Connect with us

Amerika

MAJINA MAGIJA OSVAJA AMERIKU: Srpkinja otvorila Muzej iluzija, novu turističku atrakciju Čikaga (VIDEO)

Published

on

Maja Ateljević Buđevac direktni je krivac što su Balkanci u svega nekoliko godina 21. veka kupili i pročitali više knjiga nego u prethodnih 50 godina.

Kad je 2003. godine kao direktorka marketinga podgoričkih Vijesti započela akciju da se uz svaki primerak novina prodaje i po jedno vanvremensko delo svetske književnosti nije mogla ni da pretpostavi da će taj projekat zaživeti i oboriti rekorde u svim bivšim jugoslovenskim i još 20-tak zemalja Evrope, te da će knjiga ponovo postati moderna u meri u kojoj je bila u vreme pre telefona i kompjutera.

Konačan bilans – preko 50 miliona prodatih primeraka književnih naslova na deset svetskih jezika. Maja se tu nije zaustavila, već je nastavila sa izdavačkim poslom, koga je u potpunosti posvetila generacijama koje rastu, motivisana majčinskim instinktom i odrastanjem njene ćerke Marije, pa su deca u Srbiji na zabavan način i uz igru imala prilike da nauče mnoge važne i korisne stvari iz biografija velikih ličnosti i najvećih dečjih romana svih vremena.

Pre nekoliko dana Maju smo zatekli u Čikagu, gde je, zajedno sa grupom istomišljenika, otvorila Muzej Iluzija, najnoviju turističku atrakciju “vetrovitog grada” koja poslednjih dana privlači veliku pažnju američkih medija. Čarobni svet u kome deca milenijalci, verovali ili ne, na sat i kusur vremena stavljaju na hold svoje telefone, jer ono što pronalaze u njemu ne mogu da nađu na društvenim mrežama i Youtubu.

SRPKINJA ILUZIJAMA OSVAJA KONTINENT: Maja ispred Muzeja Iluzija u Čikagu

-Inspiracija da krenem u ovaj projekat je bila moja ćerka, koja me je uvek iznova molila da obilazimo beogradski Muzej Iluzija sve dok ga nije naučila napamet, kao svoj džep. Što je najbolje, i ja sam se na prvi pogled “zarazila” nečim što je bilo edukativno, a ujedno i veoma zabavno, tako da su u njemu komotno mogu da uživaju i deca i odrasli, sve generacije.

OD NJE JE SVE KRENULO: Prva se u Muzej iluzija zaljubila ćerka Marija, a zatim i majka Maja

U međuvremenu, iznenada i neočekivano, kako to obično biva, rodila se i ideja da se jedan ovakav projekat pokrene i u Čikagu, u gradu u kome je Maja pre toga boravila svega jedanput.

SVET MAŠTE: U kome uživaju svi od 7 do 77 godina

– Nikad nisam ni pomišljala da bi jednog dana mogla da imam neki biznis u Americi, ali kako je edukacija uvek bila visoko na skali mojih ličnih interesovanja, prihvatila sam priliku koja mi se pružila. Zajedno sa još desetoricom partnera, Amerikanaca, odlučila sam da otvorim Muzej Iluzija u Čikagu, a malo zatim i u Filadelfiji. Ovaj čikaški je imao premijeru u subotu 14.novembra, a svi smo bili srećni da je na otvaranju bilo puno sveta, koji je defilovao kroz Muzej ceo dan. Naravno, morali smo da se pridržavamo pandemijskih pravila, ali je i u takvim okolnostima sve proteklo sjajno, posetioci su bili svih nacija i generacija, a najčešće, naravno, roditelji sa decom.

Da reči Maje Ateljević Buđevac zaista stoje uverila se i ekipa Serbian Timesa, koja je provela nezaboravnih sat i po vremena uživajući i iščuđavajući se raznovrsnim čudesima koje Muzej nudi svojim posetiocima.

SVE JE MOGUĆE U SVETU ILUZIJA: Maja je kao pravi domaćin na sebe uzela i ulogu demonstratora

Svako ko uđe u čarobni svet iluzija dobija vodiča koji ga navigira od jedne do druge instalacije, otkrivajući fore i fazone koje mađioničari kriju kao zmija noge, a ovde vam ih serviraju na dlanu.

Naravno, pravilo je da prvo morate da napregnete vijuge i pokušate sami da otkrijete na kom principu iluzija funkcioniše. Pisac ovih redova ovom prilikom mora iskreno da prizna da je kod nekih eksponata morao prilično da napregne svoj mozak, poreklom iz Bosne.

NE PLAŠI SE IZAZOVA, NI KORONE: Maja sa jednim od “eksponata”

Pandemija korone, sada je to već jasno, biće najveći izazov da Majin muzej u Čikagu zaživi punim plućima, ali najave čikaških gradskih vlasti da će uskoro zatvoriti većinu biznisa nju ne obeshrabruju.

-Mislim da je ovo divan projekat pred kojim je budućnost, a svim ružnim stvarima jednom mora doći kraj, pa tako i ovoj bolesti. Zatrpani smo pozivima i narednih dana radićemo punom parom, a pored pojedinačnih poseta organizovaćemo i grupne, kao i dečje rođendane i proslave. Pozivam sve zainteresovane da nam se jave na telefon 312-722-6780 ili email chicago@museumofillusions.us, da nas obiđu sa svojim porodicama i decom. Neće se pokajati, poručuje Maja Ateljević Buđevac, sa kojom je srpska zajednica u Čikagu dobila još jednu uspešnu poslovnu ženu, koja se ne plaši izazova i hrabro prati svoj san.

Maja je i dokaz da se ništa u životu ne dešava slučajno. Za uspeh je, naravno, potrebno mnogo pozitivne energije, mašte, upornosti i malo sreće, ali neke stvari nam prosto pripadnu i po rođenju. U njenom slučaju to je ime.

Maja, za one koji ne znaju, na sanskritu znači “iluzija”, a tako se zove i indijska boginja iluzije.

Više o Muzeju iluzija u Čikagu možete naći OVDE.

Piše: Antonije Kovačević Foto: Ivana Milano/Privatna arhiva

Advertisement