Connect with us

aktuelno

PRAVOSLAVNA ZVONA ODJEKUJU PRIZRENOM! Posle 11 godina zvonik Crkve Bogorodice Ljeviške obnovljen

Published

on

Veliki dan za našu Crkvu i pravoslavni narod osvanuo je u nedelju, a posebno za one koji žive na Kosovu i Metohiji. Od 1999. godine zvona u Ljeviškoj se nisu oglašavala, a 2004. godine su pala kada je Crkva paljena tokom martovskog pogroma i kada je sa nje ukraden olovni krov.

Crkva Bogorodice Ljeviške, se nalazi na listi UNESKO-ve svetske baštine, kao deo ansambla srednjovekovnih spomenika na Kosovu. Za ovu grupu spomenika se smatra da su ugroženi.

Ta svetinja je zadužbina kralja Milutina. Crkva je podignuta u periodu 1306-1307. godine na ostacima starijeg katedralnog hrama iz 13. veka, koji je takođe zasnovan na mestu još starije, ranohrišćanske crkve.

Crkva je vekovima bila saborni, odnosno katedralni hram prizrenskih episkopa i mitropolita Srpske pravoslavne crkve.

Crkva Bogorodice Ljeviške se nalazi na listi UNESKO-ve svetske baštine

Usled velikih seoba Srba sa područja Metohije i susednih oblasti, položaj srpskih crkvenih ustanova je vremenom postao veoma težak. Sredinom 18. veka, Bogorodica Ljeviška je oduzeta od pravoslavnih Srba i pretvorena u džamiju. Ovaj čin teško je pogađao srpski narod u Prizrenu, što je posvedočeno zapisima iz 1756. godine.

Pretvaranjem u džamiju unutrašnjost hrama je pretrpela znatna oštećenja: freske su izubijane čekićem, pokrivene slojem maltera i prekrečene. Ponovo su otkrivene za vreme restauratorskih radova u periodu od 1950. do 1952. godine, a napori na njihovoj sanaciji trajali su sve do 1976. godine.

Tek nakon oslobođenja Prizrena 1912. godine, Bogorodica Ljeviška je ponovo pretvorena u crkvu, ali radovi na njenoj restauraciji nisu mogli biti ostvareni tokom narednih godina, usled ratnih neprilika koje su trajale sve do 1918. godine.

Nakon Prvog svetskog rata, pred nadležne crkvene vlasti se u više navrata postavljalo pitanje o mogućem vraćanju statusa katedralnog hrama Bogorodici Ljeviškoj, ali do toga nije došlo čak ni nakon opsežnih restauratorskih radova koji su sprovedeni sredinm 20. veka. Pošto je arhijerejska katedra zadržana u novom sabornom hramu Svetog Đorđa, drevnoj crkvi Bogorodice Ljeviške je ostavljen počasni status starog sabornog hrama.

IZVOR: SRBIJADANAS FOTO: Facebook/Crkva Ub

Advertisement