Connect with us

Srbija

NEKAD HRANA ZA SIROTINJU, DANAS SRPSKI BREND: Jedinstveni rolovani kajmak za koji se traži kašika više! (FOTO)

Published

on

Gornji Milanovac – Srpski kajmak, nadaleko čuven po svom ukusu, boji i mirisu nekada je bio sirotinjska hrana za vredne seljake, a danas pravi delikates i kulturno dobro naše zemlje. Na suvoborskim pašnjacima, kažu da je trava ukusnija nego na ostalim planinama, pa zato se ovdašnji domaćini ponose svojim stočnim fondom, ali i mlečnim proizvodima.

„Pre trideset godina kajmak sam starim opelom vozio na pijacu u Novom Sadu. Svi su znali kad dolazim i čekali su u redu za „beli mrs“ iz Šumadije. Tada su prozvodi iz ovog dela Srbije bili prava atrakcija i na pijacama u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. Nismo mogli da pomuzemo, koliko smo mogli da prodamo“, priča Miroslav Starčević iz sela Pranjani.

BELI MRS, SRPSKI BREND: Miroslav Starčević je pokrenuo biznis i modernizovao proizvodnju

Iako i dalje postoje, pijace više nisu jedino mesto na kom se prodaju domaći kajmak i sir, a porodica Starčević je modernizovala je proizvodnju i pokrenula svoj sopstveni biznis. Modernizacija nije izostala, pa tako iz njihove mlekare put do kupaca pronašao je jedinstven rolovani kajmak.

VREDNE RUKE SRPSKIH DOMAĆICA: Kajmak našao put od mlekare do kupaca

„Svi mahom koriste tradicionalno pakovanje kajmaka, ja sam odlučila da ovaj naš savijem u rolnu i to je bio pun pogodak. Rolovani kajmak je brend naše mlekare i tražen je kako kod nas, tako i u inostranstvu. Može da se filuje pršutom, šunkom, pečurkama, ali dovoljni su i samo vrući uštipci“, rekla je Olivera Starčević.

SVETSKI A NAŠ: Kvalitetno mleko garantuje dobar krajnji proizvod

Za ovaj mlečni proizvod pre svega potrebno je dobro mleko od kvalitetne krave, a onda potom i dobra domaćica koja će ujutru pokupiti kajmak sa sveže skuvanog domaćeg mleka.

Izvor: Rina Foto: Rina

Advertisement