Connect with us

Srbija

NIŠKI BLIZANCI GODINAMA OSVAJAJU OLIMPIJADE IZ ASTROFIZIKE: Bogdan i Novak nižu uspehe i medalje na međunarodnim takmičenjima

Published

on

“Fizika nas je osvojila još kao osnovce, kada smo i počeli da se takmičimo. Onda smo se u srednjoj školi sreli sa astronomijom i astrofizikom i rođena je “ljubav na prvi pogled”, kažu blizanci koji su zabeležili izvanredne rezultate na takmičenjima u Portugaliji, Argentini, Indiji, Indoneziji…

Blizanci Bogdan i Novak Stanojević, sada studenti u Beogradu, prvi su niški srednjoškolci koji su se takmičili na Međunarodnoj olimpijadi iz astronomije i fizike.

Oni su kao maturanti Gimnazije “Svetozar Marković” u Nišu dobili i stipendiju Fondacije “Sveta Petka” gradske opštine Medijana za uspehe koje su postigli na takmičenjima na kojima su predstavljali ne samo sebe, već i Gimnaziju, GO Medijanu, grad Niš, Srbiju.

Stipendija im je dodeljena prošle godine za narednu. Njihov uspeh vredan je svake pažnje, a znanje koje imaju, svake nagrade koju su osvojili. A bilo ih je na pretek, od osnovne do završatke srednje škole.

Osnovna vrlina Bogdana i Novaka je, kako kažu oni koji ih poznaju, to što veruju u sebe, ne predaju se, uvek pronalaze rešenje, suočavaju se i sa, na prvi pogled, nerešivim problemima.

Pre svakog takmičenja skromno obećaju da će pokušati da osvoje medalje, a onda se vrate okićeni njima.

Početkom ove godine nagradio ih je i ogranak SANU u Nišu.

Bogdan Stanojević dobio je nagradu za osvojenu srebrnu medalju na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike u Portugaliji, kao i bronzanu medalju na Međunarodnoj olimpijadi iz astronomije i astrofizike održanoj na Tajlandu. Nagrađen je i Novak koji je osvojio srebrnu medalju na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike u Portugaliji.

“Fizika nas je osvojila još kao osnovce, kada smo i počeli da se takmičimo“, kažu Novak i Bogdan.

Onda smo se u srednjoj školi sreli sa astronomijom i astrofizikom i rođena je “ljubav na prvi pogled”. Počeli smo da se takmičimo iz astronomije što je bilo malo teže, ali za nas izazovnije. Najveći problem sa kojim smo se sretali bila je literatura do koje smo teško dolazili, ali su nam u pomoć priskakali profesori sa PMF-a”, kažu braća Stanojević.

Braća Bogdan i Novak su 2014. godine na Međunarodnoj juniorskoj naučnoj olimpijadi u Argentini osvojili srebrno i bronzu. Ovo međunarodno takmičenje i uspeh koji su postigli na njemu otvorilo im je vrata svetske nauke.

Kada osvojimo medalje presrećni smo jer to odličan pokazatelj mesta na kome se nalazimo, opravdavamo i poverenje koje nam je ukazano, a posebno se ponosimo što smo na taj način promovisali i svoju zemlju

“Bilo je to takmičenje sa kojim je sve počelo, mada smo se takmičili i pre toga”, dodaju blizanci Stanojević.

U decembru 2016. su na Olimpijade iz astronomije i astrofizike u Indiji u Niš opet doneli srebrnu i bronzanu medalju. Talentovani blizanci iz Niša Novak i Bogdan Stanojević ponovo su briljirali i osvojili srebrne medalje na Međunarodnoj fizičkoj olimpijadi u Indoneziji 2017. godine, samo su neki od naslova koji su iz godine u godinu pratili mlade talente iz Niša.

“Nije lako takmičiti se na međunarodnim takmičenjima. Olimpijade okupljaju one najbolje među najboljima i uvek očekujemo da su i oni spremni kao i mi. Kada osvojimo medalje presrećni smo jer to odličan pokazatelj mesta na kome se nalazimo, opravdavamo i poverenje koje nam je ukazano, a posebno se ponosimo što smo na taj način promovisali i svoju zemlju”, priznaju vredni momci.

I tako iz godine u godinu, sa manjim ili većim preprekama, blizanci iz Niša, koje javnost zna kao zlatnu braću Stanojević, nižu uspeh za uspehom.

IZVOR: Niške vesti FOTO: Niške vesti

Advertisement