Connect with us

Amerika

ODRŽANA LITIJA U ČIKAGU: Najmlađa u koloni mala Anisija (3 meseca), šestoro malih Tešića prepešačilo 10 kilometara (FOTO, VIDEO)

Published

on

Jutros je u Čikagu održana litija od manastira Nova Gračanica do manastira Svetog Save, a sve u čast Svetog Mardarija libertivilskog, čiju slavu danas obeležavamo.

Oko 350 vernika okupilo se u zoru u manastiru Nova Gračanica, odakle ih je na put dug deset kilometara poveo iguman Serafim Baltić.

IGUMAN NA ČELU KOLONE: Otac Serafim poveo litije ispred manastira Nova Gračanica

U koloni koja se protegla putem kroz Lejk kaunti, nadomak Čikaga, jedni do drugih, išli su mladi i stari, noseći u rukama ikone kućnih svetaca i horski pojući duhovne pesme.

Posle dva i po sata hoda glavnica kolone ušetala je na kapiju manastira Svetog Save, gde ih je dočekao drugi Serafim, iguman svetinje u kojoj su se upokojila čak dva srpska sveca, Sveti Mardarije i Sveti Nikolaj Velimirović.

Nakon molitve svetom Mardariju, koju je otac Serafim Baltić očitao prisutnim vernicima, ispred manastirske crkve se otegao dugačak red onih koji su želeli da se poklone i dalje čudesno dobro očuvanim moštima svetog Mardarija Uskokovića, prvog srpskog vladike sa ove strane Atlantskog okeana.

U masi hodočasnika našli smo i porodicu Tešić, koja je na litije pošla u punom sastavu, majka Neda i otac Nemanja sa sobom su poveli svih šestoro malih Tešića, koji su bez problema izdržali naporne litije.

Ispred crkve u Libertivilu zetekli smo i mladu majku Milicu Veljković, koja je prepešačila 10 kilometara Leskovac sa svoja dva mladunca, tromesečnom Anisijom i trogodišnjim Tihomirom, inače nmajmlađim učesnicima litije.

– Nismo se umorili. Malo u kolicima, malo u naručju i stigli smo, slava Bogu. Suprug čeka u redu da celiva mošti, kad se on vrati onda idem ja, na smenu, tako moramo. Parohijani smo crkve Sveti Nikola u Brukfildu i redovni smo na službama u našem hramu, a odazivamo se i na događaje koje organizuje naša Eparhija, poput ovih litija, ističe Milica.

Posle celivanja moštiju usledila je liturgija na otvorenom, da bi zatim bilo nastavljeno druženje u paviljonu gde su učesnici litije imali priliku da se okrepe i prezalogaje.

U SLAVU PRVOG SRPSKOG VLADIKE U AMERICI: Oko 350 vernika hodalo u litiji na dan i slavu svetog Mardarija Uskokovića, da bi na posletku celivalo mošti u crkvi libertivilskoj

Valja istaći da je litijaše celom rutom pratila medicinska ekipa, koja na svu sreću nije imala razloga da interveniše. Za one koji su svoja vozila ostavili na startnoj tački litija, u manastiru Nova Gračanica, bio je organizovan autobus koji ih je prebacivao nazad, da pokupe svoja vozila.

Tekst/Foto: Antonije Kovačević

Advertisement