Connect with us

Amerika

NAPETA ZAVRŠNICA KAMPANJE: Tramp okuplja pristalice u ključnim državama!

Published

on

Nedelju dana pred dan izbora, republikanski predsednik Donald Tramp i njegov demokratski izazivač, bivši potpredsednik Džo Bajden, uputili su se u države koje predstavljaju glavno političko bojno polje u frenetičnom naporu da se obezbedi kritična podrška za novi četvorogodišnji mandat u Beloj kući.

U utorak Tramp se uputio ka tri države srednjeg zapada u kojima je pobedio u uzbudljivoj trci protiv demokratkinje Hilari Klinton 2016. godine – Mičigenu, Viskonsinu i Nebraski, koje verovatno treba ponovo da je pridobije kako bi osvojio drugi mandat.

Tramp zaostaje u Mičigenu i Viskonsinu, vodi u pouzdano republikanskoj Nebraski i takmiči se u trci za osvajanje elektora u kongresnom okrugu sa sedištem u Omahi koji bi mogao da igra ulogu u odlučivanju o pobedniku na nacionalnom nivou sledeće nedelje.

U međuvremenu, naizgled samouvereni Bajden je u ofanzivi krenuo ka dve stanice u južnoj državi Džordžiji, koja nije podržala demokratu za predsednika od 1992. Ankete pokazuju da su Bajden i Tramp u klinču kako bi osvojili 16 glasova Elektorskog koledža te države.

Po pravilu, svi glasovi Elektorskog koledža u državi idu kandidatu koji dobije najviše glasova birača, takozvanih popularnih glasova, u toj državi. I Tramp i Bajden nastoje da uklope državne pobede kako bi došli do većine od 270 u 538 članova Elektorskog koledža, u kom najviše glasova poseduju najmnogoljudnije države.

Tramp je izgubio po popularnim glasovima pre četiri godine i verovatno će i ovog puta, ali zadržava šansu da drugi put osvoji mesto predsednika na Elektorskom koledžu ukoliko uspe da ostvari pobedu u državama koje predstavljaju ključno bojno polje izbora, koje posećuje u poslednjim danima borbene kampanja.

Pre četiri godine, Tramp je tesno pobedio u tri severne države – Pensilvaniji, Mičigenu i Viskonsinu – koje su tradicionalno glasale za demokrate. Verovatno treba da osvoji najmanje Pensilvaniju i njenih 20 elektorskih glasova, zajedno sa ostalim ključnim državama u kojima je pobedio 2016. godine, kako bi ostao američki lider.

Tramp je u utorak, nakon što je predsedavao ceremoniji polaganja zakletve novopotvrđene sudije Vrhovnog suda Ami Koni Beret u Beloj kući, krenuo na skup u prestonici Mičigena, Lansingu, i zaustaviće se u malom gradu Vest Salem, Viskonsin, pre odlaska u posetu Omahi, najvećem gradu Nebraske.

Na velikim mitinzima na otvorenom, Tramp je tvrdio da je uspešno pomogao izgradnju američke ekonomije pre nego što je ove godine desetkovana naletom koronavirusa i da može ponovo da obnovi ekonomiju.

Tramp je nekoliko puta ove nedelje rekao da nacionalni mediji nastavljaju sa izveštavanjem naširoko o razornom uticaju koji je pandemija prouzrokovala u SAD, koje su zabeležile 225.000 smrtnih slučajeva i 8,7 miliona infekcija, prema Univerzitetu Džons Hopkins.

Koristeći sva velika slova, Tramp je tvitovao: “SVE O ČEMU MEDIJI LAŽNIH VESTI ŽELE DA RAZGOVORAJU JE KOVID, KOVID, KOVID. 4. NOVEMBRA VIŠE NEĆETE VIŠE TOLIKO SLUŠATI O TOME. MI OKREĆEMO KRUG!!! ”

Više od 66 miliona Amerikanaca već je glasalo unapred, od toga dve trećine poštom i trećina lično na biračkim mestima.

Mnogi glasači kažu da nastoje da stoje licem u lice sa ostalima u očekivano dugim redovima ljudi koji čekaju da glasaju sledećeg utorka.

Izvor: Mediji
Foto: Printscreen YouTube / Fox News

Advertisement