Connect with us

Srbija

PETER HANDKE DOLAZI U SRBIJU: Kusturica dovodi slavnog nobelovca i prijatelja Srba!

Published

on

Nobelovac Peter Handke izjavio je da bi, ako okolnosti dozvole, voleo da dođe u Srbiju u novembru ili decembru, kao i da će mu u pripremi puta i organizaciji dolaska pomoći njegov veliki prijatelj Emir Kusturica.

“Emir Kusturica će se za to pobrinuti”, rekao je Handke, koji, kako pišu Večernje novosti dane pandemije virusa korona provodi na svom posedu u Šavilu, kod Pariza.

U tekstu se podseća da je Kusturica u vreme kada je Handke dobio Nobelovu nagradu u glavnom gradu Švedske bio neprestano uz njega i pružao mu podršku i kada je bilo velikih pritisaka.

Kusturica je Handkeu pružao podršku i kada su organizovani protesti i čak stizali unapred na neuspeh osuđeni pozivi da poklekne u opredeljenju da ostane samostalan u sopstvenim pogledima na svet.

Tada je Handke na ove jalove pokušaje odgovorio na samo njemu svojstven način, efektno poentirajući skaskom o poljima jagoda, pišu Večernje novosti.

Nobelova nagrada za književnost austrijskom piscu Peteru Handkeu uručena je u decembru prošle godine u Stokholmu, a na poziv Handkea, dodeli je prisustvovao i njegov dugogodišnji prijatelj Emir Kusturica.

Odluka Švedske akademije da Nobelovu nagradu za književnost dodeli Handkeu naišla je na kritike dela javnosti na Zapadu i Balkanu zbog navodne podrške koju je austrijski pisac pružao bivšem predsedniku SR Јugoslavije Slobodanu Miloševiću tokom oružanih sukoba u bivšoj Јugoslaviji devedesetih godina prošlog veka.

Peter Handke je inostrani član Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske od 2008. i Srpske akademije nauka i umetnosti od 2012. godine.

Handke je 1996. godine napisao esej “Pravda za Srbiju”. U međuvremenu, on je doveo u sumnju takozvani genocid u Srebrenici, a za opsadu Sarajeva, za koju su optuženi Srbi, rekao je da su je inscenirali muslimani u BiH.

Izvor: RTRS
Foto: Printscreen YouTube / AgapeShow, Nobel Prize

Advertisement