Chicago
10°
Cloudy
7:00 am5:07 pm CST
Feels like: 10°F
Wind: 2mph WNW
Humidity: 38%
Pressure: 30.63"Hg
UV index: 0
SatSunMon
39/34°F
37/27°F
43/39°F

Published 2 years ago

By admin

POČAST JASENOVAČKIM MUČENICIMA: U Donjoj Gradini pomen žrtvama genocida u NDH! (FOTO)

U Spomen-području Donja Gradina obeležen je pomen srpskim, jevrejskim i romskim žrtvama ubijenim u sistemu jasenovačkih koncentracionih logora u Drugom svetskom ratu. Nakon intoniranja himni Srbije i RS, na grobnom mestu “Hrastovi” parastos srpskim žrtvama služili su sveštenici Srpske pravoslavne crkve, a upućene su jevrejska i romska molitva.

Zvaničnici su zatim položili vence na grobnom polju “Topole”. Venac su, sa predsednikom Vučićem položili ministri u Vladi Srbije Darija Kisić Tepavčević i Aleksandar Vulin. Osim zvaničnika Srbije, vence su položili i predsedavajući i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i predsednica Srpske Željka Cvijanović.

Ceremonije povodom Dana sećanja na žrtve ustaškog zločina u koncentracionom logoru Јasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini počele su jutros služenjem liturgije u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Kozarskoj Dubici.

U Donjoj Gradini prisustvovali su delegacija Srbije, sa predsedniom Aleksandrom Vučićem na čelu, srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i najviši zvaničnici Republike Srpske, predstavnici Vlade Republike Srpske, kao i predstavnici RS u zajedničkim institucijama BiH.

Prisustvovali su i predstavnici diplomatskog kora, ambasadori Rusije i Velike Britanije u BiH Igor Kalabuhov i Metju Fild, predstavnik ambasade SAD u BiH, potomci žrtava, nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, kao i preživeli jasenovački logoraši.

Zbog epidemioloških mera, komemorativnom skupu u Donjoj Gradini prisustvuje neuporedivo manje gradjana nego prethodnih godina.

Logor Donja Gradina oformljen je 1942. godine u sistemu ustaškog logora Jasenovac, a bio je aktivan sve do završetka Drugog svetskog rata 1945. godine i sloma NDH.

Prostirao se na 116 hektara, sa skoro 65.000 kvadratnih metara masovnih grobnica, a u njemu je, ubijeno 360.000 ljudi, uglavnom Srba.

Ukupno, procenjuje se da je bilo oko 700.000 žrtava ustaškog genocida nad Srbima u koncentracionom logoru Jasenovac, čije je najveće stratište bila upravo Donja Gradina.

https://www.instagram.com/p/COmyUcepHqh/?utm_source=ig_web_copy_link

Dodik: U jasenovačkim logorima u vreme NDH-a počinjen je genocid

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Donjoj Gradini da je u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj u Drugom svetskom ratu počinjen genocid, ali da zločin u jasenovačkim logorima nikada nije verifikovan kao genocid.

“Zato naše žrtve ne smeju biti zaboravljene. Јasenovac je strašno mesto zločina koje je počinila NDH”, rekao je Dodik u obraćanju u Spomen-području Donja Gradina, povodom Dana sećanja na jasenovačke žrtve.

Navodeći da je država sinonim za slobodu srpskog naroda, on je ponovio da ne veruje u BiH, jer kako je ocenio, ona Srbima ne daje sigurnost.

“Ne mrzim nikoga, a volim Republiku Srpsku, Srbiju i svoj narod. Želimo da živimo u miru i ne dirajte nam Srpsku koja je sinonim naše slobode”, istakao je Dodik.

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je godišnjica sećanja na jasenovačke žrtve nesumnjivo jedna od najznačajnijih u “teškoj, suviše stradalničkoj, ali i herojskoj istoriji srpskog naroda”.

“I ove godine Dan sećanja na žrtve jasenovačkog genocida obeležavamo zajedno sa rukovodstvom Srbije, ujedinjeni bolom, ali i trajnom obavezom da od zaborava sačuvamo i ovo strašno mesto i nedužne žrtve koje su ovde ubijane na najbrutalniji i najsvirepiji način”, naglasila je Cvijanović.

https://www.instagram.com/p/COm6R1KpBpH/?utm_source=ig_web_copy_link

Vučić: Da se Jesenovac ne zaboravi i da se nikad ne ponovi

„Izgubili smo živote, imanja, ali sećanja, jedinu prepreku novim zločimima više nikad ne smemo da izgubimo“, rekao je Vučić, na ceremoniji povodom Dana sećanja na žrtve ustaškog zločina u koncentracionom logoru Jasenovac.

On je rekao da su Srbi nacija koja je najviše stradala na tim prostorima „što neće niko priznati ni u Evropi, svetu i regionu“ i da su u tome „uzalud brojevi i činjenice“.

„Mi“, dodao je Vučić, „osuđujemo i zločine koji su činjeni u naše ime, što nas razlikuje od licemera, u tome je naša snaga“.

Kako je još rekao, „Srbija zna da svu veličinu mora da pronađe u svom, a ne tudjim dvorištima i da su joj potrebne komšije i da je ona potrebna njima, da su rad i saradnja jedini odgovor koji donosi život svima“.

Vučić je naglasio da na prvom mestu mora zapamtiti da je mir najvažniji za srpski narod.

„Pod dva, srpski narod u celini mora da bude deo međunarodne zajednice, nikad sebi više da dozvolimo da budemo izolovani. Pod tri, nema sumnje da je međunarodno javno pravo odavno sahranjemo, da pravde u međunarodnim odnosima nema, da licemerje i dvostruki sandardi vladaju i upravljaju politikama velikih sila i to kažem ovde u lice njihovim predstavnicima“, naglasio je Vučić.

On je rekao da srpski narod ne sme da pristane na ćutanje koje bi prouzrokovalo nove Jasenovce.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

https://www.instagram.com/p/COkHhkyqlzT/?utm_source=ig_web_copy_link

Izvor: Agencije
Foto: Printscreen Twitter @buducnostsrbijeav

YOU MAY LIKE

BRITANSKI NOVINAR OPISAO NOLETOV PUT DO VRHA: "Diskvalifikovan, zabranjen, deportovan" i na kraju najbolji!
SRBIN KOJI RADI ZA FBI OTKRIVA KAKO IZGLEDA NJEGOV ŽIVOT: Ne spava po 9 dana, govori 10 jezika i pravi je genije!
MILVOKI PROSLAVIO SVETOG SAVU: Patrijarh Porfirije poručio roditeljima: "Ne učite decu samo da budu Srbi..." (FOTO+VIDEO)
KOLUMNA, KOVAČEVIĆ: Đokovićev put kojim se ređe ide, popločan očevim glupostima, našim kompleksima i svetskom zaverom
"BOŽJA PRAVDA PRED OČIMA BILA GEJTSA": Čuveni španski pisac tekstom podigao spomenik Đokoviću!
PATRIJARH STIGAO U ČIKAGO, DOČEKALA GA DECA I PESMA: "Najveće moje zadovoljstvo je susret sa braćom i sestrama, susret sa ljudima"
IVANIŠEVIĆ OTVORIO DUŠU: Nole može da urla i da me psuje, ali mora da pobeđuje, i ja sam bio lud!
PREDRAG SVE ODUŠEVIO DUHOVITIM PESMAMA: Mladi Trebinjac piše poeziju, svira gusle, jaše konje i poručuje: U selu je spas! (VIDEO)