Chicago, IL
70°
Sunny
6:30 am5:36 pm CST
Feels like: 70°F
Wind: 18mph S
Humidity: 29%
Pressure: 29.61"Hg
UV index: 1
5 pm6 pm7 pm8 pm9 pm
66°F
63°F
57°F
57°F
55°F
TueWedThuFriSat
68°F / 27°F
32°F / 23°F
46°F / 34°F
48°F / 37°F
61°F / 48°F

Published 1 year ago

By Serbian Times

PRAVDA JE ZADOVOLJENA: Vladika Joanikije i osam nikšićkih sveštenika oslobođeni svih optužbi!

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije i osam nikšićkih sveštenika oslobođeni su optužbi da su 2020. godine prekršili Krivični zakonik Crne Gore.

U Osnovnom sudu u Nikšiću, završeno je iznošenje završnih reči odbrane i tužilaštva, a sudija Mirko Kojović saopštio je presudu. Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije i osam nikšićkih sveštenika oslobođeni su optužbi da su prekršili Krivični zakonik Crne Gore u nepostupanju po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti, zbog molitvenog hoda u Nikšiću na praznik Svetog Vasilija Ostroškog 12. maja 2020. godine.

Na suđenju je pročitano saopštenje Vrhovnog državnog tužilaštva od 24. novembra 2020. godine.

Advokat odbrane Sava Kostić je, kako je preneo reporter RTCG, kazao da saopštenje demantuje navode lica saslušanih u svojstvu svedoka Tihomira Goranovića i Mađarić Darka, koji su tada prebacili odgovornost na Tužilaštvo.

Sava Kostić je u svojoj završnoj reči kazao i da je ovaj slučaj istorijski zato što predstavlja sumrak pravosuđa Crne Gore.

Iznošenju završnih reči prisustvovao je i Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

Mitropolit Joanikije kazao je da litija nije bila zakazana i pozvao sud da sudi po zakonu.

PROČITAJTE VIŠE:

“Činjenica je da nijesmo zakazivali litiju, niti smo je na bilo koji način organizovali, niti smo prikupili ono što treba za litiju ozvučenje ili bogoslužbene predmete, niti smo na bilo koji način radili da okupimo narod”, kazao je Joanikije.

Postavio je pitanje u sudnici ko je dozvolio da se okupi toliki narod, a narod se okupljao 2 sata. Pred početak bogosluženja bilo je više hiljada ljudi pred hramom, podsetio je i napomenuo: “Mi smo poslije bogosluženja, večernje službe, izašli pred narod, koji je izašao u znak pijeteta prema Svetom Vasiliju Ostroškom… Uradili što jedino što mogu da urade sveštena lica. Da smo se udaljili i nijesmo izašli u susret narodu nastali bi vjerovatno neredi, a moguće da bi se desio i politički skup. Izašli smo u molitveni hod, a na taj način smo ispoštovali Sveca i narod.”

Postavio je još jedno pitanje: “Da li se iko pitao šta bi se desilo da nijesmo izašli u susret našem narodu?”

Na kraju svog obraćanja sudu mitropolit Joanikije je napomenuo da su nadležne službe izazvale problem, jer nisu sprečili da se narod okupi. Narod se na kraju mirno razišao.

“Ipak, mi nijesmo imali litiju, i ništa od vjerskog obreda nije bilo. Mi smo po nuždi pjevali crkvene pjesme, što niko nikom ne brani. Čudim se da li je tužilaštvo postupalo tako kada je bilo mnogo zaraženih, da li su sprječavali skupove?” kazao je Joanikije.

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije zaključio je svoje obraćanje sudu:

“Neka sud, sudi po zakonu.”

POVEZANE TEME:

CRNOGORAC DAO OTKAZ U OPŠTINI, RAZLOG NEVEROVATAN: Napustio posao jer ništa nije radio!

KINESKINJA POD OSTROGOM PRIMILA PRAVOSLAVLJE: Celivala mošti i dobila ime Vasilija!

DRITAN ABAZOVIĆ NAJAVIO DA CRNA GORA POKREĆE SVEMIRSKI PROGRAM: “Siguran sam da će ova informacija izazvati malo podsmeha!”

Izvor: RTS
Foto: Printscreen YouTube / Sputnjik Srbija

YOU MAY LIKE