Connect with us

Amerika

NOVE MERE U ILINOJU: Guverner Pricker zatvorio muzeje, pozorišta i kazina!

Published

on

Usled kontinuiranog rasta broja zaraženih od kovida 19, guverner Ilinoja Dž. B. Pricker najavio je da će od petka, 20. novembra, u ovoj saveznoj državi privremeno biti zatvoreni muzeji i bioskopi, kao i da se uvode nova ograničenja na rad maloprodajnih objekata.

Povratak merama trećeg nivoa, koje propisuje plan za obuzdavanje zaraze u saveznoj državi Ilinoj, zatvoreni rekreativni centri poput bioskopa, umetničkih centara, muzeja, kazina i zabavnih centara moraju se privremeno zatvoriti. Maloprodajne aktivnosti, uključujući prehrambene prodavnice i apoteke, kao i usluge lične nege kao što su frizerski saloni, moraće da ograniče kapacitet na 25 odstno, umesto na dosadašnjih 50 procenata.

Fitnes centri moraju zahtevati rezervacije, zabraniti grupne časove fitnesa i zatvoriti svlačionice. Iako su mogućnosti za sprovođenje ograničene, propisi takođe uključuju nove preporuke za rad na daljinu i izbegavanje privatnih okupljanja u zatvorenom.

Iako su mere propisane nivoom 3 najstrože koje je država primenila još od proleća, vlasti i dalje nisu izdale naredbu za ostanak kod kuće, za koju je Pricker rekao da se “nada da će izbeći tokom narednih sedmica”.

Na primer, početkom proleća većini prodavnica, fitnes centara, frizerskih salona i drugih usluga uopšte nije bilo dozvoljeno da rade. Ljudima će sada takođe biti dozvoljeno da se okupljaju na otvorenom – iako u ograničenim kapacitetima – za sport, rekreaciju i druge aktivnosti.

Da se ​​država ne bi vratila u potpuni lockdown, Pricker je na konferenciji za novinare istakao da je od ključne važnosti da građani Ilinoja sami preduzimaju korake u cilju sprečavanja širenja virusa

“Nivo 3 svodi se na ovo: ako to ne morate da radite, nemojte”, rekao je Pricker, objašnjavajući da je važno ne okupljati se sa osobama izvan domaćinstva, posebno uoči praznika Dana zahvalnosti.

“Što više možemo sada da izbegnemo okupljanja, posebno u zatvorenom, sa ljudima s kojima već ne živimo, to je veća verovatnoća da ćemo decembarske praznike moći proslaviti sa manje rizika za svoje voljene i sebe”, rekao je Pricker i dodao: “Naše najbolje oružje u narednim nedeljama ste svi vi”.

Izvor: TimeOut
Foto: Pixabay

Advertisement