Connect with us

Srbija

PEDIJATAR IZ LJIGA TVORAC ČUVENE MASTI: Za Žiku Pavlovića mnogi nisu čuli, ali je on obeležio njihovo detinjstvo! (FOTO)

Published

on

Nema te majke koja bar jednom u svom roditeljskom stažu svoje dete nije namazala čuvenom Pavlovićem mašću. Mnogi su se zapitali zašto baš nosi taj naziv i ko je bio taj Pavlović, a samo retki znaju da je u pitanju doktor rođen i odrastao u Ljigu koji je ovu “pomadu” prvi put pokazao javnosti pre više od sedam decenija, davne 1947. godine.

“Pedijatar Živorad Žika Pavlović lekar je postao 1931. godine, a specijalizirao četiri godine kasnije. Uoči Drugog svetskog rata seli se u Beograd i postaje rukovodilac Doma za nezbrinutu decu u Zvečanskoj i kao pedijatar lečio je nezbrinutu decu i ratnu siročad. Mnogo takve dece imalo je zbog loše higijene brojne rane, upale i oštećenja koje je doktor Pavlović želeo da sanira. Nakon dve godine eksperimentisanja sa različitim sastojcima, 1947. godine mast koja je i danas u upotrebi bez izmene originalne recepture ugledala je svetlost dana”, rekla je za RINU Andrijana Srećković, novinarka iz Ljiga.

NEZAMENJIVA VEĆ SEDAM DECENIJA: Pavlovića mast

Mast je propisivana za lečenje pelenskog osipa i zaštitu i lečenje dečije kože a zbog njene delotvornosti roditelji su ga do 1970. godine dobijali besplatno, da bi ga potom apoteke naplaćivale. „Pavlovićeva mast“ bila je rasprostranjena u celoj tadašnjoj Jugoslaviji i šire.

“Tajna njene efikasnosti i popularnosti leži u tome da za 74 godine od kako je u u potrebi nije izazvala ni jednu alergijsku reakciju ili kontraindikaciju. Između ostalog sadrži: cink oksid, lanolin, talk, vazelin, parafinsko ulje, vodu gorkog badema, rastvor borne kiseline i destilovanu vodu u različitim razmerama”, kaže Andrijana.

Podno Divčibara u selu Paštrić kod Mionice priroda je sama ocrtala pravi dragulj, koji mami brojne naučnike i istoričare, a evo i zašto!

Posted by Serbian Times on Friday, May 14, 2021

Za svog života dr Žika Pavlović nije zaštitio svoju recepturu. Potražnja za ovim dečijim „lekom“ dovela je do toga da su mnoge apoteke i manufakture pokušale da naprave „svoju“ Pavlovićevu mast što je dosta uticalo na efikasnost i kvalitet a samim tim i na konačan rezultat.

Кrajem 1997. godine takvo stanje na tržištu podstaklo je dr Vojislava Pavlovića, sina dr Žike da zaštiti očevu recepturu i započne proizvodnju Originalne Pavlovićeve masti.

OČEVIM STOPAMA: Dr Vojislav Pavlović

Danas se pored Srbije „Pavlovićeva mast“ distribuira u još deset zemalja i na godišnjem nivou proizvede preko 1.580.000 komada.

U ulici Vojvode Mišića 55 i danas se nalazi kuća u kojoj je odrastao dr Žika Pavlović, a po ovom velikanu i jedna ulica u Ljigu od 1991. godine nosi naziv.

U DOKTOROVU ČAST: Ulica u Ljigu dobila ime po Dr. Žiki Pavloviću

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RINA
Foto: RINA

Advertisement