Connect with us

Srbija

POBEGAO IZ GRADA U DEDOVINU: Kako je Dušan pretvorio staru brvnaricu u vrhunski atelje (FOTO)

Published

on

On danas živi svoj san, ali na dedovini – daleko od gradske buke i vreve. Odlučan da nađe svoj mir, Dušan Milošević (49) po zanimanju fotograf sa sinovima Lazarem i Danilom za vreme pandemije u čačanskom selu Prislonica preuređuje brvnaru koju je nasledio od svojih predaka. Ali, to radi na sasvim neibičajen način. On spaja staro sa novim, prošlost sa modernim tehnologijama.

“Imam ideju da u maloj kućici od 40 kvadrata napravim dva ambijenta, jedan koji će podsećati na prošlost naših predaka i toplinu doma. Pločice smo zamenili patosom, jednim smederevcem na drva na kom će se kuvati džem, ajvar i stari krevet na kom su se odmarali moji preci posledljih 100 godina, a kada prekoračite prag ućićete u moderan ambijent sačinjen od rezidencijalnog komada nameštaja, računara i slika današnjice na zidu, koji sam nazvao “gora blaženstva”, kazao je Dužan Milošević za RINU, idejni tvorac ovog zdanja na proplanku sela.

Ono što je nateralo čačanskog fotografa da vreme provodi baš tu jeste što je kuća na najlešnjem delu imanja, osvetljena sa svih strana i pogledom na planinske lepotice Ovčar i Кablar. I kao takva predstavljaće idealan atelje za fotografisanje, pa će ovde oštrim objektivom biti zabeležena sva lepota, koju ovde Bog nije štedeo.

“Mislim da svetlost daje čar doma, i gledajući kako se probija kroz prozore kuće, uvideo sam da se te nijanse mogu pretočiti u fotografiju. Srušio sam zidove koji su bili pregrada u prostoru kako bih imao i jutri i u sutonu osvetljenu prostoriju, u kojoj se i zavisnosti od doba dana kada prelivaju zidovi raznim pejzažnim bojama, što mi omogućuje i leti i zimi da boravim na očevini”, rekao je Milošević.

Milošević smatra da nema tačke na planeti koja te može ispuniti kao mesto odakle su ti koreni, i da je blagoslov vratiti se na mesto odakle su potekli pradeda, deda i otac. Ideja koja je započeta ne treba da ima rok završetka, već da to bude priča koja će se iznova nastavljati kroz nove ideje, koje će se takođe prenositi sa kolena na koleno.

Izvor: RINA
Foto: RINA

Advertisement