Connect with us

Srbija

ZLATIBORSKI VITRAŽI OSVOJILI SVET: Velimirovi radovi krase palate i dvorce od Amerike do Rusije (FOTO)

Published

on

U radionici u zlatiborskom selu Tripkova, Velimir Tošanić zajedno sa kćerkom Anom stvara prava remek dela i to na staklu. Pre tri decenije u Nemačkoj je naučio ovaj, kako ga naziva, umetnički zanat i od tada počinje magija. Jedan je od retkih u Srbiji koji se bavi tifani tehnikom, koja je krajem 19. veka nastala u Americi.

„To je jedna od najzahtevnijih tehnika kad je u pitanju rad na staklu. Ono se kupuje u tablama i posle od njega pravite šta god poželite. Staklo se obrađivalo još pre hiljadu godina, ali na jako primitivne načine. Jedan od članova poznate američke porodice, Adam Tifani u taj pravac je doneo promenu, jer je umesto olovnog profila počeo da upotrebljava bakar i kalaj. Ono što je prilikom obrade, na ovaj način neophodno, jesu preciznost, strpljivost, ali i umetnički dar. Svaki delić mora ručno da se obradi i tek onda da se sklopi u celinu“, kaže Velimir za RINU.

Ovaj Zlatiborac od stakla može da napravi bilo šta – lampu, luster, ukrasne predmete, šarene prozore i vitraže ogromnih veličina. Osim tifani tehnike, naučio je kako da svoje radove išara peskom, ali i princip fuzionisanja, kada se staklo peče u peći da bi dobilo određeni, željeni oblik.

Кada je početkom devedestih počinjao ovim da se bavi, doživljavao je to kao hobi, međutim vrlo brzo je preraslo u ozbiljan porodičan biznis, a njegovi radovi obišli su svet.

„U doba velike inflacije moja mesečna plata je bila tri marke, a ja sam baš tada pogodio posao u Peći za 15.000 maraka i to je presudilo da ozbiljnije pristupim ovom poslu i da on postane moj izvor prihoda. Dobar glas daleko se čuje, pa su porudžbine stizale sa svih strana. Najlepši i najveći vitraži urađeni su tamo gde nismo imali dozvolu da snimamo, a to je kuća Slobodana Miloševića u Požarevcu, kao i vile na Dedinju, čiju su vlasnici javnosti nepoznati ljudi“, kaže ovaj zanatlija sa Zlatibira.

Zahvaljujući ovom umetniku, ime sela Tripkova postalo je poznato mnogima širom sveta. Osim što je radio vitraže za srpske državnike, Velimirova dela krase vile u Rusiji, dvorce na obali Baltičkog mora, prešla su okean i stigla čak do velelepnih građevina u Americi.

„Кod nas je dolazio i vladika Britansko-skandinavski i sve prozore za jednu drvenu crkvu naručio ovde. Radili smo na tome nekoliko meseci i uskoro sve to šaljemo tamo. I dalje radimo po porudžbini, a posla uvek ima dosta. Pre nekoliko godina radili smo vitraže za jedan dvorac u Sankt Petersburgu, koji je kasnije pretvoren u hotel ,a u kojem vrlo često odseda njihov predsednik Vladimir Putin i tu prima goste“, priseća se Velimir.

Radionicu ovog maštovitog zantlije često posećuju brojni umetnici, slikari i vajari, a studenti iz Novog Sada tu su pripremali i svoje diplomske radove. Željan da svoje znanje prenese i drugima, Velimir organizuje i radionice, na kojima se uči obrađivanje stakla tifani i drugim tehnikama. Iako su njegova dela obišla brojne prestonice i državničke palate, Velimir je kao pravi lokalpatriota najviše ponosan na vitraže koje je uradio za Gradsku kuću u Užicu i zgradu opštine u Čajetini.

Izvor: RINA
Foto: RINA

Advertisement