Connect with us

Amerika

REPUBLIKANSKI SENATOR ISPROZIVAO DR. FAUCIJA: Cela Evropa je otvorila škole, samo Amerika živi u izolaciji, cenzurišu se stručnjaci…

Published

on

Oštru kritiku senator Pol uputio je epidemiologu, naučnom sardniku i i članu kriznog štaba Bee kuće Entoniju Fauciju

Saslušanje u američkom Senatu o nacionalnom odgovoru na koronavirus se prilično zakuvalo, kada je senator Rend Pol postavio pitanje da li su najbolji stručnjaci za zarazne bolesti u zemlji napravili više štete nego koristi tokom pandemije.

Pogubna je ideja verovati da bilo koja osoba ili mala grupa ljudi ima znanje potrebno za usmeravanje ekonomije ili diktiranje javnog zdravstvenog ponašanja“, rekao je republikanac iz Kentakija tokom saslušanja Odbora za zdravstvo, obrazovanje, rad i penzije u Senatu.

FENOMEN FAUCI: Zašto Amerikanci toliko vole svog prvog epidemiologa?

Stav prvog zaraženog senatora koronavirusom u Americi je da ne treba pretpostaviti da grupa stručnjaka nekako zna šta je najbolje za sve, te da se dala velika moć zdravstvenim stručnjacima i vladinim „planerima“ koji pre nego što uvide sve činjenice, izražavaju mišljenja koja utiču na svakodnevni život miliona građana, a da je još gore to što se izjave onih kolega koji se ne slažu sa njihovim mišljenjima bezpogovorno cenzurišu.

Oštru kritiku senator Pol uputio je epidemiologu, naučnom saradniku i članu kriznog štaba Bele kuće Entoniju Fauciju.

GLAVNI EPIDEMILOG U KRIZNOM ŠTABU: Mogu da dam samo činjenice o epidemiji

Dr. Fauci, svaki dan, praktično svaki dan, čini se da od vas čujemo stvari koje ne možemo da uradimo. Cela Evropa je otvrila škole smao Amerika nije, a od vas dobijamo odgovor “možda i zavisi”. Uopšte ne čujemo neku sigurnost, a sve što nam treba je malo optimizma”.

Direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, dr Fauci odgovorio je da je saglasan sa mnogim što je Pol rekao, posebno kada je reč o ljudima koji ne dele mišljenja podržana naučnim podacima.

Slažem se s vama, pogotovo što se otvaranja školi tiče. Potpuno sam nekvalifikovan da vam kažem da li možete da se bavite sportom ili ne. Jedino što mogu učiniti je da, koliko najbolje mogu, da vam dam činjenice i dokaze povezane sa onim što znam o ovoj epidemiji. Hvala vam”, zaključio je Fauci.

Više od 2,5 miliona Amerikanaca inficirano je COVID-19, a 129,545 je umrlo. I dok se novi slučajevi zaraze šire mnogim delovima zemlje, Fauci je u utorak takođe upozorio da bi broj potvrđenih koronavirusnih infekcija mogao dostići i do 100.000 dnevno.

Rasprava se potom preslila na društvene mreže, gde se polemisalo da li su preduzete mere zaključavanja čitavih gradova i država bile neophodne.

IZVOR: Marketwatch/Serbian Times FOTO: GETTY IMAGES

Advertisement