih banaka zbog gubitka poverenja u ceo sistem. “Međutim, ne mislim da je ovo poput 2008. godine. Ne moramo da brinemo zbog toga. Nema dodatnih potresa u samom finansijskom sistemu”.

Profesor na Američkom univerzitetu Džerard Komizio kaže za agenciju Rojters da će biti određenih posledica, budući da je u pitanju drugi po velični kolaps neke banke u američkoj istoriji.

“Očekujem da će biti održani pretresi u Kongresu o oba kolapsa…Bilo je mnogo zabrinjavajućih signala recimo kod Banke Silicujmske doline, koncentracija u jednoj industriji, eksplozivni rast tokom prošle godine – imovina je bukvalno udvostručena sa 100 na više od 200 milijardi dolara”, ukazuje Komizio.

I američka i britanska vlada su preduzele do sada neviđene korake kako bi sprečile potencijalnu bankarsku krizu koja preti zbog kolapsa Banke Silicijumske doline.

Britansko ministarstvo finansija i centralna banka objavili su da su učestvovali u prodaji britanske Banke Silicijumske doline najvećoj evropskoj banci HSBC, i tako osigurali novac građana u vrednosti od 8,1 milijarde dolara.

Američki regulatori su tokom vikenda pokušavali da nađu kupca za kalifornijsku banku. Nisu uspeli, ali je vlada saopštila da će osigurati novac građana i da će uskoro moći da ga podignu.

POVEZANE TEME:

PUKLA BRANA U KALIFORNIJI: Procep se širi, voda plavi njive i kuće, ljude evakuišu!

HAOS NA AMERIČKOJ GRANICI: Imigranti iz Venecuele pokušali da probiju kordon, policija intervenisala!

SRBI RAZBILI MIT O AMERICI: Prva generacija radi i nema kad da uživa, da bi naša deca mogla da uživaju!

Izvor: Glas Amerike
Foto:Printscreen Twitter @Forbes

YOU MAY LIKE

SRBIN KAMIONDŽIJA PREŽIVEO STRAŠNU NESREĆU U AMERICI: Aleksandru davali samo 10% šansi da preživi, ali on je uspeo, tri ćerke ga čekaju da se vrati kući!
"NE UŽIVAM VIŠE U KOŠARCI, IMAM PUNO PROBLEMA": Luka Dončić neprepoznatljiv, otvorio dušu i iskreno priznao! (VIDEO)
UŽIČANKA SLAVICA POSTALA SVETSKA PUTNICA: Obišla 43 zemlje, a zbog jedne stvari joj je Tajland najveće razaočaranje!
SRPKINJA ODUŠEVILA VAŠINGTON: Biljana je otpevala "Ovo je Srbija" tokom NBA meča i opčinila publiku! (VIDEO)
SRPSKO KOLO VODILO JOKIĆA DO POBEDE: Na tribinama u Vašingtonu srpske zastave, na terenu deca u nošnjama (VIDEO)
USTAŠAMA U INAT: Hrvatska poslanica pocepala „srpsko stablo“ i postala heroj dana!
SVI SE PLAŠE SRPSKE "DANCING LADY": Misteriozna Beograđanka koja igra u narodnoj nošnji postala svetski fenomen!(VIDEO)
GUDELJ JE 5 MINUTA BIO KLINIČKI MRTAV: Lekari spasili život srpskom fudbaleru, evo u kakvom je sada stanju!