Connect with us

Amerika

“NEĆU DA MOJA DECA ŽIVE U RASNOJ DŽUNGLI!”: Bajden danas podržava BLM, a pre 43 godine bio protiv toga da se crni i beli đaci voze istim autobusima

Published

on

Isplivali su Bajdenovi komentari da će politika rasne integracije ”bez reda” dovesti do toga da njegova deca odrastaju u rasnoj džungli

Politička prošlost bivšeg potpredsednika Sjedinjenih Američkih Država Džoa Bajdena našla se pod lupom javnosti zbog jedne njegove negodujuće izjave iz 1977. godine na račun zakona koji je promovisao integraciju bele i crne dece u američkim školama.

Demokrata koji danas snažno podršava pokret Black Lives Matter, tada je bio jedan od najžešćih protivnika u Senatu zakona koji obavezuje ”busing” (desegragacijski zakon koji nalaže da se u školskim autobusima bela deca voze zajedno sa decom afroameričkog porekla). Sudeći prema izjavama sa kongresnog saslušanja, na kome je uporno insistirao na postepenoj integraciji društva, a ne samo njegovog obrazovog sistema, Bajden je verovao da bi taj propis mogao dovesti i do rasnog rata.

Naime, isplivali su Bajdenovi komentari da će politika rasne integracije ”bez reda” dovesti do toga da njegova deca odrastaju u rasnoj džungli.

BAJDENOVA SEGRAGACIJA: Bojao se da će mu deca odrastati u rasnoj džungli

Ako nešto ne preduzmemo, moja deca će odrastati u rasnoj džungli gde će tenzije biti tolike da će u jednom trenutku morati da dođe do eksplozije“, rekao je tada Trampov protivnik na novembraskim predsedničkim izborima.

Sporni citat je pronašla profesorka prava sa univerziteta Južna Kalifornija Daria Rotmajer, a o otkriću je prvi izvestio New York Times.

Bajdenovo višedecenijski staro protivljenje federalnom ”busing” zakonu dospelo je u centar pažnje javnosti tokom prve runde izborne debate među demokratama, kada je senatorka Kamala Heris otvoreno napala Bajdena po ovom pitanju.

”U to vreme postojala je jedna mala devojčica iz Kalifornije koja je bila druga generacija rasno integrisanih i zahvaljujući tome dobila mogućnost da koristi školski autobus da se preveze do škole. Ta mala devojčica danas, to sam ja”, dodala je senatorka Heris.

IZVOR: Businessinsider/Serbian Times FOTO: Joebiden

Advertisement