Chicago
10°
Cloudy
7:00 am5:07 pm CST
Feels like: 10°F
Wind: 2mph WNW
Humidity: 38%
Pressure: 30.63"Hg
UV index: 0
SatSunMon
39/34°F
37/27°F
43/39°F

Published 2 years ago

By admin

PEDIJATAR IZ LJIGA TVORAC ČUVENE MASTI: Za Žiku Pavlovića mnogi nisu čuli, ali je on obeležio njihovo detinjstvo! (FOTO)

Nema te majke koja bar jednom u svom roditeljskom stažu svoje dete nije namazala čuvenom Pavlovićem mašću. Mnogi su se zapitali zašto baš nosi taj naziv i ko je bio taj Pavlović, a samo retki znaju da je u pitanju doktor rođen i odrastao u Ljigu koji je ovu “pomadu” prvi put pokazao javnosti pre više od sedam decenija, davne 1947. godine.

“Pedijatar Živorad Žika Pavlović lekar je postao 1931. godine, a specijalizirao četiri godine kasnije. Uoči Drugog svetskog rata seli se u Beograd i postaje rukovodilac Doma za nezbrinutu decu u Zvečanskoj i kao pedijatar lečio je nezbrinutu decu i ratnu siročad. Mnogo takve dece imalo je zbog loše higijene brojne rane, upale i oštećenja koje je doktor Pavlović želeo da sanira. Nakon dve godine eksperimentisanja sa različitim sastojcima, 1947. godine mast koja je i danas u upotrebi bez izmene originalne recepture ugledala je svetlost dana”, rekla je za RINU Andrijana Srećković, novinarka iz Ljiga.

NEZAMENJIVA VEĆ SEDAM DECENIJA: Pavlovića mast

Mast je propisivana za lečenje pelenskog osipa i zaštitu i lečenje dečije kože a zbog njene delotvornosti roditelji su ga do 1970. godine dobijali besplatno, da bi ga potom apoteke naplaćivale. „Pavlovićeva mast“ bila je rasprostranjena u celoj tadašnjoj Jugoslaviji i šire.

“Tajna njene efikasnosti i popularnosti leži u tome da za 74 godine od kako je u u potrebi nije izazvala ni jednu alergijsku reakciju ili kontraindikaciju. Između ostalog sadrži: cink oksid, lanolin, talk, vazelin, parafinsko ulje, vodu gorkog badema, rastvor borne kiseline i destilovanu vodu u različitim razmerama”, kaže Andrijana.

https://www.facebook.com/serbiantimes/posts/785431712111842

Za svog života dr Žika Pavlović nije zaštitio svoju recepturu. Potražnja za ovim dečijim „lekom“ dovela je do toga da su mnoge apoteke i manufakture pokušale da naprave „svoju“ Pavlovićevu mast što je dosta uticalo na efikasnost i kvalitet a samim tim i na konačan rezultat.

Кrajem 1997. godine takvo stanje na tržištu podstaklo je dr Vojislava Pavlovića, sina dr Žike da zaštiti očevu recepturu i započne proizvodnju Originalne Pavlovićeve masti.

OČEVIM STOPAMA: Dr Vojislav Pavlović

Danas se pored Srbije „Pavlovićeva mast“ distribuira u još deset zemalja i na godišnjem nivou proizvede preko 1.580.000 komada.

U ulici Vojvode Mišića 55 i danas se nalazi kuća u kojoj je odrastao dr Žika Pavlović, a po ovom velikanu i jedna ulica u Ljigu od 1991. godine nosi naziv.

U DOKTOROVU ČAST: Ulica u Ljigu dobila ime po Dr. Žiki Pavloviću

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

https://www.instagram.com/p/CO2lFEKKFlP/?utm_source=ig_web_copy_link

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE

BRITANSKI NOVINAR OPISAO NOLETOV PUT DO VRHA: "Diskvalifikovan, zabranjen, deportovan" i na kraju najbolji!
SRBIN KOJI RADI ZA FBI OTKRIVA KAKO IZGLEDA NJEGOV ŽIVOT: Ne spava po 9 dana, govori 10 jezika i pravi je genije!
MILVOKI PROSLAVIO SVETOG SAVU: Patrijarh Porfirije poručio roditeljima: "Ne učite decu samo da budu Srbi..." (FOTO+VIDEO)
KOLUMNA, KOVAČEVIĆ: Đokovićev put kojim se ređe ide, popločan očevim glupostima, našim kompleksima i svetskom zaverom
"BOŽJA PRAVDA PRED OČIMA BILA GEJTSA": Čuveni španski pisac tekstom podigao spomenik Đokoviću!
PATRIJARH STIGAO U ČIKAGO, DOČEKALA GA DECA I PESMA: "Najveće moje zadovoljstvo je susret sa braćom i sestrama, susret sa ljudima"
IVANIŠEVIĆ OTVORIO DUŠU: Nole može da urla i da me psuje, ali mora da pobeđuje, i ja sam bio lud!
PREDRAG SVE ODUŠEVIO DUHOVITIM PESMAMA: Mladi Trebinjac piše poeziju, svira gusle, jaše konje i poručuje: U selu je spas! (VIDEO)