Connect with us

Srbija

STIŽE U SRBIJU: Najveći spomenik Stefanu Nemanji, visine 24 metra i težine 68 tona krasiće Savski trg (VIDEO)

Published

on

Iz Solnečnogorska, grada na oko 75 kilometara od Moskve gde se “kalio” spomenik velikom srpskom županu Stefanu Nemanji, krenula su prva četiri kamiona sa delovima skuplture ka Beogradu.

Ruski skulptor Aleksandar Rukavišnjikov završio je gotovo sav posao, ali se već deo i dalje nalazi u njegovom ateljeu i čeka svoj red da se iporuči.

Izrada najvećeg spomenika u Srbiji, visine 24 metara i težine 68 tona, bio je veliki izazov čak i za iskusnog Rukavišnjikova.

Skulptura jake čelična konstrukcije – oko tri metra biće pod zemljom, a 21 metar iznad zemlje.

– Lepo je što će on biti najveći spomenik u Srbiji, ali je mnogo važnije da bude najbolji i to ne samo u Srbiji, nego u svetu. Želeo bih da to bude jedan od simbola Beograda kao što je to Hram Svetog Save – ističe Rukavišnjikov.

On je istakao, piše Sputnjik, da “ako ne voliš svog heroja, ne možeš ga ni napraviti” i da je on Stefana Nemanju iskreno zavoleo.

Na izradi spomenika osnivaču srpske srednjovekovne države radilo se oko godinu i po dana i u tome je učestvovala cela brigada majstora – učenika i saradnika Rukavišnjikova – skoro 120 ljudi različitih profila.

Spomenik neće imati uobičajeni postament.

Figura Nemanje u carskoj odori iz njegovog vremena stajaće na napuklom vizantijskim šlemu, koji se na četiri kraka oslanja na zemlju i odakle se pomalja vladarsko žezlo. U tom donjem delu spomenika ima mnogo simbolike koja pokazuje kontinuitet srpske kulture koja se rodila iz vizantijske.

Prema rečima Rukavišnjikova, u postament će moći istovremeno da uđe oko 50 ljudi.

Da bi tako visoka skulptura bila stabilna, unutar nje će biti jaka čelična konstrukcija – oko tri metra biće pod zemljom, a 21 metar iznad zemlje.

Za oko tri nedelje put Beograda kreću još četiri kamiona sa delovima spomenika, a potom još dva.

Ako bude išlo sve po planu, radnici i montažeri iz Rusije trebalo bi da stignu u Beograd 10. avgusta, dok će im se za mesec i po, do dva, pridružiti i sam umetnik, koji će nadgledati postavljanje spomenika.

Izvor: Sputnjik
Foto: Printscreen / Sputnjik

Advertisement