Chicago
28°
Cloudy / Wind
7:07 am4:58 pm CST
Feels like: 16°F
Wind: 20mph S
Humidity: 81%
Pressure: 29.78"Hg
UV index: 1
SatSunMon
30/25°F
28/12°F
18/0°F

Published 18:08

By Antonije Kovačević

POČELO SUĐENJE UBICI SRBINA U FILADELFIJI: Video snimci potvrdili svirepo ubistvo, porodica teško podnela suđenje! (VIDEO)

Prikazivanjem snimaka video nadzora u utorak je u Gradskom sudu u Filadelfiji počelo suđenje ubicama Milana Lončara (25), srpskog mladića koji je ustreljen 15. januara na ulicama Brewerytowna, predgrađa Filadelfije.

Lončar je ubijen oko 7 sati uveče uveče dok je šetao svog psa. Iako dvojica napadača, Afroamerikanaca, nisu kod njega našli nikakav novac, jedan od njih mu je pucao u grudi nakon čega su pobegli. Snimci pred sudom su ovo potvrdili.

Ubica i njegov saučesnik su nakon toga pobegli dok je Lončar (25) stajao još nekoliko sekundi mirno, pokušavajući da koristi svoj telefon, a zatim se srušio na pločnik.

I dalje je stezao uzicu svog psa Rooa kada je policija stigla nekoliko minuta kasnije, pronašavši Lončara kako krvari na uglu 31. i Džeferson ulice. Policajci su ga prebacili u Univerzitetsku bolnicu Temple, gde je godinu dana pre toga diplomirao, a nedugo zatim proglašen mrtvim.

SVIREPO UGAŠEN MLADI ŽIVOT: Milan Lončar (25) i njegovi dželati

U utorak je čovek koji se tereti za njegovo ubistvo, Džozefus Dejvis (20), a koji je živeo tek nekoliko blokova od mesta zločina, mirno sedeo u gradskoj sudnici. Sedam policajaca svedoka svedočilo je o video snimku, prepoznatljivoj odeći koju je Davis nosio na dan pucnjave a koja se vidi na snimku, tragovima pucnja nađenim na njegovoj jakni i hapšenju kasnije te noći u nepovezanoj pljački automobila.

Sudija opštinskog suda Džejms De Leon ostao je u slučaju Dejvisa pri svim optužbama, uključujući ubistvo, pljačku, zaveru i krivično delo nedozvoljenog nošenja oružja. Odbacio je optužbe za krađu automobila, navodeći nedostatak dokaza.

Lončarova majka, sestra i devojka bile su u sudnici i vrlo teško su podneli izvođenje dokaza i saslušanje svedoka.

Detektiv za ubistva Torsten Luke, koji je sastavio kompilaciju nadzornih video snimaka iz preduzeća i zgrada, opisao je kako su nakon pucnjave naoružani čovek i njegov saučesnik potrčali na jug, prešli parkirališta, preskočili ogradu, zatim viđeni kako šetaju ulicom Master.

Ubrzo nakon toga viđeni su kako ulaze na zadnje sedište ukradenog Ford Focusa. Oko 8:30 te noći, Ford je primećen u Kensingtonu, na aveniji Indiana. Ppolicajac na autoputu Džems Bun posvjedočio je da je video trojicu muškaraca kako izlaze iz automobila, uključujući Dejvisa.

Tokom saslušanja, pomoćnica okružnog tužioca Džoan Peskatore pokazala je odeću za koju je rekla da je Dejvis nosio te noći. Odgovarala je opisu oficira. Rekla je da su na njegovoj jakni pronađeni ostaci pucnja.

Nakon saslušanja, Dejvisov advokat, Dag Dolfman, nazvao je pucnjavu “tragičnom” i rekao da još istražuje slučaj.

Dejvisov saučesnik u pljački i ubistvu i dalje je na slobodi, rekao je Peskatore. Lončarovi napadači, rekla je, nisu našli ništa u njegovim džepovima.

Milan Lončar je neposredno pred ubistvo planirao veridbu i zajednički život sa svojom devojkom, a diplomac Temple univerziteta se posle završene škole tek bio zaposlio u jednoj građevinskoj kompaniji.

Lončar je rođen 3. juna 1995. u Filadelfiji, gde je ostao da živi sa majkom Ejmi i sestrom Jelenom nakon razvoda roditelja, posle kojeg se njegov otac Zoran vratio u Srbiju.

PORODICA OŽALOŠĆENA ZA CEO ŽIVOT: Milan sa sestrom Jelenom

Sahranjen je na groblju Rolling green pokraj Filadelfije, a oproštajni govor na odru održala je Milanova sestra Jelena Lončar.

Treba istaći da je Lončarovo ubistvo direktna posledica zakona koji je nedavno, nakon protesta u kojima je traženo ukidanje policije (Defund The Police), donešen u državi Pensilvaniji, a po kome su ukinute ili drastično smanjene kaucije za počinioce zločina, što je omogućilo da veliki broj njih ponovi krivična dela dok na slobodi čeka suđenje.

“Ovaj je muškarac (Džozefus Dejvis) bio na ulici sa dva otvorena slučaja krivičnih dela jer mu je kaucija smanjena sa 200.000 $ na 12 hiljada. Ovo je smešno i još je jedan primer odluka o kauciji koje se donose ne uzimajući u obzir sigurnost zajednice. Posledice su bitne”, napisao je tada na tviteru Derik Vud, šef policije jugozapadne Filadelfije .

Tek punoletni Dejvis se početkom 2020. godine nagodio sa Tužilaštvom o priznanju krivice za oružanu pljačku. Za vreme izdržavanja kazne optužen je za još dva krivična dela, otmicu vozača i automobila tokom 2019. godine, te napad na zatvorskog čuvara”, može se naći u njegovom dosijeu.

Serbian Times će nastaviti da Vas izveštava sa ovog suđenja…

Tekst: Serbian Times/Inquirer Foto: Privatna arhiva, Philadelphia PD

YOU MAY LIKE

GODINE 2022. POSTAO TREĆI NAJBOGATIJI ČOVEK SVETA: Juče izgubio 6,5 milijardi dolara, označili ga kao prevaranta!
LOPOVI UKRALI SUŠENO MESO NA FRUŠKOJ GORI, VLASNIK PORUČIO: "Ne daj Bože da dete pojede to meso, ne želim nikog da nosim na duši!"
ENVER KRENUO NA HODOČAŠĆE U MEKU: Srbi me zaustavljaju na putu, časte ručkom, plate smeštaj!
SRĐAN ĐOKOVIĆ: Gledaću Novaka od kuće, moja porodica samo želi mir!
NOLE O POTEZU OCA SRĐANA: Nije mi to trebalo pred finale, ali nadam se da će biti tu! Mediji su pogrešno protumačili događaj!
ISPLIVALO TELO NA PLAŽI: Policija ispituje da li je u pitanju Ana Volš!
OVDE JE ROĐEN SVETI SAVA: Do nedavno je sve bilo obraslo u korov, a sada niče velelepan hram! (FOTO)
NOLE NAKON POBEDE OSTAVIO PORUKU NA KAMERI I ODUŠEVIO SRBIJU: Đoković se setio najvećeg srpskog svetitelja!
ISPLIVALO TELO NA PLAŽI: Policija ispituje da li je u pitanju Ana Volš!
PATRIJARH PORFIRIJE U NJUJORKU: Obnova izgorelog hrama Svetog Save mora da bude brža i efikasnija!
ENVER KRENUO NA HODOČAŠĆE U MEKU: Srbi me zaustavljaju na putu, časte ručkom, plate smeštaj!
OVDE JE ROĐEN SVETI SAVA: Do nedavno je sve bilo obraslo u korov, a sada niče velelepan hram! (FOTO)
JOVANA JE IZGUBILA SVE KOJE JE IMALA NA SVETU: Onda je došao bračni par Marić i pružio joj novi život i topli dom!
KAD POLITIKA UMEŠA PRSTE: Nova verzija kultnog crtaća najomraženija animirana serija ikada!