Connect with us

Amerika

NOVA GODINA, NOVI PROPISI: Evo koji zakoni sutra stupaju na snagu u Ilinoju!

Published

on

Početak Nove godine u SAD uvek donosi novi paket zakona koje ubuduće treba poštovati.

Obično postoje stotine novih zakona koji stupaju na snagu, poput 255 novih zakona 2020. Ali prolećno zakonodavno zasedanje naglo je prekinula pandemija koronavirusa i kao rezultat toga zakonodavci su doneli samo nekoliko novih zakona koji stupaju na snagu prvog januara.

Demokrate u Senatu Ilinoja nedavno su objavile listu novih koji pokrivaju različite oblasti, od novih mera bezbednosti na putevima, preko građanski orijentisanijeg i inkluzivnijeg programa javnih škola, pa do još jednog povećanja minimalne zarade.

Povećanje minimalne zarade (javni zakon 101-0001)

Minimalna zarada u Ilinoju će se povećati na 11 dolara na sat za standardne radnike, 6,60 na sat za nadničare i 8,50 na sat za radnike ispod starosti od 18 godina koji rade manje od 650 sati u kalendarskoj godini.

Od 1. januara 2020. godine, poslodavci su dužni da radnicima mlađim od 18 godina plaćaju punu minimalnu zaradu ako rade više od 650 sati u kalendarskoj godini.

Ograničenje troškova insulina (SB 0667)

Ovaj zakon čini Ilinoj drugom državom u SAD koja plaća nadoknade od 100 dolara za 30-dnevno snabdevanje insulinom, bez obzira na vrstu ili količinu insulina. Zakon se ne odnosi na insulin koji se daje pacijentima intravenozno.

Zakon takođe zahteva od državnog tužioca da istraži cene insulina na recept kako bi osigurao zaštitu potrošača.

Poverljivost adrese za žrtve seksualnog nasilja i vreba (HB 2818)

Кao dodatak državnom Zakonu o poverljivosti adresa za žrtve nasilja u porodici, HB 2818 omogućava žrtvama seksualnog zlostavljanja i vređanja, između ostalih krivičnih dela, da se prijave za program poverljivosti adresa tako da njihovi nasilnici ne mogu pronaći adresu.

Predlog zakona takođe preimenuje akt u Zakon o poverljivosti za žrtve porodičnog nasilja, seksualnog nasilja ili zakona o vređanju.

DNК uzorci za pronalazak nestalih osoba (HB 2708)

Amandman usvojen i odobren 2019. godine, a koji stupa na snagu 1. januara 2021. godine, HB2708 omogućava sprovođenju zakona da prikupljaju uzorke DNК od nestale osobe i članova porodice u vreme prijave nestale osobe i dodaje Nacionalni sistem za nestala i neidentifikovana lica kao partnerska laboratorija za obradu DNК u nastojanju da ih pronađe.

Zakon takođe nalaže odbacivanje uzoraka DNК od osobe ili članova porodice nakon što su locirani.

Grantovi za mala preduzeća za pomoć zbog pandemije (HB 357)

Mala preduzeća su doživela neviđeni udarac 2020. godine, jer je pandemija COVID-19 prvo dovela do strogog lockdown-a, a zatim drastično promenila način na koji trgovina može da funkcioniše, uz ograničenja kapaciteta i dodatne sigurnosne mere predostrožnosti.

Dok se savezna vlada prepirala oko nacionalne pomoći za pandemiju, Ilinoj je uspostavio hitne grantove za mala preduzeća i pomoć u vidu pozajmice. Državni program za prekid poslovanja raspodelio je milione dolara za pomoć u stabilizaciji malih preduzeća koja se bore ove godine.

Izvor: ABC7 Chicago
Foto: Pixabay

Advertisement