Connect with us

Amerika

DŽORDŽ I AMAL KLUNI PODRŽALI SRPSKOG UZBUNJIVAČA: Pratićemo suđenje Aleksandru Obradoviću!

Published

on

„Svesni smo istrage koja se vodi u slučaju Aleksandra Obradovića i možemo u budućnosti da zatražimo praćenje suđenja ukoliko bude podignuta optužnica“, navela je u pisanom odgovoru Glasu Amerike Kluni fondacija za pravdu (Clooney Foundation for Justice), koja se bavi zaštitom i sprečavanjem zloupotreba ljudskih prava, a predvode je pravna zastupnica Amal Kluni i njen suprug – holivudska glumačka zvezda Džordž Kluni.

“TrialWatch, (posebna inicijativa Kluni fondacije za pravdu osnovana za posmatranje sudskih procesa širom sveta, prim.nov), prati suđenja novinarima, ženama, LGBTQ osobama, zaštitnicima ljudskih prava i podržava one koji su nepravedno pritvoreni. To podrazumeva slanje posmatrača u svrhe praćenja sudskog procesa na osnovu čijeg izveštaja se procenjuje pravičnost suđenja i obezbeđuje podrška ukoliko se utvrde nepravilnosti“, precizirano je u odgovoru Kluni fondacije za pravdu na pitanja Glasa Amerike zašto je pomoć ponuđena i šta bi mogao biti očekivani ishod njenog angažovanja.

Kluni fondacija za pravdu od svog osnivanja 2016. posmatra ili je posmatrala više desetina sudskih procesa širom sveta – suđenje Hadžar Rajsuni (Hajjar Raissouni) opozicionoj marokanskoj novinarki optuženoj za navodne zločine među kojima su abortus i vanbračni seksualni odnosi, Marini Zolotovoj – urednici beloruskog nezavisnog portala Tut, po optužbama za sajber kriminal počinjen iz nehata, ili pak Kansu Piskinu (Cansu Piskin), turskom reporteru gonjenom po optužbama za terorizam.

Aleksandar Obradović / Printscreen Facebook Watch / Glas Amerike

Aleksandar Obradović uhapšen je septembra 2019. godine na svom radnom mestu, u fabrici namenske industrije “Krušik” u Valjevu, pod sumnjom da je počinio krivično delo odavanje poslovne tajne.

Obradović je novinarima dostavio dokumentaciju iz koje se vidi da je firma GIM, koju je zastupao Branko Stefanović – otac ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića, po povlašćenim cenama kupovala oružje iz “Krušika”.

Za to krivično delo Aleksandru Obradoviću pretila je zatvorska kazna od dve do deset godina.

Obradović je tri nedelje proveo u Centralnom zatvoru u Beogradu, a dva meseca u kućnom pritvoru. Posle pritiska javnosti pušten je na slobodu krajem decembra 2019. Optužnica protiv Aleksandra Obradovića još nije podignuta, a njegov pravni zastupnik Vladimir Gajić u međuvremenu je podneo Apelacionom tužilaštvu u Beogradu prigovor zbog nepravilnosti i nezakonitog rada Tužilaštva za Visokotehnološki kriminal i zatražio da se ukine oznaka tajne sa predmeta u postupku protiv uzbunjivača iz Krušika.

Takođe, Gajić je u petak objavio da ga je nedavno kontaktirala Kluni fondacija koja, kako je rekao, želi da pomogne uzbunjivaču iz „Krušika“ Aleksandru Obradoviću.

Aleksandru Obradoviću je početkom oktobra uručeno priznanje „Hrabri glas“, koje nevladina organizacija Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) dodeljuje za građansku hrabrost i aktivizam.

Crta je priznanje “Hrabri glas” ustanovila 2018. godine, kako bi pružila podršku ličnostima i organizacijama koje ne odustaju i koje se hrabrim glasom bore za prava građana. Dosadašnji dobitnici priznanja su Marija Lukić iz Brusa i inicijativa “Ne damo niški aerodrom”.

Izvor: Glas Amerike
Foto: Printscreen YouTube / Nicki Swift

Advertisement