Connect with us

Amerika

BLACK LIVES MATTER POSLALI PISMO BAJDENU I KAMALI: Želimo nešto zauzvrat za naše glasove!

Published

on

Patris Kulors, liderka fondacije Black Lives Matter Global Network nedavno je napisala pismo upućeno “novoizabranom predsedniku Džou Bajdenu i potpredsednici Кamali Haris” tražeći sastanak na kojem će razgovarati o očekivanjima i prioritetima ove organizacije.

Kulorsk, koja je suosnivač i izvršni direktor BLM-a, izjavila je da su članovi “odahnuli što se Trampova era bliži kraju”, dodajući: “Dok slavimo njegovu izbornu propast, takođe znamo da njegov politički izlazak ne osigurava kraj nepodnošljivih uslova sa kojima se susreću crnci u Americi”.

Pismo je napisano 7. novembra, na dan kada je nekoliko medija predviđalo pobedu demokratskog kandidata na predsedničkim izborima. Međutim, predsednik Donald Tramp nije priznao pobedu Bajdena, navodeći da je doščo do izborne prevare u nekoliko ključnih država. Vrhovni tužilac Vilijam Bar je u ponedeljak ovlastio Ministarstvo pravde da istraži neregularnosti glasanja pre nego što rezultati budu potvrđeni.

U ime BLM globalne mreže, napisala je Kulors:

“Bez snažne podrške crnaca, dobili bismo sasvim drugačiji izborni ishod. Ukratko, crnci su pobedili na ovim izborima. Zajedno sa organizacijama koje predvode crnci širom zemlje, Black Lives Matter je uložio velika sredstva u ove izbore. ‘Glasajte i organizujte’ postalo je naša krilatica, a napori za izbornu pravdu dosegli su više od 60 miliona birača. Želimo nešto zauzvrat za svoj glas.

Želimo da nas saslušaju i da naša agenda bude prioritet. Gajimo ova očekivanja ne samo zato što su Crnci najdosledniji i najpouzdaniji glasači Demokrata, već i zato što crnci zaista žive u krizi, u naciji koja je izgrađena na osnovu našeg potčinjavanja. Do ovog trenutka, Sjedinjene Države su odbijale da se direktno suoče sa načinom na koji obezvređuju crnce i uništavaju naše živote. Ovo se ne može nastaviti. Crnci ne mogu sebi priuštiti da žive pod malicioznom predsedništvom nalik Trampovom, niti kroz ravnodušnost vlade pod kontrolom Demokrata, koja odbija da se uhvati u koštac sa svojom najgrubljom i najprokletijom sramotom.

Kulors je poruku završila podsećanjem na prošlost Bajdena i Haris, koji su ranije podržavali oštru kaznenu politiku za koju u BLM smatraju da je doprinela masovnom zatvaranju crnaca. Tokom kampanje, Bajden je rekao da je pogrešio podržavši taj krivični zakon tokom mandata predsednika Bila Кlintona, koji je doveo do postavljanja više policajaca u crnačke četvrti i podsticanja države da grade više zatvora. U međuvremenu, Haris je obećala da će ispraviti rasno pristrasni politiku u sistemu krivičnog pravosuđa, uprkos tome što je 27 godina služila kao tužilac sprovodeći ove iste, oštre zakone.

„Najbolji način da ispravite greške iz prošlosti i radite na pravednijoj budućnosti za crnce – a time i svih ljudi – jeste da se uputite prema izvornim crnačkim organizacijama koje su decenijama angažovane na ovom poslu, sa nasledstvom koje seže do prvog dolaska porobljenih Afrikanaca”, napisala je Kulors.

Kako prenosi Associated Press, “mreža BLM sakupila je milione dolara od donacija“ koje su usledile nakon protesta izazvanih smrću Džordža Flojda, 46-godišnjeg crnca koji je preminuo 25. maja usled nasilnog policijskog privođenja u Mineapolisu. Kulors vodi fond koji vredi više od 12 miliona dolara, navode mediji. Povezani ogranci BLM-a mogu se prijaviti za bespovratna sredstva za unapređenje lokalnih napora, kao što je ukidanje finansija policijskih uprava.

Izvor: The Daily Wire
Foto: Printscreen YouTube / Joe Biden, Time

Advertisement