Connect with us

Amerika

NOVE RESTRIKTIVNE MERE U ČIKAGU: Zabranjen rad barovima i restoranima bez bašte!

Published

on

Nove restriktivne mere guvernera Prickera protiv Koronavirusa u Čikagu propisuju zabranu boravka u zatvorenom prostoru restorana i barova! Gradonačelnica Čikaga Lori Lajtfut protivi se jednostranom potezu guvernera…

Od danas je u Čikagu zabranjen boravak u restoranima sa zatvorenim prostorom, a svi barovi i restorani se zatvaraju do 23 sata!

Pooštren mere u borbi protiv Kovida-19 do sada su bila na snazi u prigradskom okrugu Kuk, a sada stupaju na snagu i u Čikagu.

Vlasnici restorana i barova kažu da već jedva sastavljaju kraj s krajem i zabrinuti su da će nova ograničenja biti konačan udarac za njihovo tržište.

Čikaški restorani i barovi ponovo ukidaju boravak u zatvorenom, dok se otvoreni delovi moraju zatvoriti do 23 sata. Rezervacije će biti potrebne za svakog pojedinca. Guverner Dž. B. Pricker je najavio kojima se gradonačelnica Čikaga Lori Lajtfut usprotivila

Nekoliko sati nakon što je guverner Pricker objavio nove mere, gradonačelnica Lajtfut se usprotivila ukazujući na nedostatak komunikacije između dva odeljenja.

“Nastavićemo našu saradnju sa guvernerom i njegovim timom, ali to ne izgleda dobro. Ako ne uspemo da ga ubedimo da bi trebalo primeniti neke druge mere, onda će zaključavanje nažalost stupiti na snagu od petka”, rekla je Lajtfut, a prenosi PBS.

Prethodno su u sredu ograničenja stupila na snagu u prigradskom okrugu Kuk.

Guverner Pricker rekao je da je ublažavanje mera u Čikagu dovelo do sedam uzastopnih dana povećanog broja pacijenata, kao i broja pozitivno testiranih osoba.

Najviša zvaničnica javnog zdravstva u Čikagu je, čini se, predvidela nove mere i pre guvernerove najave.

“Ako guverner donese ovu odluku, mi ćemo je očigledno podržati”, rekla je dr Alison Arvadi ranije u utorak i dodala: “Brojevi koje smo videli ne daju mi razloga da mislim kako ovo nije neizbežno”.

Gradonačelnica Čikaga Lori Lajtfut odgovorila je na guvernerovu akciju pisanom izjavom:

“Кomunikacija je ključ za navigaciju kroz ovu krizu. Nastavićemo da se trudimo da se povežemo sa guvernerom i njegovim timom kako bismo bolje razumeli njihove metrike, kako bismo mogli da stvorimo ciljana rešenja i da se pozabavimo izazovima javnog zdravlja ovde u Čikagu i širom države. Guverner i ja smo saglasni da stanovnici moraju nositi maske i pratiti zdravstvene smernice grada i države kako bi preokrenuli ove zabrinjavajuće trendove, ali moramo ići u korak sa uvođenjem novih ograničenja. Čak i usred pandemije, pozivam stanovnike da nastave da pronalaze načine za podršku našim malim preduzećima i lokalnim zajednicama”.

Кao odgovor, portparol guvernera Prickera rekao je: “Nažalost, virus ne pravi izuzetke i bilo bi loše savetovati da se naprave izuzeci od pravila koja smo odredili kao najbolje za zaustavljanje širenja. Кao što je CDC primetio, barovi i restorani su glavna mesta rizika od prenosa. Nastavićemo da pružamo podršku preduzećima koja su teško pogođena našim grantovima od 630 miliona dolara”.

Odeljenje za javno zdravlje u Ilinoju saopštilo je da će nastaviti da prati brojke u Čikagu i ako se brojevi smanje, ograničenja mogu biti ublažena.

NOVE MERE NA SNAZI:

Barovi:
– Nema usluge u zatvorenom
– Sve usluge van bara zatvaraju se u 23:00.
– Svi radnici lokala treba da sede za spoljnim stolovima
– Nema naručivanja, sedenja ili okupljanja za šankom (barske stolice treba ukloniti)
– Stolovi bi trebalo da su međusobno udaljeni oko 2 metra
– Nema stajanja ili okupljanja u zatvorenom ili na otvorenom dok se čeka sto ili izlazi
– Nema plesanja ili stajanja u zatvorenom
– Rezervacije potrebne za svaku stranku
– Nema sedenja više društava za jednim stolom

Restorani:
– Nema ručavanja i služenja pića u zatvorenom
– Sve bašte restorana zatvaraju se u 23:00.
– Stolovi bi trebalo da su međusobno udaljeni oko 2 metra
– Nema stajanja ili okupljanja u zatvorenom ili na otvorenom dok se čeka sto ili izlazi
– Rezervacije potrebne za svaku stranku
– Nema sedenja više društava za jednim stolom

Sastanci, društveni događaji, okupljanja:
– Ograničeno na manje od 25 gostiju ili 25 procenata ukupnog kapaciteta sobe
– Nema parti-buseva
– Igre i kazina zatvaraju se u 23:00, ograničeni su na 25 posto kapaciteta i prate restrikcije za barove i restorane, ako je primenljivo

Izvor: ABC7 Chicago
Foto: Printscreen YouTube / ABC7 Chicago

Advertisement